ΣΠΟΡΑΔΕΣ

NATURA 2000: Υποψήφια για βραβείο η MOm

natura-2000-υποψήφια-για-βραβείο-η-mom-75737

Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες βρίσκονται στον τελικό για το Βραβεία Natura 2000, με τη MOm που αναπτύσσει πολύπλευρο έργο στην Αλόννησο να φιγουράρει ανάμεσα στους φιναλίστ. Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί κορυφαία αναγνώριση του περιβαλλοντικού έργου που αναπτύσσουν διάφοροι φορείς, επικεντρώνοντας τη δράση τους στη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι πέντε ελληνικές υποψηφιότητες που έχουν επιλεγεί και που ζητούν την ψήφο του ελληνικού κοινού είναι: Το μονοπάτι ερμηνείας της λίμνης Στυμφαλίας, η Συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στον 21ο αιώνα, η Προστασία της μεσογειακής φώκιας, η Επιστροφή του Κιρκινεζιού και η Διάσωση του Ασπροπάρη γύπα.

Η MOm που προστατεύει τη μεσογειακή φώκια και απελευθέρωσε τρία φωκάκια στον χώρο του θαλάσσιου πάρκου, την τελευταία τριετία συμπλήρωσε τρεις δεκαετίες δράσης, και 28χρονη, αντίστοιχα, παρουσία στην Αλόννησο και στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Ελένη Τούντα, βιολόγος, υπεύθυνη των δράσεων στην περιοχή των Σποράδων και της Αλοννήσου, και του κέντρου περίθαλψης, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα αποτελεί αναγνώριση των κόπων και των προσπαθειών που καταβάλλονται.

Αφετηρία των δράσεων στην Αλόννησο είναι το 1990, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις ενημέρωσης αλλά και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με επίκεντρο το περιβάλλον και τον υδάτινο πλούτο της περιοχής.

«Το κέντρο περίθαλψης μεταφέρθηκε στην Αθήνα τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά οι απελευθερώσεις γίνονται στην Αλόννησο, μιας και το θαλάσσιο πάρκο είναι προστατευόμενη περιοχή για τη φώκια» επεσήμανε η ίδια.

Η MOm ήταν αρκετές φορές υποψήφια για βράβευση, ενώ όπως τόνισε η κ. Τούντα «είναι μια επιβράβευση των κόπων και της δουλειάς μας, και μια αναγνώριση ακόμη μεγαλύτερη».

Τα Βραβεία Natura 2000 απονέμονται σε πέντε κατηγορίες: διατήρηση, κοινωνικοοικονομικά οφέλη, επικοινωνία, συμβιβασμός συμφερόντων – αντιλήψεων, και δικτύωση και διασυνοριακή συνεργασία. Ενα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη, πρόκειται να απονεμηθεί στον τελικό υποψήφιο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τους πολίτες. Γι’ αυτό τον λόγο οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Απριλίου 2018. Οι νικητές θα αναγγελθούν από τον επίτροπο Karmenu Vella, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου