ΤΟΠΙΚΑ

«Φύτεψαν» το δέντρο της φροντίδας

φύτεψαν-το-δέντρο-της-φροντίδας-77644

Μηνύματα ελπίδας κοσμούν τα κλαδιά του δέντρου της φροντίδας, το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κεντρική αίθουσα της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, όπου έχουν καταγραφεί 600 περιστατικά ασθενών, από το 2005 μέχρι και σήμερα. Οι φροντιστές των ασθενών, οι οποίοι υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 600, συμμετείχαν στην προσπάθεια διατήρησης του δέντρου της φροντίδας, αποτυπώνοντας σε κάθε φύλλο τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι φράσεις «σκέπτομαι, νοιάζομαι και δρω», «αγάπη, χαμόγελο, υπομονή», κυριαρχούν στο δέντρο της φροντίδας, το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης, που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της «Ημέρας Φροντιστή» και διοργανώθηκε από τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι φροντιστές ασθενών με άνοια, τόσο αυτών που λαμβάνουν τις υπηρεσίες της Μονάδας όσο και αυτών που θέλησαν απλά να ενημερωθούν, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τη Μονάδα. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να διαδοθεί το μήνυμα ότι ο φροντιστής έχει δικαίωμα και ανάγκη φροντίδας και ο ίδιος, για να μπορεί να φροντίζει αποτελεσματικά τον κάθε πάσχοντα.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κοινωνική λειτουργός Μάγδα Σουσουρή, επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας, υπογράμμισε ότι «ο ρόλος του φροντιστή είναι πάρα πολύ δύσκολος σε σωματικό, σε ψυχολογικό, σε οικονομικό και περισσότερο σε συναισθηματικό επίπεδο. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι με έναν αγαπημένο σου άνθρωπο, που κάποια στιγμή να μη θυμάται ούτε καν τη σχέση, ούτε καν να καλεί το όνομά σου». Παράλληλα η ίδια επεσήμανε ότι «μέσω της μέρας του φροντιστή και της δράσης που πραγματοποιούμε, φροντίζουμε να αποφορτιστούν συναισθηματικά. Υπάρχει μια ομάδα φροντιστών που λειτουργεί και συμμετέχουν πολλά άτομα».

Αναλύοντας τις επιμέρους συντεταγμένες της δράσης με τίτλο «Προστατεύοντας το δέντρο της φροντίδας», η Πόπη Κουφογιάννη, ψυχολόγος στη Μονάδα, ανέφερε ότι «στόχος της εκδήλωσης είναι να αποτυπώσουν συμβολικά οι φροντιστές σε ένα φύλλο την έννοια της φροντίδας και να το ενσωματώσουν στο δέντρο της φροντίδας».

Το δέντρο της φροντίδας συμβολίζει την έννοια της βοήθειας και της φροντίδας «στο δύσκολο και επίπονο έργο των φροντιστών, το οποίο είναι σε συνέχεια εξέλιξη, με πολλές και σύνθετες αλλαγές ανάλογα με τα στάδια» σημείωσε η κ. Κουφογιάννη, σκιαγραφώντας το σημαντικό έργο του κάθε φροντιστή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου