ΤΟΠΙΚΑ

Κορυφαίος γευσιγνώστης από τη Σκόπελο

κορυφαίος-γευσιγνώστης-από-τη-σκόπελ-162452

Ο 42χρονος Βαγγέλης Μπελτζενίτης ξεκίνησε ως σερβιτόρος στην οικογενειακή ταβέρνα, για να κατακτήσει σημαντική θέση ως σύμβουλος εστίασης

Θεμελιώδες κεφάλαιο αποτελούν για τον Βαγγέλη Μπελτζενίτη οι διαρκώς εξελισσόμενοι τομείς της γαστρονομίας, της οινολογίας και της εστίασης, στους οποίους κατέχει σημαντική θέση. Ο 42χρονος Σκοπελίτης, ξεκίνησε από το νησί του και την οικογενειακή ταβέρνα, για να κατακτήσει σταδιακά τη γνώση, ακολουθώντας συναρπαστική διαδρομή ως σύμβουλος εστίασης, βάζοντας τη σφραγίδα του σε κορυφαίες γαστρονομικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γεύματα επισήμων προσώπων, αλλά και Προέδρων της Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο κορυφαίος επαγγελματίας μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την πολυδιάστατη δράση του, που εκτείνεται στην εστίαση, το κρασί και τη γαστρονομία, την έντονη διαδικτυακή παρουσία, αλλά και την αποκλειστική διεύθυνση μεγάλου εστιατορίου της Σαντορίνης, ανατρέχοντας, παράλληλα, στην αφετηρία της διαδρομής του και τις εικόνες των παιδικών του χρόνων.

Είναι γέννημα θρέμμα Σκοπελίτης, λατρεύει το νησί του, όπου ζουν οι γονείς του Κωνταντίνος και Ξένια, και η αδελφή του Θεοδοσία, και διατηρεί στενούς δεσμούς με τη γενέτειρά του, παρά τις αυξημένες επαγγελματικές του υποχρεώσεις. «Είχαμε οικογενειακή ταβέρνα στο νησί, από το 1986, όταν ήμουν παιδί, και θυμάμαι ότι πριν ακόμη ανοίξουμε την επιχείρηση και κάνουμε εγκαίνια, έπαιρνα τον δίσκο με τα ποτήρια κι έκανα πρόβες ότι σερβίρω τον κόσμο, τα μεσημέρια όταν κοιμόντουσαν οι δικοί μου. Τα καλοκαίρια σέρβιρα στο εστιατόριο και τον χειμώνα πήγαινα στο σχολείο. Αρχικά ήθελα να σπουδάσω στη Γυμναστική Ακαδημία αλλά με μάγευε η επικοινωνία με τον κόσμο, οπότε κάποια στιγμή αποφάσισα ότι αυτό θα γίνει για μένα επάγγελμα», θυμάται.

Ο Βαγγέλης Μπελτζενίτης, ο οποίος έφυγε από τη Σκόπελο το 2003, προκειμένου να διευρύνει τον κύκλο των γνώσεών του, δραστηριοποιείται ως σύμβουλος εστίασης στους τομείς της γαστρονομίας και του κρασιού. Εχει τη διεύθυνση και τις δημόσιες σχέσεις στο εστιατόριο «Αρωμα Αυλής» στη Σαντορίνη, υποστηρικτικό ρόλο στο «Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος» και συνεργασία με το κορυφαίο web site www.estiatoria.gr ως αρθρογράφος και σύμβουλος κριτηρίων εστιατορίων, καθώς επίσης και συνεργασία με φορείς για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας.

Επίσης διατηρεί τον ιστότοπο www.beltzenitis.com στον οποίο «αποθηκεύω τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Αρχισε να εργάζεται ως σερβιτόρος στην οικογενειακή ταβέρνα

Προωθεί τις ελληνικές γεύσεις

Ο επιτυχημένος Σκοπελίτης αναλαμβάνει τη διοίκηση, την οργάνωση, την εποπτεία και τις δημόσιες σχέσεις επισιτιστικών επιχειρήσεων, καθώς και τη λειτουργία της κάβας τους, ως restaurant manager – sommelier, συμμετέχοντας, παράλληλα, στην οργανωτική διαδικασία του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου ελληνικής γαστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων και επιχειρήσεων.

Η παραπάνω διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, αποτελεί έμπνευση του Φίλιππου Κούτρα, ιδρυτή του Estiatoria.gr, του ισχυρότερο και ευρέως αναγνωρισμένου μέσου επικοινωνίας για την ελληνική εστίαση και γαστρονομία, που διαθέτει εκατομμύρια διαδικτυακούς φίλους. Ο κ. Μπελτζενίτης είναι θεσμικός υποστηρικτής του 1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018, του πρώτου παγκόσμιου φόρουμ ελληνικής γαστρονομία, κι όπως υπογραμμίζει έχει αναλάβει την ενότητα των οινοποιείων, της γαστρονομίας και εταιρειών που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Ο ίδιος δηλώνει λάτρης των ελληνικών και δη των τοπικών γεύσεων, και κάθε φορά που επισκέπτεται το νησί του δεν σταματά να προτρέπει τους επαγγελματίες να εντάξουν τα τοπικά προϊόντα στις επιχειρήσεις τους. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η γαστρονομία και οι ελληνικές γεύσεις, ειδικότερα, είναι ισχυρό εφόδιο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, αρκεί να γίνει αντιληπτό από όλους».

Πορεία γνώσης

Η επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία έχει ως αφετηρία το νησί του, τη Σκόπελο, και όπως αναφέρει ο ίδιος: «Από το 1989 άρχισα να εργάζομαι τα καλοκαίρια, ως σερβιτόρος σε εστιατόρια του νησιού. Είχα την τύχη να εργαστώ σε μερικά από τα καλύτερα που είχε η Σκόπελος τότε. Από τη συνεργασία με πολύ αξιόλογους επαγγελματίες του χώρου, άρχισα να αποκτώ πολύτιμες εμπειρίες δίπλα τους. Ανέκαθεν μου άρεσε η επαφή με τους ανθρώπους και έτσι ο συγκεκριμένος κλάδος με «τράβηξε» αμέσως. Όλες αυτές οι εμπειρίες είχαν ως αποτέλεσμα η ειδικότητά μου στον στρατό να είναι μάγειρας, να τελειώσω τη Στρατιωτική σχολή μαγείρων στο Γύθειο και να πάρω πιστοποίηση με τη μορφή πτυχίου. Τη θητεία μου την έκανα σε δύο λέσχες αξιωματικών, έχοντας την ευθύνη σε τέσσερις δεξιώσεις υψηλών προσώπων, αποσπώντας δύο τιμητικές άδειες».

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας εργάστηκε στην αναπτυξιακή επιχείρηση του Δήμου Σκοπέλου, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να διαβάζει και να ενημερώνεται για την ελληνική μεσογειακή κουζίνα και την πιο σύγχρονη Gourmet.

Το 1999 παρακολούθησε σεμινάρια στην Αθήνα με θέμα την «εστιατορική τεχνική» και απέκτησε βεβαίωση σπουδών. Το 2003 μετακόμισε στην Πάτρα και εργάστηκε σε piano-restaurant από τα πιο κλασικά της πόλης, αναπτύσσοντας ευρεία δράση και το πεδίο των δεξιώσεων. «Είχα την τιμή να έχω εργοδότες, διευθυντές, προϊσταμένους και συναδέλφους, σπουδαίους ανθρώπους και άριστους γνώστες του αντικειμένου» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος, η μητέρα του Ξένια (αριστερά) και η θεία του Καίτη στην κουζίνα της σκοπελίτικης ταβέρνας

Επιτυχημένος επαγγελματίας

Η εξελικτική επαγγελματική του πορεία είναι σημαντική, καθώς εργάστηκε σε cafe ως barman, σε bar ξενοδοχείων και σε cafe-restaurant, ενώ από το 2005 και μετά εργάστηκε ως προϊστάμενος του χώρου εστίασης σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, restaurant manager και διευθυντής σε αίθουσα εκδηλώσεων. Παράλληλα, το 2005 παρακολούθησε σεμινάρια του Ε.Φ.Ε.Τ με θέμα την «υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων» και απέκτησε πιστοποιητικό.

Είχε την ευθύνη οργάνωσης, σε περισσότερες από 180 κοινωνικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις, όπως παράθεση επίσημου δείπνου Προέδρων Δημοκρατίας, επίσημων πολιτικών προσώπων, επίσημων καλεσμένων διεθνών Προέδρων Δημοκρατίας και πρεσβευτών, αθλητικών ομάδων, με κυριότερες την εθνική ανδρών ποδοσφαίρου Ελλάδας, Ιαπωνίας και Κύπρου.

Εχει βάλει, παράλληλα, τη σφραγίδα του σε δεκάδες συνέδρια μεγάλων εταιρειών και πολλές γαμήλιες δεξιώσεις, ενώ τα περίτεχνα στολισμένα τραπέζια και διακοσμήσεις χώρων με την υπογραφή του, έχουν γίνει διαφημιστικά έντυπα επιχειρήσεων εστίασης και έχουν φωτογραφηθεί από αρκετά περιοδικά, με πιο γνωστά, το ένθετο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα «big fish» και το «Voyager».

Το 2010 ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει πρόγραμμα με τη μορφή σεμιναρίου, του «Culinary institute of New York restaurant» στο Long Island, ενώ μαζί με την τεράστια εμπειρία σε εργασιακό και σε επίπεδο φιλοσοφίας ζωής, απέκτησε και «seminar certificate» ως head waiter και wine waiter. Σήμερα κινείται μεταξύ Σαντορίνης και Αθήνας, διατηρώντας άρρηκτους δεσμούς με τη γενέτειρά του, που αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα για την πραγματοποίηση των ονείρων του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου