ΤΟΠΙΚΑ

Διακοπή θεραπείας λόγω κρίσης- Έρευνα για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

διακοπή-θεραπείας-λόγω-κρίσης-έρευνα-328082

Αύξηση ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την πορεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας στα χρόνια της κρίσης, σε συνάρτηση με τις δαπάνες για την υγεία, φέρνει στο φως η έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται αύξηση 15% στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, μείωση στο κάπνισμα σε ποσοστό 4% αλλά και διακοπή θεραπείας, διότι πολλοί πάσχοντες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος συμμετοχής για τα φάρμακά τους. Την έρευνα διεξήγαγε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με συνεργάτες του, και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα στοιχεία που προέκυψαν, θα δημοσιευθούν σε μεγάλο ευρωπαϊκό ιατρικό περιοδικό και, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, «στόχος μας ήταν να δούμε τις επιπτώσεις των πρώτων ετών της κρίσης στην Ελλάδα, σε σχέση με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, έχοντας ως βάση όλες τις δημοσιεύσεις που έγιναν στη συγκεκριμένη περίοδο και αφορούν τη συγκεκριμένη νόσο. Οι περισσότερες προέρχονται από τη δική μας ομάδα και προσπαθήσαμε να εξάγουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα».

40% μείωση δαπανών

Ενα βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η μείωση στις δαπάνες για την υγεία σε ποσοστό άνω του 25%, οι οποίες αφορούν κυρίως τα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, η μείωση στις δαπάνες στα νοσοκομεία άγγιξε το 40%, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον 20%. «Σίγουρα είναι περισσότερη η μείωση, και αν συνυπολογίσει κανείς ότι και η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα αυξήθηκε πλέον, είναι εμφανές το πρόβλημα. Ο ασθενείς πληρώνουν πλέον 25% των τιμών των φαρμάκων ως συμμετοχή, άρα έχουμε ένα σύστημα υγείας που υποχρηματοδοτείται σε όλες τις δομές και κυρίως στα νοσοκομεία, και οι ασθενείς παίρνουν λιγότερα χρήματα και πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή» αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης. Τα παραπάνω, είναι άμεσα συμπεράσματα που έχουν σχέση με το σύστημα υγείας, και πώς το συγκεκριμένο σύστημα υγείας θα βοηθούσε στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου ή της θεραπείας των ασθενών.

Το κάπνισμα

Σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι το κάπνισμα, το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρουσιάζει, όλως περιέργως μείωση 4% στο διάστημα μεταξύ από το 2009 μέχρι σήμερα.

Το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε από 42% στο 38%, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη μείωση των οικονομικών δεικτών, οι οποίοι δεν επιτρέπουν σε πολλούς να αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα.

Παράλληλα, ωστόσο, βρίσκεται σε έξαρση το παθητικό κάπνισμα, στο οποίο εκτίθενται οι 9 στους 10 μη καπνιστές, οι οποίοι είναι θαμώνες σε χώρους εστίασης. Όπως επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης, «μπορεί να μειώθηκε το κάπνισμα, αλλά λόγω της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, εκτίθενται στο κάπνισμα περίπου οι 9 στους 10 μη καπνιστές, οι οποίοι πηγαίνουν σε χώρους εστίασης».

Κόστος της νόσου

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που διερευνά η ίδια μελέτη, είναι το κόστος για την αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το συνολικό κόστος συμμετοχής στα φάρμακα ανέρχεται περίπου στο 5,8%. Το κόστος που αντιστοιχεί σε επισκέψεις σε γιατρούς είναι περίπου 17,5%, οι διάφορες εξετάσεις που απαιτούνται υπολογίζονται στο 14%, ενώ το υπόλοιπο 50% των δαπανών ισοδυναμεί με το κόστος εισαγωγής των ασθενών στο νοσοκομείο, όταν εμφανίσουν παρόξυνση.

Οι πάσχοντες δυσκολεύονται να πάρουν τα φάρμακά τους γιατί πληρώνουν συμμετοχή. Αυτό όμως το κεφάλαιο είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το συνολικό κόστος που πληρώνει το σύστημα υγείας για τη ΧΑΠ, γιατί «αν γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, το μέσο κόστος μιας παρόξυνσης είναι περίπου 2.600 ευρώ κατά μέσο όρο, είτε για μια μέρα νοσηλείας είτε όταν ο ασθενής εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και το πληρώνει το κράτος» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Αυξημένη ΧΑΠ στην Ελλάδα

Παράλληλα, η ομάδα του κ. Γουργουλιάνη, με την εποπτεία του ίδιου διεξήγαγε επιδημιολογική μελέτη της ΧΑΠ, διερευνώντας πόσο συχνή είναι στην Ελλάδα η νόσος και πόσο συχνή στην Κύπρο, αντίστοιχα, με τα ίδια δεδομένα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στην Ελλάδα είναι διπλάσια από ό,τι στην Κύπρο. Στην Ελλάδα κατά μέσο όρο είναι 10%, στην Κύπρο είναι 5%, ενώ όπως σημειώνει ο ίδιος υπάρχουν μελέτες στην Ελλάδα που υπολογίζουν τη ΧΑΠ ακόμη και σε ποσοστό 18% σε κάποιους εργαζόμενους, βαρείς καπνιστές κλπ.

Επίσης υπάρχουν δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία οι ασθενείς έχουν κατά 10% περισσότερες παροξύνσεις και απαιτούνται 14% περισσότερες νοσηλείες στον καιρό της κρίσης.

Στο μεταξύ, οι ασθενείς, για το ίδιο διάστημα δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις, δεν απευθύνονται σε γιατρό, μένουν πολύ καιρό με παρόξυνση και τελικά καταλήγουν πιο συχνά στο νοσοκομείο. «Δεν μπορούν να πληρώσουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους λόγω του συστήματος υγείας, αλλά όταν οι άνθρωποι αυτοί μπουν στο νοσοκομείο, διογκώνουν το κόστος. Το κράτος δηλαδή, αυξάνει τη συμμέτοχη του ασθενούς στα φάρμακα, οι ασθενείς μειώνουν ή διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά αν αρρωστήσουν, και φαίνεται ότι μπαίνουν στα νοσοκομεία συχνότερα, το κόστος αυξάνεται περισσότερο», επισημαίνει ο ίδιος.

Δυο συντάξεις για φάρμακα

Η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα για το αναπνευστικό είναι περίπου 300 ευρώ τον χρόνο. Ενας συνταξιούχος του ΟΓΑ πρέπει να δώσει, κατά συνέπεια, μια μικρή σύνταξη ως συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται, σε ετήσια βάση.

«Επειδή όμως αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται μόνο φάρμακα του αναπνευστικού, αλλά και φάρμακα για την καρδιάς τους, το ζάχαρο, την οστεοπόρωση και άλλα προβλήματα υγείας, πληρώνουν άλλα 300 ευρώ περίπου για τη συμμετοχή τους στα υπόλοιπα φάρμακα. Άρα ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ διαθέτει μιάμιση με δύο συντάξεις τον χρόνο για τη συμμετοχή του στα φάρμακα», σημειώνεται στην ίδια μελέτη.

Σημαντική είναι επίσης η διαπίστωση ότι αρκετοί ασθενείς δεν έχουν ισχυρή υποστηρικτική φροντίδα στο σπίτι, διότι τα παιδιά τους είτε βρίσκονται στο εξωτερικό είτε εργάζονται πολλές ώρες, και οι ίδιοι μένουν στα χωριά με άτυπους φροντιστές.

Πρόβλημα στην κρίση

«Το πρόβλημα στην κρίση πρέπει να το εντοπίσουμε στο σύστημα υγείας, και κατά πόσο βοηθάει τους ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν τα φάρμακά τους λόγω της μεγάλης συμμετοχής, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και τελικά καταλήγουν στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το κόστος και να έχουμε περισσότερες νοσηλείες» τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται σε σαράντα, περίπου, μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες από την ομάδα του καθηγητή Πνευμονολογίας, και συνοψίστηκαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία οδεύει προς δημοσίευση.

Το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται, πάντως, είναι ότι στον καιρό της κρίσης οι ασθενείς πληρώνουν μεγάλη συμμετοχή και δυστυχώς κόβουν τα φάρμακά τους, ή δεν τα παίρνουν όπως πρέπει. Καταλήγουν συχνότερα στο νοσοκομείο, σε ποσοστό 15% από ό,τι πριν την κρίση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος για το σύστημα υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου