ΤΟΠΙΚΑ

Υποβρύχιο μπαρ στο Τρίκερι από …τα σκουπίδια του βυθού [εικόνες]

υποβρύχιο-μπαρ-στο-τρίκερι-από-τα-σκο-330422

Επιφωνήματα θαυμασμού προκάλεσε η υποβρύχια εικαστική εγκατάσταση που δημιουργήθηκε με πολύ φαντασία από τη Βολιώτισσα εικαστικό Τζούλια Γανωτή, η οποία κάνει διεθνή καριέρα. Η 25χρονη δημιουργός και λάτρης των καταδύσεων, δημιούργησε ένα πρωτότυπο πρότζεκτ, που θυμίζει υποβρύχιο μπαρ στην περιοχή του Τρικερίου, στέλνοντας περιβαλλοντικά μηνύματα σε όλους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση δημιουργήθηκε στη διάρκεια του Ιουλίου, η έμπνευση ήταν δική της και δημιουργήθηκε με υλικά που βρήκε στον βυθό της θάλασσας και σε βάθος 22 μέτρων, όπως πλαστικές καρέκλες, τραπέζι, μπουκάλια, ποτήρια, ακόμη και καλύμματα τραπεζιών, που κατέληξαν, άγνωστο γιατί, στη θάλασσα.

Ένθερμοι συμπαραστάτες του εγχειρήματος ήταν δύο επαγγελματίες καταδύτες, ο Κώστας Κόντος και η Μέρυλιν Γουέινραιτ, οι οποίοι έχουν καταδυτικό κέντρο στην Αγία Κυριακή Τρικέρων και διοργανώνουν υποβρύχιες επισκέψεις στο «underwater bar».

Χρειάστηκαν πολλές καθημερινές βουτιές προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρότζεκτ, το οποίο είναι τμήμα της μεταπτυχιακής της εργασίας στο Πανεπιστήμιο ΑΑLDO του Ελσίνκι, που αναφέρεται στην τέχνη από πλαστικό και τους επαγγελματίες που ασχολούνται παγκοσμίως με το συγκεκριμένο είδος. Παράλληλα διαθέτει και η ίδια περιβαλλοντικές ευαισθησίες, και έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Όταν ολοκλήρωσε το πρότζεκτ, μετά από πολλές κοπιαστικές προσπάθειες, δήλωσε ικανοποιημένη και εξέφρασε την επιθυμία να γίνει γνωστή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη. Παράλληλα, η ταλαντούχα κόρη του Βολιώτη Θανάση Γανωτή, ο οποίος κινείται μεταξύ Ιταλίας, Βρυξελλών και Τρικερίου, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι επιθυμεί να υλοποιήσει ανάλογο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης με σχολεία, προκειμένου να αντιληφθούν τα παιδιά από το θρανίο τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Διεθνής εικαστικός

Εξαιρετικά σχόλια απέσπασε, στο μεταξύ, η πρώτη ατομική έκθεση της χαρισματικής Βολιώτισσας ζωγράφου Τζούλιας Γανωτή, που παρουσιάστηκε πέρσι με επιτυχία στην γκαλερί 3F στο Παρίσι, στο καρτιέ της Μονμάρτης, ενώ παράλληλα προετοιμάζει την επόμενη έκθεσή της, που προγραμματίζεται στη Νέα Υόρκη στο τέλος του χρόνου.

Η Τζούλια Γανωτή γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1992 από Έλληνα πατέρα με καταγωγή από τον Βόλο και Ιταλίδα μητέρα. Η χαρισματική κόρη του Θανάση Γανωτή και της Μπάρμπαρα Κάρλυ, σπούδασε «Μικτές Τεχνικές» στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Westminster στο Λονδίνο, καθώς και Πειραματική Κοσμηματοποιία στη σχολή Saint Martins. Η ίδια συνέχισε την εικαστική της αναζήτηση στο Πανεπιστήμιο Aalto Art and Design στο Ελσίνκι, σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, και αποσπά πολύ θετικές κριτικές με το έργο και το ταλέντο της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου