ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 10% στην παραγωγή μήλων στην περιοχή της Ζαγοράς

μείωση-10-στην-παραγωγή-μήλων-στην-περιο-390690

Μειωμένη αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή μήλων

Απόκλιση της τάξης του 10% αναμένεται στη φετινή παραγωγή μήλων στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, που μεταφράστηκε σε 13,5 εκατομμύρια κιλά μήλα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Διονύση Βαλασσά, η φετινή παραγωγή αναμένεται να μεταφραστεί σε 1 εκατομμύριο κιλά μήλα λιγότερα και οικονομική απώλεια περί τις 500.000 ευρώ για την περιοχή.

Το παραπάνω φαινόμενο αποδίδεται σε δύο βασικούς παράγοντες: τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε ορισμένες περιοχές στη διάρκεια της καρπόδεσης και παράλληλα στην χαλαζόπτωση που έπληξε πριν από ενάμιση περίπου μήνα μία ζώνη της περιοχής του Πουρίου.

«Η καρπόδεση είναι πολύ σημαντική περίοδος και επηρεάζεται από το μικροκλίμα κάθε περιοχής, τις καιρικές συνθήκες, τις βροχές, τις θερμοκρασίες, είναι σύνθετο φαινόμενο. Σε κάποιες περιοχές η καρπόδεση των μήλων δεν ήταν η αναμενόμενη στη διάρκεια της ανθοφορίας την άνοιξη», εξηγεί ο κ. Βαλασσάς.

Ευχή και προσδοκία των παραγωγών είναι να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση στη φετινή παραγωγή των μήλων, ενώ η ποιότητα «εξελίσσεται ικανοποιητικά μέχρι στιγμής, με εξαίρεση την περιοχή στο Πουρί που χτυπήθηκε από το χαλάζι», επεσήμανε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, ευεργετική χαρακτηρίζεται σε πρώτη ανάγνωση η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς και του βορειοανατολικού Πηλίου γενικότερα, μετά από μια μακρά περίοδο ζέστης. Οι εμπορικές επαφές για την προώθηση της νέας σοδειάς αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ όπως προαναφέρθηκε, η ποιότητα των μήλων είναι ικανοποιητική στο σύνολό της.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς που συνεχίζει τις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, συνεχίζει με την ίδια πάντα ζέση τις προσπάθειες να καταστήσει ευρύτερα γνωστό το τοπικό προϊόν διεθνώς, δίνοντας βαρύτητα στην ενίσχυση του δημιουργικού δρόμου που άνοιξε πριν από έναν αιώνα, αλλάζοντας το τοπίο στην τοπική οικονομία.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου