ΤΟΠΙΚΑ

Εδωσαν φωνή σε ρομποτάκι

εδωσαν-φωνή-σε-ρομποτάκι-393197

Συναρπαστική εμπειρία αποτέλεσε για δεκάδες παιδιά Δημοτικού το πρωτότυπο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε για τρίτη χρονιά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνδυάζοντας τη μουσική με τη ρομποτική, προκειμένου να αναπτυχθεί μουσικός διάλογος με τον ΤΑΛΟ, ένα δημιούργημα της σύγχρονης τεχνολογίας που απέκτησε φωνή. Τα παιδιά, με τη βοήθεια των υπευθύνων του προγράμματος, δημιούργησαν ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το ρομποτάκι, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κινείται σε καλοκαιρινές διαδρομές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η μουσικός Μαρίλη Κυριακοπούλου, υπεύθυνη διδασκαλίας του Εργαστηρίου Μουσικής Έκφρασης, η Μαρτίνα Παπαϊωάννου, υπεύθυνη διδασκαλίας του Εργαστηρίου Ρομποτικής, σε συνεργασία με τον Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πρώια, δημιουργό και υπεύθυνο του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης TALOS, έδωσαν στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφραστούν και να εμβαθύνουν δημιουργικά στη μουσική και τη νέα τεχνολογία.

Σε πρώτη φάση, τα παιδιά που συμμετείχαν και παρουσίασαν χθες τους καρπούς των προσπαθειών τους, δημιούργησαν μια μελωδία με το δικό τους τραγούδι με ομοιοκαταληξίες εμπνευσμένο από τον TALO, και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το τμήμα ρομποτικής, ενορχήστρωσαν το τραγούδι τους με τη μορφή ερώτησης και απάντησης, προκειμένου να αναπτυχθεί μουσικός διάλογος ανάμεσα στο ρομποτάκι και τα μέλη της δημιουργικής ομάδας.

Επιστέγασμα της παραπάνω προσπάθειας ήταν ο προγραμματισμός του μικρού ρομπότ, προκειμένου να κινείται σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού, πάνω σε έναν καλοκαιρινό πίνακα.

Στόχος του προγράμματος ήταν «να αντιληφθούν τα παιδιά ότι η μουσική δεν είναι μονοδιάστατη. Έχει διάφορες εκφάνσεις, έχει λόγο, κίνηση, γλώσσα, μαθηματικά, φυσική και χημεία. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα τα παιδιά συνδύασαν τη ρομποτική με τη μουσική», υπογράμμισε η Μαρίλη Κυριακοπούλου.

Στην εκπνοή του φετινού προγράμματος, τα παιδιά που συμμετείχαν δημιούργησαν ένα πρότζεκτ με πρωταγωνιστή ένα ρομπότ, και μέσο έκφρασης για το ρομποτάκι τον λόγο και τη μουσική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου