ΤΟΠΙΚΑ

Τζον Πανταζόπουλος: Η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο παγκοσμίως

τζον-πανταζόπουλος-η-ελλάδα-είναι-το-κ-397401

Ο τ . υπουργός Τουρισμού της Αυστραλίας μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και τονίζει ότι η Μαγνησία πρέπει να αναπτύξει τουρισμό όλο τον χρόνο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στην Μαγνησία, καταθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο τ. υπουργός Τουρισμού της Αυστραλίας, υπουργός Δημοσίων Έργων, υπουργός Εργασίας, υπουργός Πολυπολιτισμού, βουλευτής Βικτώριας και πρόεδρος Ομογενών Βουλευτών κ. John Pandazopoulos, ο οποίος βρέθηκε στην Αργαλαστή φιλοξενούμενος από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου. Ο διακεκριμένος ομογενής με καταγωγή από την Πελοπόννησο, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις φυσικές ομορφιές του Πηλίου και της περιοχής μας και επεσήμανε ότι υπάρχουν προοπτικές για τουρισμό σε ετήσια βάση. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης φιλοξενίας στην περιοχή μας, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το τοπικό χρώμα, φορείς και πρόσωπα της περιοχής που αναπτύσσουν κομβικό ρόλο σε όλα τα πεδία, διερευνώντας, παράλληλα, τις προοπτικές συνεργασίας. Ο ομογενής που διαπρέπει στην Αυστραλία, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει εχέγγυα που πρέπει να αναπτύξει, προκειμένου να εισέλθει σε ανοδική τροχιά, με φόντο τη φυσική προίκα που διαθέτει, το πνεύμα φιλοξενίας και τα τοπικά προϊόντα, που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες δώδεκα μήνες τον χρόνο.

-Ο Ξένιος Ζευς προσελκύει πάντα τους Αυστραλούς στην Ελλάδα, διατηρώντας ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας;

Νομίζω ότι υπάρχει. Οι ομογενείς ζουν την κουλτούρα εκεί που είναι οι χώρες τους. Όλοι αγαπάνε τους ομογενείς και οι Ελλαδίτες, με όλα όσα περνάνε, με όλα αυτά που έχουν περάσει, ακόμη δείχνουν την αγάπη τους, το φιλότιμο, τη φιλοξενία τους και αυτό το νιώθουμε και εμείς αλλά και οι επισκέπτες. Γι’ αυτό θα έρθουν αυτό τον χρόνο 30 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Ο τουρίστας πάει εκεί που θα νιώσει καλά και η Ελλάδα το προσφέρει αυτό. Νιώθω την αγάπη και την φιλοξενία των Ελλήνων και νιώθω ασφαλής στην Ελλάδα. Βλέπω παιδάκια μέχρι τα μεσάνυχτα στη πλατεία, ενώ εμείς τους κλείνουμε μέσα στο σπίτι μόλις νυχτώσει. Βλέπουμε τρεις γενιές να σμίγουν μαζί, οι παππούδες, τα παιδιά, τα εγγόνια τους. Είναι κάτι άλλο αυτό που ζείτε στην Ελλάδα, και το θαυμάζουν όλοι. Είναι κρίμα που μέσα στην Ελλάδα έχουμε χάσει κάθε εμπιστοσύνη, με την κρίση, ο ένας με τον άλλο. Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη στο δημόσιο και όταν χάνεται η εμπιστοσύνη είναι πιο δύσκολο τότε να βγούμε από την κρίση, γιατί τα καλά μας κρατάνε μέσα στην κρίση, γιατί όσοι ζούνε σε χωριά κι όποιος δεν έχει να φάει, κάποιος τους δίνει κάτι.

Στον επιχειρηματικό τομέα αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο κράτος, αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη πως οι βουλευτές, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, σκέφτονται το καλό της χώρας, αυτό μας κρατάει πίσω και δεν θα προχωρήσουμε για να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση που είμαστε οικονομικά. Η Ελλάδα έχει θαυμάσιες δυνάμεις που μπορεί να αναπτύξει εύκολα, γιατί είναι το καλύτερο οικόπεδο παγκοσμίως.

-Επί των ημερών σας ως υπουργός και λόγω της ελληνικής καταγωγής σας, καταβάλλατε προσπάθειες να ενδυναμωθούν οι δεσμοί μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας…

Ακριβώς, γιατί αυτό κάνουμε όλα τα μέλη μας ως ομογενείς βουλευτές, αυτός είναι ο σκοπός μας. Τι μπορούμε να κάνουμε, για να φέρουμε τις χώρες που ζούμε πιο κοντά με την Ελλάδα και την Κύπρο. Μπορεί αυτά να είναι εμπορικά, μπορεί να είναι πολιτιστικά στοιχεία, μπορεί να είναι εκεί που σμίγουν οι ιστορίες μας. Έχουμε μετανάστες από τη Μαγνησία που ζουν στην Αυστραλία. Αυτό που μας συνδέει όμως, πριν από αυτό, ήταν ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Τον Απρίλη του 41 υπηρετούσαν Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στη Μαγνησία και τις μέρες που ήρθαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα και έγιναν οι πρώτες μάχες στις 11 Απριλίου, την επόμενη εβδομάδα ήρθαν εδώ αγγλικά και αυστραλέζικα βαπόρια να τους πάνε στην Κρήτη. Αυτό μας συνδέει. Ποιος δεν σέβεται τον παλιό πολεμιστή κι εμείς τους σεβόμαστε. Όταν ακούν για παλιούς πολεμιστές στην Αυστραλία, σκέφτονται τους Αυστραλούς που ήταν εδώ στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

-Μια και ο λόγος για τη Μαγνησία, ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά χαρτιά που μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης;

Το πρώτο είναι ο τουρισμός σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όμως αυτό που πρέπει να αποφύγουμε, και το λέω με την εμπειρία της θητείας μου για χρόνια ως υπουργός Τουρισμού και σήμερα ως γενικός γραμματέας των ομογενών βουλευτών στον τουριστικό τομέα, είναι η σκέψη του καλοκαιρινού τουρισμού. Η Ελλάδα πρέπει να είναι τουριστικός προορισμός όλο τον χρόνο. Ο οδικός τουρισμός, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού παγκοσμίως. Ο τουρίστας που θα έρθει χειμώνα με το αυτοκίνητο στον Βόλο θα πάει στα τσιπουράδικα, θα ανέβει στο Πήλιο, στη διαδρομή του στην Ελλάδα. Αυτός πρέπει να είναι ο πραγματικός τουρισμός, όχι η σκέψη ότι δεν είμαστε τουρίστες μέχρι που να φτάσουμε σε ένα νησί. Είναι καλό που τα νησιά Σποράδες είναι εδώ κοντά και έρχεται ο κόσμος. Είστε πολύ τυχεροί που έχετε νησιά, όμως πρέπει να έχουμε και τον κόσμο που έρχεται στη Στερεά Ελλάδα, γιατί η Στερεά Ελλάδα έχει μεγαλύτερο περιθώριο να έχει τουρισμό όλο τον χρόνο, γιατί το νησί λογικά θα το συνδέσεις μόνο με το καλοκαίρι. Η Μαγνησία πρέπει να έχει τουρισμό όλο τον χρόνο, όπως πρέπει να έχει όλη η Ελλάδα.

Ο τουρίστας θέλει να δει πολλά και το πιο εύκολο είναι οδηγώντας, και οι δρόμοι της Ελλάδας, με όποια παράπονα μπορεί να έχουμε σαν Έλληνες, είναι θαυμάσιοι δρόμοι. Πας πολύ γρήγορα σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Το τρίτο στοιχείο που εκτιμάει ο τουρίστας είναι τα ντόπια προϊόντα. Το πρώτο που κοιτάζει ο τουρίστας είναι η ασφάλεια στην προορισμό που επιλέγει. Είναι ασφαλείς στην Ελλάδα, γι’ αυτό έρχονται. Η Ελλάδα δεν είναι ακριβή για τους ξένους και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό, γιατί όταν έρχεται οδηγώντας ο τουρίστας, θα σταματήσει στο χωριό, θα αγοράσει τη μαρμελάδα που έφτιαξε η γιαγιά, τα φρούτα της εποχής, θα καθίσει στην ταβέρνα και θα φάει κάτι. Το τέταρτο είναι το εμπόριο και οι εξαγωγές.

-Η παρουσία σας στη Μαγνησία σηματοδοτεί, ενδεχομένως, νέες προοπτικές συνεργασίας;

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου και ο πρόεδρος Στέργιος Παπαϊωάννου, τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια, έρχεται στην Αυστραλία και συμμετέχει με περίπτερο στο μεγάλο ελληνικό πανηγύρι στη Μελβούρνη, διαφημίζοντας το Πήλιο και τα τοπικά προϊόντα. Αποδεχόμενος την πρόσκλησή του, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το Πήλιο, ενώ παράλληλα μας έχει προσκαλέσει το ΔΣ των Ομογενών Βουλευτών, του χρόνου να έρθουμε στην περιοχή και να αναπτύξουμε συνεργασία στον εμπορικό, επιχειρηματικό και τουριστικό τομέα, με τους δήμους και την Περιφέρεια να αναπτύξουμε συνεργασία, όπως έχουμε κάνει με άλλες περιοχές. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συζητούμε παράλληλα με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, πως μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με τα σχολεία της Αυστραλίας, για να διαφημίσουμε το Πήλιο σαν τουριστικό τοπίο.

– Επιστρέφοντας στην Αυστραλία, θα αναλάβετε δράση ως ο πρεσβευτής της Μαγνησίας, για την ομογένεια της Αυστραλίας αλλά και τους γηγενείς;

Όποιος επισκεφτεί οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, επιστρέφει ως πρεσβευτής. Για μένα το Πήλιο είναι ένα θαυμάσιο νησί πάνω στη Στερεά Ελλάδα. Γιατί χρειάζεται να πάω αλλού, αφού έχουμε όλες τις ωραίες παραλίες, όλα τα προϊόντα, τα ωραία μας τα χωριά, το ωραίο το φαγητό και το αεράκι μας, που το βράδυ μας χαλαρώνει, που δεν το έχουν άλλες περιοχές αυτό; Η Μαγνησία αλλά και η Ελλάδα έχουν προοπτικές. Έγιναν λάθη, αλλά γίνονται και τεράστιες προσπάθειες. Πρέπει να δείχνουμε την πραγματική εικόνα της Ελλάδας, για να μπορούμε να μπούμε κι εμείς στη συζήτηση παγκοσμίως. Τώρα στην κρίση να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε για πολύ καιρό στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου