ΤΟΠΙΚΑ

Οι φόροι «πνίγουν» τον τουρισμό

οι-φόροι-πνίγουν-τον-τουρισμό-397616

Σειρά σημαντικών θεμάτων και προβλημάτων καταγράφονται στην ατζέντα των διεκδικήσεων των επαγγελματιών του τουρισμού, οι οποίοι μετέφεραν μέσω του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου την αγωνία και τον προβληματισμό τους στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κοινά και αγωνιώδη αιτήματα είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε διαμονή, μεταφορές και εστίαση στα επίπεδα των ανταγωνιστικών προορισμών, καθώς και η μη επιβολή φόρου διαμονής ή τον περιορισμό του το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Μεσούσης της τουριστικής περιόδου, με τις θερμοκρασίας να χτυπούν κόκκινο και τα τουριστικά θέρετρα να γεμίζουν από κόσμο, οι ξενοδόχοι αγωνιούν δικαιολογημένα, ενώ όπως αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η καθημερινότητά τους είναι πλέον ένας αγώνας επιβίωσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Τα προβλήματά μας πολλά, βαριά φορολογία, φόρος διανυκτέρευσης, κατάσχεση λογαριασμών, ασφαλιστικό. Ποιο απ’ όλα να ιεραρχήσεις;», διερωτάται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα περιθώρια δυσκολίες έχουν στενέψει για τους επαγγελματίες, που υπόκεινται σε βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ, σε αντίθεση με τα καταλύματα που υπόκεινται στον νέο νόμο και είναι συμβεβλημένα με ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Κάποιοι επωφελούνται από την απλοποίηση των διαδικασιών, οπότε με ένα email εγγράφονται σε μια πλατφόρμα και αξιοποιούν τουριστικά ένα ακίνητο, χωρίς να επιβαρύνονται με τη φορολογία και τις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις των υπολοίπων», υπογραμμίζει ο ίδιος. Όσο για τα έσοδα των επαγγελματιών είναι ούτως ή άλλως μειωμένα, «γιατί προσπαθούμε να επιβιώσουμε, διατηρώντας τις ίδιες τιμές τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, ενώ τα έξοδά μας είναι τεράστια», σημειώνει ο κ. Ζαφείρης.

Εκφράζοντας την αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού, ο πρόεδρος των ξενοδόχων τονίζει ότι «πρέπει να μπει πλαφόν στα τέλη υπέρ τρίτων κάθε μήνα, γιατί δεν μπορεί να τιμωρεί το κράτος τους ξενοδόχους επειδή εργάζονται».

Φοροεισπρακτική καταιγίδα

Για τα τεράστια βάρη που επωμίζονται οι επαγγελματίες μιλάει από την πλευρά του ο Θανάσης Μπαρούτας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς, ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «μόλις ο τουρισμός παίρνει μια ανάσα, εφευρίσκεται μια νέα φοροεισπρακτική μέθοδος από το κράτος. Βλέπουν ότι ο τουρισμός είναι δυνατός και επιβαρύνουν με δυσβάσταχτους φόρους τους επαγγελματίες».

Τα προβλήματα πολλά και στον ξενοδοχειακό κλάδο, διότι υπάρχουν αρκετοί που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς, υποχρεώσεις που συσσωρεύονται. «Φέτος είναι μια χρονιά που ο τουρισμός πάει καλά, αλλά εμείς, οι επαγγελματίες, πιεζόμαστε φορολογικά, γιατί πάνω που προσπαθούμε να πάρουμε μια ανάσα, έρχεται το κράτος και μας επιβαρύνει με φόρους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες που είναι ανταγωνιστικές», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Παλιότερα δεν υπήρχε ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, ο φόρος διαμονής, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή που ανεβάζει κατακόρυφα τις υποχρεώσεις και μηδενίζει το κοντέρ των εσόδων, παρατηρεί ο ίδιος.

Κοινά τα προβλήματα

Σε ανοδική τάση βρίσκεται στο μεταξύ η τουριστική κίνηση στη Σκιάθο, αλλά τα προβλήματα των επαγγελματιών είναι κοινά και οι υποχρεώσεις το ίδιο. Αναφερόμενος στο τέλος διανυκτέρευσης, το νέο χαράτσι που θα προστεθεί από την αρχή της νέας χρονιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου, εκφράζει την άποψη ότι «ο συγκεκριμένος φόρος πρέπει να πληρώνεται εντός του ξενοδοχείου. Δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην τιμή, διότι αν συμβεί αυτό θα καταστεί πιο μη ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός, με όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα που θα είναι καταστροφικά».

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν έχουν εναλλακτικές, αλλά είναι μονόδρομος αντίθετα ο αγώνας για επιβίωση. «Πάρα πολλές φορές η φορολογία υπερβαίνει τα κέρδη μας, και το ερώτημά μας είναι πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαγγελματίες μικροξενοδόχοι, που όσα χρήματα βγάζουν τα πληρώνουν σε φόρους», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους επαγγελματίες σε χερσαία και νησιωτική Μαγνησία, και δυστυχώς δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα, με όλα τα βάρη που προστίθενται διαρκώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου