ΤΟΠΙΚΑ

Κέντρο Φιλοξενίας Εφήβων από τη «Φλόγα»

κέντρο-φιλοξενίας-εφήβων-από-τη-φλόγ-398594

Εργο ζωής και μια τεράστια αγκαλιά για τα παιδιά της «Φλόγας» από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, είναι το Κέντρο Φιλοξενίας Εφήβων «Νικολάου και Ιωάννας Καμαράτου», που εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου στον Χολαργό, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Με το νέο κέντρο φιλοξενίας, η «Φλόγα» αυξάνει τις δυνατότητες φιλοξενίας από 45 σε 53 συνολικά οικογένειες παιδιών και εφήβων από όλη την Ελλάδα, για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένες να παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Η υπεύθυνη της Φλόγας Μαγνησίας Ντίνα Τριανταφύλλου, μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις συγκλονιστικές εμπειρίες που βιώνει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται κοντά στην ανάσα των παιδιών με καρκίνο και το καρδιοχτύπι των οικογενειών τους, που στέκονται βράχοι στον αγώνα ζωής των παιδιών τους.

«Η Φλόγα δεν λύγισε, πώς να λυγίσεις άλλωστε όταν, κυρίως κάτω στην Αθήνα, στους κεντρικούς ξενώνες στην οδό Αιγίου 68, βλέπεις σχεδόν 40 παιδάκια, να κουβαλούν τον σταυρό τους, μπαινοβγαίνοντας για τις θεραπείες τους, δίπλα στα νοσοκομεία παίδων, πώς να μη θρηνήσεις όταν από τα 45 σχεδόν στο σύνολό τους, αφού πάντα αυτή είναι η πληρότητα, κάποια λείπουν πολύ, γιατί δίνουν μάχη ζωής και θανάτου μέσα στη μεταμόσχευση και, ακόμη σκληρότερο και θα το πω, όσο κι αν η καρδιά μου θέλει να το “φιμώσει”, όταν ένα παιδί θα μπει και στην εντατική και το μαθαίνουμε, η πιο παγωμένη μέγγενη θα το σφίξει και θα μας σφίξει όλους, ο χρόνος αρχίζει και μετρά αντίστροφα, αλλοίμονο, μόνο αυτό. Διαρκώς ευχόμαστε κι αγωνιζόμαστε αντί 3 στα 4, να γίνονται καλά όλα, γιατί ένα παιδί δεν είναι 1 στα 4, είναι μια παιδική ζωή», αφηγείται η ίδια.

Εργο ζωής

Είναι αδύνατο να χωρέσει σε λίγες γραμμές το τεράστιο έργο ζωής της «Φλόγας», καθώς το σύνολο των δωρεών στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχεται στο ποσό των 4.483.000 ευρώ, ενώ πολλές άλλες δωρεές μικρότερης αξίας, ξεπερνούν τα τελευταία χρόνια συνολικά τις 600.000 ευρώ στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία και το Ελπίδα.

«Κι αφού η Φλόγα πιέζει την πολιτεία για καλύτερη ιατρική φροντίδα, κι όταν η πίεση δεν φέρνει αποτέλεσμα, εμείς συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στον εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων. Όλα είναι μονόδρομος. Εκκλήσεις στον ΟΠΑΠ, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Υγεία και στο Μητέρα για τα δύσκολα χειρουργεία, για τις πανάκριβες απεικονιστικές και θεραπείες σε μηχανήματα υπερσύγχρονα που δεν διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία», υπογραμμίζει η Ντίνα Τριανταφύλλου.

Κορυφαίο στη μακροσκελή λίστα προσφοράς της Φλόγας είναι, εξάλλου, οι 22.000 επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια παιδιών στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής, σε συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα του Ελπίδα.

Μικροί ήρωες

Ανακαλώντας στιγμιότυπα από τα εγκαίνια του τέταρτου ξενώνα φιλοξενίας εφήβων με καρκίνο στο Χολαργό, αλλά κι ενός αγώνα ζωής χωρίς σταματημό, η υπεύθυνη της «Φλόγας» Μαγνησίας μιλάει με συγκίνηση για μια γιορτή, στην οποία πρωταγωνίστησαν παιδιά με αξιοθαύμαστα αποθέματα κουράγιου, δύναμης ψυχής και ηρωισμού στην κυριολεξία.

Μια πιλοτή 100 τετραγωνικών «γέμισε από παιχνίδια, παιδικές φωνές, κι ας ήταν με μασκούλες στα προσωπάκια τους, με μπαντάνες στα κεφαλάκια τους, κάποια από αυτά στα αμαξίδια. Τα πεπόνια, τα καρπούζια, τα γαλακτομπούρεκα, δωρεές σταλμένες από την Πελοπόννησο, το τεράστιο μιλφέιγ για τα γενέθλια της έφηβης από την Άρτα, τα κρεατικά που έψηνε και μας τάιζε όλους ένας καταπληκτικός μπαμπάς Ρομά, ο Αλέκος. Ξεχειλίζουν όλα αγάπη κι αδελφοσύνη. Όμως η αγωνία της μάνας Άννας, για το κοριτσάκι της που πάλευε μόνο του, μέσα στη μονάδα μεταμόσχευσης και η τραγωδία του μικρού 8χρονου Βασιλάκη από την Άρτα, παγώνουν απίστευτα τις ψυχές όλων μας. Πώς να νιώσεις τον καύσωνα των 44 βαθμών Κελσίου όταν η παγωμένη ανάσα του θανάτου πλανιέται γύρω;» διερωτάται η ίδια.

«Σάββατο πρωί-πρωί ξανά, όλοι μαζί στους απέναντι ξενώνες, όπου υπάρχουν τα γραφεία και όλα τα διαμερίσματα για παιδιά που έχουν μεταμοσχευθεί. Έξω από τις κλειστές του πόρτες, μόνο τα παπούτσια τους στο χεράκι, υποδηλώνουν την παρουσία τους και τον δραματικό αγώνα τους», συνεχίζεται η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο.

Κάθε στιγμή η «Φλόγα» της δύναμης και του κουράγιου παραμένει αναμμένη, χάρη στην ευαισθησία του κόσμου, του κάθε πολίτη που βάζει το δικό του λιθαράκι προκειμένου να στηθεί αλλά και να σταθεί όρθιο το οικοδόμημα που βασίζεται στην αγάπη, την εθελοντική προσφορά και κυρίως την ελπίδα, που ευτυχώς δεν λείπει ακόμη και σε δύσκολες εποχές.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου