ΤΟΠΙΚΑ

Αναψε η εστία 7.000 ετών!

αναψε-η-εστία-7-000-ετών-420336

Συναρπαστική εμπειρία αποτέλεσε η επαφή με τη νεολιθική κουζίνα και τις γαστρονομικές συνήθειες που ίσχυαν πριν από 7.000 χρόνια για τους συμμετέχοντες στο πρωτότυπο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στον αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου, πόλο έλξης για περισσότερους από 7.000 επισκέπτες σε ετήσια βάση. Πενήντα οικογένειες από τον Βόλο και τη Λάρισα, γονείς και παιδιά, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκληση για νεολιθικό γεύμα που απηύθυνε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την εμπειρία, την οποία ευχαρίστως θα βίωναν και πάλι.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η εκπαιδευτική βιωματική δράση «Φυτεύουμε – αλέθουμε – ζυμώνουμε – μαγειρεύουμε – τρώμε: Η διατροφή στη Νεολιθική Εποχή», που σχεδιάστηκε από την αρχαιολόγο Ευαγγελία Σταμέλου, υπεύθυνη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, έδωσε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να περιηγηθούν νοερά στη νεολιθική κουζίνα και τα μυστικά της διατροφής κατά την προϊστορική περίοδο.

Η δράση περιελάμβανε θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την οποία οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τους χώρους και τις συνθήκες μαγειρέματος στον Νεολιθικό Οικισμό, για τη διατροφή των νεολιθικών ανθρώπων, για τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν στη Νεολιθική εποχή για το μαγείρεμα.

Εσπειραν και άλεσαν το σιτάρι για την παρασκευή ψωμιού

Στη συνέχεια, οι οικογένειες χωρίστηκαν σε ομάδες και φύτεψαν δημητριακά και όσπρια, άλεσαν σιτάρι σε λίθινες μυλόπετρες, ζύμωσαν μικρές πίτες τις οποίες έψησαν σε πήλινο σκεύος – αναπαράσταση της νεολιθικής περιόδου, ενώ παράλληλα μαγείρεψαν φακές σε πήλινη χύτρα, σε άλλη αναπαράσταση εστίας.

Κατόπιν, οι οικογένειες που συμμετείχαν στην παραπάνω δράση, κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και γεύτηκαν τα ψωμάκια και τις φακές που παρασκεύασαν, καθώς επίσης καρπούς και φρούτα της εποχής εκείνης, δηλαδή σύκα, αμύγδαλα και σταφίδες. «Η δράση σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, ενθουσιάστηκαν οι γονείς και τα παιδιά που συμμετείχαν και ζητούσαν, μάλιστα, τη συνταγή για τις φακές, γιατί η γεύση τους ήταν τελείως διαφορετική σε σχέση με τη σημερινή εποχή. Στην νεολιθική εποχή δεν υπήρχε ντομάτα ούτε δάφνη, αλλά χρησιμοποιούσαν ρίγανη για μυρωδικό και οι φακές σιγοβράζανε σε πήλινη χύτρα, αποκτώντας μια ξεχωριστή γεύση», όπως ανέφερε στον ΤΑΥΔΡΟΜΟ η κ. Σταμέλου. Η ίδια σημείωσε παράλληλα ότι δεν υπήρχαν ήμερα κρεμμύδια και σκόρδα, αλλά «εκτιμούμε ότι υπήρχαν σε άγρια μορφή και τα χρησιμοποιούσαν στην παρασκευή του φαγητού».

Η παραπάνω δράση είχε σχεδιαστεί αρχικά στο πλαίσιο των «Πράσινων πολιτιστικών διαδρομών», αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε τελικά την περασμένη Κυριακή, με πολύ μεγάλη επιτυχία και την πολύτιμη συνδρομή των φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και δύο εργατοτεχνιτών, με το αίτημα της επανάληψης από την πλευρά των επισκεπτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου