ΤΟΠΙΚΑ

Κιβωτός κοινωνικής προσφοράς

κιβωτός-κοινωνικής-προσφοράς-432328

Σημαντική δομή για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης είναι το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Μητρόπολης Δημητριάδος που εγκαινιάστηκε προχθες με στόχο να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο στην αλυσίδα των φιλανθρωπικών δράσεων της τοπικής Εκκλησίας. Η νέα κοινωνική δομή της τοπικής Εκκλησίας λειτουργεί ως παράρτημα του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Εσταυρωμένος» που αναπτύσσει ευρύ κοινωνικό έργο με περισσότερους από 2.000 αποδέκτες. Η νέα κοινωνική δομή που λειτουργεί στην οδό Θουκυδίδου 10, απέναντι από την είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου και του ΙΚΑ, δημιουργήθηκε σε μια καίρια χρονική στιγμή, κατά την οποία τα αιτήματα για βοήθεια πολλαπλασιάζονται, λόγω της παρατεταμένης κρίσης που πλέον έχει φέρει αντιμέτωπους με την οικονομική ένδεια ακόμη και ανθρώπους που διέθεταν άλλοτε μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σκιαγραφώντας το προφίλ των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια από τον «Εσταυρωμένο», ο πρόεδρος του συλλόγου, π. Θεόδωρος Μπατάκας, αναφέρει ότι «είναι και άνθρωποι μορφωμένοι, πρώην επαγγελματίες, που έκλεισαν τα μαγαζιά και τα γραφεία τους. Εμείς δεν περιμένουμε να μας χτυπήσουν την πόρτα. Όπου μάθουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πηγαίνουμε και τους καλούμε να τους βοηθήσουμε. Οι περισσότεροι θεωρούν αναξιοπρεπές να απευθυνθούν στην Εκκλησία ή στον “Εσταυρωμένο” για να ζητήσουν βοήθεια. Μέσω των συνεργατών μας, μέσω των υπηρεσιών, τους προσεγγίζουμε εμείς για να τους βοηθήσουμε».

Οσο βαθαίνει η κρίση, αυξάνονται τα προβλήματα και οι ανάγκες του κόσμου, με δεκάδες οικογένειες να αδυνατούν να εξασφαλίσουν τον επιούσιο. Τα αιτήματα για βοήθεια πολλαπλασιάζονται και οι 150 εθελοντές του συλλόγου εργάζονται ακούραστα σε βάρδιες, στο Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, στον σταθμό «Διακονία», στο Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και στους τέσσερις ξενώνες του «Εσταυρωμένου».

Στο μεταξύ, ο «Εσταυρωμένος» έχει διευρύνει προ πολλού τη δράση του και εκτός των τοπικών ορίων, σε χώρους κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, στις εκκλησίες των Βαλκανίων, φτάνοντας μέχρι τη μακρινή Μαδαγασκάρη, με δύο αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συνδρομή του συλλόγου είναι καθοριστική για δεκάδες άπορες οικογένειες, κρατούμενους, αποφυλακισμένους, κοινωνικούς φορείς, ιδρύματα, νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας της περιοχής μας, τα μοναστήρια, τα Σπίτια Γαλήνης Χριστού των ενοριών.

«Βοηθούμε τα κέντρα υγείας, το νοσοκομείο, την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, τον ξενώνα “Φιλύρα” του νοσοκομείου, το γηροκομείο, το ορφανοτροφείο, το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, την Ελληνική Αστυνομία με τα κρατητήριά της, την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου, μοναστήρια της περιοχής μας, ενοριακά Σπίτια Γαλήνης Χριστού, ακόμη και σχολεία. Δίνουμε επίσης μικροέπιπλα και στρώματα και ηλεκτρικές συσκευές όταν μας δωρίζουν. Όποια υπηρεσία έχει άμεσες ανάγκες και μας το ζητήσει, συνδράμουμε», υπογραμμίζει ο π. Θεόδωρος.

Προέκταση της «Διακονίας»

Η σημαντική αύξηση των αιτημάτων και ταυτόχρονα της ανθρωπιστικής βοήθειας που καλούνται να διαχειριστούν οι εθελοντές του συλλόγου, αποτέλεσαν την αφορμή για τη διεύρυνση της κοινωνικής δράσης που αναπτύσσεται και της αναζήτησης ενός λειτουργικού χώρου.

«Ασφυκτιούσαμε στον χώρο της “Διακονίας” λόγω του αριθμού των επισκεπτών και του μεγάλου όγκου των ειδών που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Μίλησα με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και του ζήτησα τον χώρο του πρώην κηροπλαστείου, ένα διώροφο κτήριο στην οδό Θουκυδίδου 10. Αρχίσαμε εθελοντικά να σκάβουμε, να καθαρίζουμε τους τοίχους, να τους βάφουμε και βεβαίως με την εντολή και την ευλογία του κ. Ιγνατίου, συνεργεία δημιούργησαν χώρους υγιεινής, τοποθέτησαν πλακάκια, εγκαταστήσαμε θέρμανση με αέριο, βάψαμε όλο τοn χώρο με τη συνδρομή εθελοντών μας», όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Ο κύκλος των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου συνεχίστηκε και στον εξωτερικό χώρο, στην αυλή όπου δημιουργήθηκε υπόστεγο με την συνδρομή της Μητρόπολης, και τοποθετήθηκε παράλληλα προσκυνητάρι του Αγίου Λουκά, προστάτη του συλλόγου, όπου θα τελείται σε τακτική βάση παράκληση.

«Μέσα σε ενάμιση χρόνο που έγινε αυτός ο αγώνας και αυτή η μεγάλη προσπάθεια, την οποία συνέδραμαν πάρα πολλοί άνθρωποι, φτάσαμε πλέον στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε το κτήριο», σημείωσε ο πρόεδρος του «Εσταυρωμένου».

Ο νέος χώρος είναι η προέκταση της «Διακονίας» που θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος του “Εσταυρωμένου”, με το στούντιο της Ορθοδόξου Μαρτυρίας στον κάτω χώρο, ενώ κάθε Τρίτη «συνεχίζουμε να βοηθούμε μια μεγάλη ομάδα συνανθρώπων μας, όπως λειτουργούμε όλα τα χρόνια», εξηγεί ο π. Θεόδωρος.

Η νέα κοινωνική δομή της τοπικής Εκκλησίας, που θα λειτουργεί παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες, έχει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις άμεσης ανταπόκρισης σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια, απ’ όπου κι αν προέρχεται, από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Σημαντική δομή

Οι προσπάθειες ενάμιση χρόνου απέδωσαν καρπούς με τη συνδρομή των εθελοντών του «Εσταυρωμένου» και της τοπικής Εκκλησίας, προκειμένου να πάρει ζωή το κτήριο και να διαμορφωθεί κατάλληλα, για να ανταποκριθεί στη νέα του αποστολή. Το παλιό κηροπλαστείο της Μητρόπολης Δημητριάδος άλλαξε όψη ύστερα από ατέλειωτες προσπάθειες, προκειμένου να αποτελέσει την κορωνίδα της δράσης του «Εσταυρωμένου», έναν χώρο λειτουργικό που θα καλύπτει άμεσα κάθε αίτημα για βοήθεια και κάθε έκτακτη ανάγκη που ενδέχεται να προκύψει σε ανύποπτο χρόνο.

Στον ισόγειο χώρο του κτηρίου, που καλύπτει έκταση άνω των 200 τετραγωνικών, έχουν διαμορφωθεί δύο αίθουσες. Στη μία «φιλοξενούνται» όλα τα αναγκαία είδη ένδυσης και υπόδησης που είναι καταγεγραμμένα στους καταλόγους της «Διακονίας» και προορίζονται για να καλύψουν τις ανάγκες δεκάδων απόρων. Ο δεύτερος χώρος είναι αποθηκευτικός, είναι χώρος εργασίας των εθελοντών όπου γίνονται δεκτές οι προσφορές όσων στηρίζουν το έργο του «Εσταυρωμένου» και ακολουθεί η διαλογή, η ταξινόμηση, η συσκευασία και η αποθήκευση των προσφορών. Ο πάνω όροφος είναι αποθηκευτικός και «φιλοξενεί» παράλληλα το κεντρικό γραφείο του Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Η αυλή του κτηρίου, που έχει επίσης διαμορφωθεί κατάλληλα, είναι ένας χώρος που προσφέρεται για την εξυπηρέτηση των εθελοντών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε ανοιχτό περιβάλλον, στη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Ο νέος χώρος που εγκαινιάστηκε προχθες, προέκυψε ως ανάγκη σε μια καίρια στιγμή, κατά την οποία αυξήθηκε ο όγκος των αιτημάτων αλλά και των προσφορών στον «Εσταυρωμένο».

«Ο σταθμός πρώτων κοινωνικών βοηθειών “Διακονία” που βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Καρτάλη 9 με Γλάδστωνος, ήταν ένας χώρος που επί πέντε χρόνια λειτουργούμε και του δώσαμε ζωή. Υπάρχει η έκθεση των ενδυμάτων και υποδημάτων που δίναμε στον κόσμο κάτω από την πιλοτή, επίσης ένας υπόγειος χώρος που λειτουργούσε ως η κεντρική αποθήκη του “Εσταυρωμένου” με ό,τι καινούργιο αγοράζαμε για τις φυλακές και τα ιδρύματα. Αυτοί οι δύο χώροι μετά από πέντε χρόνια έγιναν πλέον ανεπαρκείς για να φιλοξενήσουν τη μεγάλη δραστηριότητα του “Εσταυρωμένου”» όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, πρόεδρος του συλλόγου.

Στόχος είναι ο νέος χώρος να λειτουργεί καθημερινά 10 με 12 το πρωί, ενώ υπάρχει η σκέψη μελλοντικής διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας και το απόγευμα, μια φορά την εβδομάδα, για τη διευκόλυνση όσων αδυνατούν να προσέλθουν πρωινές ώρες λόγω εργασίας.

«Είμαστε ένας μικρός, φιλανθρωπικός και ιεραποστολικός σύλλογος που μας οδηγεί ο πόνος και το πρόβλημα των ανθρώπων», τονίζει ο π. Θεόδωρος, ο οποίος υπογραμμίζει παράλληλα ότι ο σύλλογος έχει ανάγκη από νέο αίμα, νέους ανθρώπους, που θα πλαισιώσουν το κοινωνικό έργο που αναπτύσσεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου