ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση εμπόδιο στην πρόληψη του καρκίνου

η-κρίση-εμπόδιο-στην-πρόληψη-του-καρκί-432454

Αυξητική τάση σημειώνεται στα περιστατικά καρκίνου, με το 15% των περιστατικών να εντοπίζονται στον πνεύμονα, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα αρκετοί αδυνατούν για οικονομικούς λόγους να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, όπως υπογραμμίστηκε σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθες στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τους «Λειτουργούς υγείας της αγάπης» της Μητρόπολης Δημητριάδος, σε συνεργασία με την κλινική «Άνασσα», στο πλαίσιο της εορτής του Αγίου Λουκά, και με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το θέμα του καρκίνου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διοικητικός διευθυντής της κλινικής «Άνασσα» Δημήτρης Καραστάθης, υπογράμμισε ότι «η κρίση αναμφίβολα επηρεάζει τον καρκίνο, καθώς πλέον ο ασφαλισμένος καλείται να καταβάλει κάποιο ποσό, προκειμένου να κάνει βασικές προληπτικές εξετάσεις, που παλιότερα κάλυπτε εξ ολοκλήρου ο ΕΟΠΠΥ, ώστε να προλάβει τον καρκίνο στην αρχική του μορφή. Άρα η κρίση επηρεάζει, γιατί ο κόσμος το αναβάλει, δεδομένου ότι δεν του το επιτρέπουν οι οικονομικές του δυνατότητες».

Μεταξύ των εισηγητών της προχθεσινής ημερίδας ήταν ο πνευμονολόγος Χρήστος Δάενας, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιδημιολογία και την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, επισημαίνοντας ότι οι πιο «επικίνδυνες» ηλικίες είναι κατά κανόνα μεταξύ 40 και 60 ετών. Αναφερόμενος στα νεότερα δεδομένα, ο ίδιος επιστήμονες τόνισε ότι παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στις γυναίκες έναντι των ανδρών, σε νεαρές ηλικίες. Η συμβουλή του ως ειδικού, είναι η αποφυγή του καπνίσματος αφενός και αφετέρου η διακοπή του, ενώ έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου στους παθητικούς καπνιστές, επισημαίνοντας ότι «το ένα τέταρτο των καρκίνων του πνεύμονα που εμφανίζονται σε μη καπνιστές, οφείλεται στο παθητικό κάπνισμα».

Ο χειρουργός Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, επιστημονικός διευθυντής στην κλινική «Άνασσα» αναφέρθηκε στην συμπτωματολογία του καρκίνου του παχέος εντέρου και τον τρόπο αντιμετώπισής του, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημάδια που υποδηλώνουν το πρόβλημα, όπως το αίμα, οι διαταραχές στις κενώσεις, οι εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, η αναιμία, το αίσθημα της εξάντλησης. Παράλληλα, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι όταν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες ίασης, ενώ τόνισε την ανάγκη αλλαγής διατροφικών συνηθειών με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και του προληπτικού ελέγχου, ειδικά όταν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια.

Στη συμπτωματολογία και την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο θωρακοχειρουργός Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τα νέα δεδομένα και τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί σε διεθνές επίπεδο, αυξάνοντας κατακόρυφα τα ποσοστά ίασης των ασθενών. Όπως επεσήμανε ο ίδιος είναι καθοριστική η «γρήγορη ανίχνευση και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος» ενώ προσέθεσε ότι «ήδη από το Νοέμβριο του 2014 σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότεροι ασθενείς ζουν έχοντας περάσει καρκίνο, παρά πεθαίνουν. Αυτό ήταν ένα τεράστιο στοίχημα που κέρδισε η ιατρική κοινότητα». Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο χειρουργικός που μπορεί να συνεπικουρείται από ογκολογική θεραπεία, όπως σημείωσε ο κ. Κυπαρισσόπουλος, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και να επισκεφτεί κανείς αμέσως τον γιατρό του όταν παρατηρηθεί επίμονος βήχας που παραμένει για περισσότερους από τρεις μήνες, αιμόπτυση, απώλεια βάρους ή αδικαιολόγητη κούραση. «Τα τυχαία ευρήματα κατά κανόνα είναι 100% ιάσιμα» όπως ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως τη σημασία της πρόληψης αλλά και την πρόοδο της ιατρικής σε διεθνές επίπεδο, που έχει πλέον αλλάξει άρδην τα επιστημονικά δεδομένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου