ΤΟΠΙΚΑ

Γυρίζουν πίσω τον χρόνο… Πρωτότυπη δράση ομάδας Βολιωτών

γυρίζουν-πίσω-τον-χρόνο-πρωτότυπη-δρ-456725

Εμβλημά τους είναι η δημιουργική δράση που προσφέρει μια διαφορετική, αισιόδοξη νότα στην καθημερινότητα της πόλης. Φορώντας αυθεντικές, μεσαιωνικές ενδυμασίες, τα μέλη της βολιώτικης ομάδας «Gruppo Gioioso», αναβιώνουν στιγμιότυπα μιας μακρινής εποχής, γυρνώντας πίσω το χρόνο, μέσα από το εντυπωσιακό θέαμα που παρουσιάζουν στο κοινό. Η «χαρούμενη ομάδα» που πρωταγωνίστησε στην εκδήλωση με μυρωδιές, γεύσεις και χρώματα του Μεσαίωνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ξενία του Βόλου, σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Kιβωτό», συνθέτει μια πρωτότυπη προσπάθεια, που παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Ψυχή» της ομάδας είναι η πολυταξιδεμένη Ελένη Γλύνη, Βολιώτισσα με ρίζες από τη Σκόπελο, η οποία είναι ενδυματολόγος, λάτρης της Γαλλικής και της Βενετσιάνικης κουλτούρας, του έργου του Βοκκάκιου το οποίο μελετά διεξοδικά, του πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του και ταυτόχρονα είναι μέλος σε τοπικές θεατρικές ομάδες.

Έχοντας ως βάση τους χορούς, την κουλτούρα και την κρυφή γοητεία της μεσαιωνικής εποχής, η Ελένη Γλύνη, μετά από μακρόχρονη ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο και βαθιά μελέτη, δημιούργησε μια παράσταση που εμπλουτίζεται από ενδυματολογικές πληροφορίες, ήθη κι έθιμα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από το «Δεκαήμερο» του Βοκκάκιου. Η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Ξενία του Βόλου, στο πλαίσιο του «έτους των γεύσεων» που θεσπίστηκε από τη «Μαγνήτων Κιβωτό» και ολοκληρώθηκε με ένα γαμήλιο δείπνο, το οποίο γεύτηκαν, σημειωτέον, οι παριστάμενοι, με τη συνοδεία ανάλογης μουσικής υπόκρουσης.

Το έναυσμα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας, αποτέλεσε η ενασχόληση της πολυπράγμονος Βολιώτισσας με τις ενδυματολογικές δημιουργίες εποχής, οι οποίες συνέθεσαν ένα εντυπωσιακό βεστιάριο, φτιαγμένο από τα χέρια της. «Ασχολούμαι με το θέατρο και τον χορό από το 2000 και κάποια στιγμή, μελετώντας το κάθε ρούχο ως ενδυματολόγος, το πώς δημιουργήθηκε, ποιοι το έραψαν, πώς το χρησιμοποιούσαν και πώς ζούσαν παλιότερα, άντλησα πολύτιμες πληροφορίες για τον Μεσαίωνα», αναφέρει η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οι επισκέψεις που ακολούθησαν σε δεκάδες μουσεία και βιβλιοθήκες της Ευρώπης, άνοιξαν ένα καινούργιο παράθυρο με σαγηνευτική θέα στο μακρινό παρελθόν για την «ψυχή» της ομάδας, η οποία δεν σταματάει να δημιουργεί και να εξελίσσεται. Η κ. Γλύνη δημιούργησε ένα εντυπωσιακό βεστιάριο με ρούχα εποχής από προσωπική ανάγκη, φοίτησε σε σχολή για να μάθει τα μυστικά του πατρόν και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, δεν άργησε να δημιουργήσει την ομάδα που προτείνει κάτι τελείως διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον ταυτόχρονα, για ενήλικες αλλά και για μαθητές.

Η Ελένη Γλύνη φορώντας μεσαιωνικό ένδυμα

Γεύση άλλης εποχής

Η ίδια ονόμασε την ομάδα «Gruppo gioioso» δηλαδή «χαρούμενη ομάδα» γιατί: «Ασχολούμαστε και παρουσιάζουμε θέματα με ευχάριστο περιεχόμενο, αλλά έχοντας πάντα και ενδιαφέρον πληροφοριακό» όπως εξηγεί. Η ενασχόλησή της με τη μελέτη του ενδύματος «με κάνει να καταπιάνομαι με έργα εποχής, που καλύπτουν τις περιόδους Μεσαίωνας – Αναγέννηση – 18ος αιώνας κλπ. Έχω ξεκινήσει αυτή την δραστηριότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, παρουσιάζοντας το έργο του Goldoni “Οι Αγροίκοι” τις Απόκριες, σε καφέ της πόλης μας. Αργότερα και σε άλλες αίθουσες, πάντα σε ζεστούς και μικρούς χώρους», υπογραμμίζει η ίδια, αναφερόμενη στα πολιτιστικά ενδιαφέροντά της.

Τα μέλη της ομάδας, που αναβιώνει στιγμιότυπα του Μεσαίωνα, είναι οι: Αναστασία Σταμοπούλου, Ζώη Δουβεντζίδου, Ευθύμιος Μυλωνάς, Όλγα Γεωργοπούλου και Ελένη Τενεκεντζόγλου, ενώ τη μουσική επιμέλεια υπογράφει η Αρετή Πρίντζου. Η ομάδα εμπλουτίζεται κατά καιρούς από νέα άτομα, τα οποία ενώνουν τον βηματισμό τους σε ανάλογους ρυθμούς, προκειμένου να εξερευνήσουν την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και να τις αποδώσουν, στη συνέχεια, στο θέαμα που παρουσιάζουν.

Σκοπός της ομάδας είναι «η μελέτη κυρίως των χορών και η συμμετοχή μας σε φεστιβάλ μεσαιωνικά. Βεβαίως είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε προσκλήσεις και από άλλες πόλεις και νησιά εκπροσωπώντας την πόλη μας, αλλά και να διδάξουμε ακόμη χορούς σε όσους ενδιαφέρονται. Ο χορός και η μουσική, άλλωστε, ήταν, είναι και θα είναι πολιτισμός», σημειώνει η κ. Γλύνη, η οποία αντλεί έμπνευση από την Ιταλία και τη Γαλλία, χώρες που επισκέπτεται συχνά και μελετά τα θέματα που την ενδιαφέρουν.

Η ανταπόκριση των θεατών, όσων έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη δράση της ομάδας, είναι θερμή και ενθαρρυντική, ενώ ενδεικτική είναι η άποψη που καταγράφτηκε στο βιβλίο των εντυπώσεων, με αφορμή την εκδήλωση του προηγούμενου Σαββάτου: «Εξαιρετική αναπαράσταση εποχής με ευφυολογήματα από σύγχρονες πινελιές, έξυπνη παρουσίαση και σωστή ατμόσφαιρα».

Η βολιώτικη ομάδα που ξεδιπλώνει με πολύ μεράκι γνωστές και άγνωστες πτυχές του Μεσαίωνα, αναδεικνύοντας μια ολόκληρη εποχή, δεν διστάζει να στρώσει το τραπέζι με γεύσεις εποχής και συνδαιτυμόνες τους ένθερμους φίλους της ιστορίας, προτείνοντας παράλληλα σε όσους ασχολούνται με οργανώσεις γάμου, να ενσωματώσουν την παρουσία του γκρουπ στη μεγάλη βραδιά, εμπλουτίζοντάς την με πινελιές πρωτοτυπίας.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Μεσαιωνικές γεύσεις

Η Ελένη Γλύνη έχει μελετήσει διεξοδικά την κουζίνα της μεσαιωνικής περιόδου, καταγράφοντας συνταγές τις οποίες έχει ενσωματώσει στην καθημερινότητά της. Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ξενία σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτό», είχαν την ευκαιρία να γευτούν ξεχωριστές γεύσεις του παρελθόντος.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, η ένθερμη ερευνήτρια της μεσαιωνικής περιόδου, παραθέτει μία εύκολη συνταγή.

ΠΟΤΟ

Αρωματικό λευκό κρασί σε μπώλ

ΥΛΙΚΑ

1 μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί η κρασί λευκό ξηρό από μήλα (cidre στα γαλλικά)

2 ξύλα κανέλλας

λίγο μοσχοκάρυδο σπασμένο

1-2 καρφάκια γαρύφαλλο

1 μήλο

2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

κανέλλα σε σκόνη

λίγο βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε το κρασί σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα τουλπάνι και τα ρίχνουμε μέσα στο κρασί. Αφήνουμε αρκετή ώρα για να βγάλουν τα αρώματά τους και κατόπιν τα αφαιρούμε. Κόβουμε το μήλο σε ροδέλες αφήνοντας το με τη φλούδα. Ραντίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και τις τηγανίζουμε στο βουτυρωμένο τηγάνι. Όταν ροδίσουν, τις προσθέτουμε και αυτές στο μπολ.

ΠΩΣ ΠΙΝΕΤΑΙ….

Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που πίνεται. Παίρνει το μπολ ο πρώτος συνδαιτυμόνας και πίνει μια γουλιά. Δίνει το μπολ στον διπλανό του, αφού πρώτα του δώσει ένα φιλί, και συνεχίζεται η ίδια διαδικασία, με όλους τους συνδαιτυμόνες.

ΣΑΛΤΣΑ ΨΗΤΟΥ (SAUCE DE JANCE)

Σάλτσα που συνόδευε τα ψητά εκείνης της εποχής, τα οποία δεν διέφεραν πολύ σε σχέση με τη σημερινή, όπως σημειώνει η Ελένη Γλύνη.

ΥΛΙΚΑ

1/4 λίτρου κρασί λευκό

4 κουταλιές σούπας μηλόξυδο

1 ποτήρι σκόνης αμυγδάλου

1 κουταλιά καφέ τζίντζερ σε πούδρα

1/2 κουταλάκι του καφέ λιωμένο σκόρδο

1 πρέζα αλάτι

1 φέτα ψωμιού (μόνο την ψίχα σε κομματάκια)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ομογενοποιούμε στο μίξερ. Περιχύνουμε το ψητό με τη σάλτσα και το απολαμβάνουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου