ΤΟΠΙΚΑ

14χρονοι στα δίχτυα του χασίς

14χρονοι-στα-δίχτυα-του-χασίς-464751

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται αύξηση στη χρήση χασίς από εφήβους ηλικίας 14 – 15 ετών. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι σε διάστημα λίγων μόλις μηνών και, συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο του 2017, προσήλθαν 70 άτομα ζητώντας τη συνδρομή του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, οι μισοί από τους οποίους ήταν ηλικίας 14 έως 21 ετών και οι υπόλοιποι άνω των 21 ετών. Οι νεαροί χρήστες απευθύνθηκαν στην πρώτη πύλη της δομής, το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο, κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα, προκειμένου να βγουν από τα επικίνδυνα μονοπάτια της χρήσης και της εξάρτησης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι έφηβοι νεαροί ενήλικες αποτελούν τη βασική ομάδα στόχου της δομής που λειτουργεί στον Βόλο, και στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν πολυεπίπεδες δράσεις στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος της χρήσης ουσιών από το θρανίο.

Μέσω του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Επιμελητεία Ανηλίκων, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρωτοβουλιών και έγκαιρων παρεμβάσεων, που προσανατολίζονται σε πολλές κατευθύνσεις. Περισσότεροι από 200 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν λάβει μέρος στις ενημερωτικές και επιμορφωτικές πρωτοβουλίες του ΚΕΘΕΑ για το πρώτο τετράμηνο του 2017, ενώ στο ίδιο διάστημα, οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης δομής έχουν αναπτύξει δίαυλο επικοινωνίας με πολλούς μαθητές, περισσότερους από 130 γονείς και 250 περίπου επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων.

«Η βασική ομάδα στόχου του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, ήταν οι έφηβοι. Δεν ήταν όμως εύκολο για τους εφήβους να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες μας, και γι’ αυτό κάναμε το άνοιγμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Επιμελητεία Ανηλίκων, για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Τα τρία τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλος αριθμός εφήβων που προσεγγίζουν τις υπηρεσίες μας», όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Μίλτος, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, σύμβουλος τοξικοεξάρτησης.

Σε μια περίοδο κατά την οποία πληθαίνουν τα κοινωνικά – οικονομικά προβλήματα και τα ψυχολογικά αδιέξοδα, κερδίζει διαρκώς έδαφος η χρήση της κάνναβης (χασίς), με τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Βασική θέση του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ είναι ότι η σωστή διαχείριση της οποιασδήποτε εξαρτητικής συμπεριφοράς στα χρόνια της εφηβείας, προλαμβάνει την εξέλιξή της αλλά και θωρακίζει μια λειτουργική προσωπικότητα στα ενήλικα χρόνια», υπογραμμίζει η Κλαίρη Κουτρουλή, ψυχολόγος – σύμβουλος τοξικοεξάρτησης, υπεύθυνη των υπηρεσιών πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Πρόληψη – έγκαιρη παρέμβαση

Οι δράσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης έχουν τεθεί στο επίκεντρο των δράσεων που έχουν δομήσει τη μακρά δράση που αναπτύσσεται, και γι’ αυτό τον λόγο το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ την τρέχουσα περίοδο ανταποκρίθηκε στα αιτήματα πολλών σχολείων της Μαγνησίας για τη συνδιοργάνωση μιας σειράς δράσεων, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας που ορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Επίκεντρο των παραπάνω δράσεων είναι οι ενδεχόμενες εξαρτητικές συμπεριφορές του μαθητικού πληθυσμού, που περιλαμβάνουν όλους τους τύπους επικίνδυνης χρήσης – κατάχρησης ή εξάρτησης από νικοτίνη, ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλκοόλ, παράνομες ουσίες, διαδίκτυο και η διαχείρισή τους.

Καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μόλις εντοπίσουν τις πρώτες ενδείξεις ύπαρξης του προβλήματος ή διαπιστώσουν αποκλίνουσα – παραβατική συμπεριφορά σε κάποιο μαθητή, κινητοποιείται άμεσα το δίκτυο υπηρεσιών, που έχει ως στόχο να δοθεί χέρι βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη.

Η επικοινωνία με τα σχολεία εξελίχθηκε σε ένα σχέδιο δράσης με στόχο τη διερεύνηση και την αποτύπωση στάσεων και συμπεριφορών εξάρτησης στον μαθητικό πληθυσμό. Το ερωτηματολόγιο που συνδιαμορφώθηκε από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και τους ίδιους τους μαθητές αποτελεί βασικό εργαλείο. Η ερευνητική ομάδα του κάθε σχολείου θα μοιραστεί τα συμπεράσματα με τους συμμαθητές της σε ειδική ημερίδα μαζί με τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, που θα εμπλουτίσουν την παρουσίαση τόσο με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, όσο και με βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης για την εξάρτηση. Αυτό είναι η αρχή μιας σχετικής ερευνητικής μελέτης που θα εκπονηθεί στη συνέχεια από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Ενημέρωση των γονέων

Σημαντικό κομμάτι των δράσεων που αναπτύσσονται απευθύνονται και στους γονείς, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που κατά κύριο λόγο απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, προκειμένου να βοηθήσουν, με τη βοήθεια των ειδικών, τα παιδιά τους.

Αναλύοντας τον ρόλο της οικογένειας, ο Γιάννης Τζανίδης, ψυχολόγος – οικογενειακός θεραπευτής, σύμβουλος τοξικοεξάρτησης, υπεύθυνος της Μονάδας Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, επισημαίνει ότι: «Δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα στο να «ενοχοποιήσουμε» τους γονείς. Ήδη το να μάθουν ότι το παιδί τους κάνει χρήση, είναι μια αρκετά τραυματική εμπειρία γι’ αυτούς. Αισθήματα θυμού, φόβου και ενοχής θα υπάρξουν ούτως ή άλλως. Η πρώτη αυτόματη αντίδραση είναι είτε να το αρνηθούν, είτε να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους, να αποτύχουν και να πάρουν όλο το φταίξιμο πάνω τους». Παράλληλα ο κ. Τζανίδης υπογραμμίζει ότι: «Η διεθνής εμπειρία λέει ότι η χρήση δεν είναι ένα μονοσήμαντο αλλά ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την αλληλεπίδραση ατομικών, βιολογικών και ψυχοσυναισθηματικών χαρακτηριστικών με την οικογένεια και το περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, για τον γονέα να καταλάβει ότι μπορεί από μέρος του προβλήματος να γίνει καθοριστικός παράγοντας της λύσης του. Είναι σημαντικό να ξεπεράσει την αρχική του άρνηση και τα αισθήματα ντροπής και ενοχής τα οποία οδηγούν σε μια παράλυση, κυρίως συναισθηματική», και να κινητοποιηθεί άμεσα, αν διακρίνει κάποια ανησυχητικά σημάδια.

Τα προειδοποιητικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είναι «η ευερεθιστικότητα και τα νεύρα, διαταραχές στον ύπνο και στη διατροφή, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που στο παρελθόν πρόσφεραν ευχαρίστηση, κάμψη στη σχολική απόδοση και αδικαιολόγητες απουσίες, τάση για απομόνωση και έλλειψη συγκέντρωσης του παιδιού», όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος της μονάδας θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Άλλωστε, ο πληθυσμός στον οποίο απευθύνονται οι δομές του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ είναι οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες και, κατά συνέπεια, είναι χρήσιμο για τους γονείς να απευθυνθούν στους ειδικούς ώστε να αναζητήσουν βοήθεια ακόμη και αν πρόκειται για απλές απορίες. Για περισσότερες πληροφορίες είναι πάντα διαθέσιμα τα τηλέφωνα: 2421080246 και 24210 23439 η το www.facebook.com/ketheapilotos

Νέα Μονάδα Εφήβων

Σημαντικό κεφάλαιο αναπτυξιακής δυναμικής είναι για το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ το νέο κτήριο-κόσμημα που βρίσκεται δίπλα στη Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης, στη συμβολή των οδών Γαλλίας και 54ου Συντάγματος, και θα στεγάσει τις υπηρεσίες για τους έφηβους και τις οικογένειές τους.

Το κληροδότημα Στρεφτάρη, το οποίο είναι ένα τριώροφο κτήριο, αναμένεται να λειτουργήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού και τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το προσεχές φθινόπωρο. Οι οικοδομικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στην τελική ευθεία οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το κτήριο που διαθέτει τρία επίπεδα. «Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ και του ΚΕΘΕΑ και πιστεύουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα μεταφερθεί το πολυδύναμο κέντρο από τη Νέα Ιωνία», όπως αναφέρει ο Γιάννης Μίλτος, ο οποίος τονίζει παράλληλα την «εύκολη προσέγγιση και λειτουργικότητα», διότι το κτήριο βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης και δίπλα από τη Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης του προγράμματος.

Στο πρώτο επίπεδο του κτηρίου θα λειτουργήσει η νέα Μονάδα Εφήβων. Στο δεύτερο επίπεδο θα «φιλοξενηθεί» το στέκι πολιτισμού «Μετα – μορφώσεις» και το κέντρο ημέρας για γονείς, και στο τρίτο επίπεδο υπάρχει η μελλοντική προοπτική να δημιουργηθεί ξενώνας βραχείας φιλοξενίας των εφήβων που προέρχονται από γειτονικές πόλεις και χωριά, Πήλιο, Σποράδες και αλλού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου