ΤΟΠΙΚΑ

Ο γηραιότερος ιππέας της Μαγνησίας

ο-γηραιότερος-ιππέας-της-μαγνησίας-480230

Δεκάδες συμμετοχές και διακρίσεις σε πανελλήνιους ιππικούς αγώνες μετράει ο Βολιώτης Κώστας Βάτσος, ο οποίος θα συμμετάσχει στην πανελλήνια συνάντηση που διοργανώνεται στις 13 και 14 Μαΐου στον Βόλο, ενώ έχει τιμηθεί από τον Ιππικό Σύλλογο Βόλου ως ο γηραιότερος ιππέας της Μαγνησίας. Στα 61 του χρόνια, ο Βολιώτης ιππέας διατηρεί τη σωματική του ευεξία με καθημερινή άσκηση, υγιεινή διατροφή και κυρίως χάρη στην επαφή του με τη φύση, συντροφιά με το άλογό του, φίλο πιστό και συνοδοιπόρο στις μακρινές του διαδρομές στο Πήλιο και τη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ενασχόληση με την ιππασία είναι υπόθεση ζωής για τον κ. Βάτσο, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «με βοηθούν πάρα πολύ αυτά τα άλογα, η ενασχόλησή μου με την ιππασία, στο να αισθάνομαι υγιής και να είμαι υγιής».

Η Εστρέλλα και ο Σαρίφ, τα δύο υπέροχα αραβικά άλογά του, είναι πιστοί και αγαπημένοι φίλοι, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του, ενώ δεν παραλείπει να προτρέπει διαρκώς τον κοινωνικό του περίγυρο, φίλους και γνωστούς, να ασχοληθούν με την ελεύθερη ιππασία. «Δεν είναι κάτι το οποίο κοστίζει, αντίθετα, είναι πολύ οικονομικότερο από το κόστος ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως η συντήρηση ενός τέτοιου ζώου. Αν έχει ένα κομματάκι γης κάποιος, μπορεί να συντηρήσει ένα άλογο», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ξεκίνησε την ιππασία στα 40 του χρόνια και «από τότε δεν έχω κατέβει από τη σέλα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «όσο είμαι ακμαίος, και αυτή τη στιγμή έτσι νιώθω, θα συνεχίσω αυτού του είδους τη δραστηριότητα, η οποία μου επιτρέπει να έρχομαι σε επαφή με την υπέροχη φύση της περιοχής μας, και κάθε φορά ανακαλύπτω καινούργιες γωνιές αυτής της πανέμορφης φύσης που μας περιβάλλει».

Ασχολείται 21 χρόνια με την ιππασία, έχοντας, ωστόσο, ανάλογες μνήμες από την παιδική του ηλικία, με την εικόνα του αλόγου του παππού του να παραμένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του. «Όλοι είχαμε προγόνους που κινιόντουσαν με άλογα και κάρα ή με γαϊδουράκια», ομολογεί ο ίδιος, καθώς ανατρέχει σε αγαπημένες μνήμες που καθόρισαν τη μετέπειτα διαδρομή του. «Η δεύτερη επαφή μου με το άλογο, ήταν όταν ανέβηκα για πρώτη φορά σε άλογο στην παιδική μου ηλικία, όταν με είχαν στείλει στα ξαδέλφια μου οι γονείς μου, για διακοπές. Έκτοτε, έλεγα πάντα ότι θα ήθελα να αποκτήσω ένα μικρό κομμάτι γης, που δεν το είχα, κι ένα άλογο και το κατόρθωσα», επισημαίνει ο κ. Βάτσος.

Διαδρομές στη φύση

Ο χρόνος παγώνει όταν αφήνει το βλέμμα του να περιπλανηθεί στις ομορφιές της φύσης, σε κάθε μικρή ή μεγάλη διαδρομή στο Πήλιο και την ευρύτερη Μαγνησία.

Πολύ τακτικά κάνει τον γύρο του Πηλίου και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εξοπλίζω τα άλογά μου με τις προμήθειές μου και κάνω αυτή την ωραία δραστηριότητα, μένοντας στη φύση, κοιμούμενος έξω, είτε στο βουνό είτε δίπλα στο κύμα. Έχουμε δώσει πολύ μεγάλη σημασία στις ανέσεις στην εποχή μας και ταλαιπωρούμε το σώμα μας, ενώ πιστεύω πως όταν ασκούμαστε, εξασφαλίζουμε την ψυχική, σωματική και ψυχολογική μας υγεία».

Έχοντας ως αφετηρία τον οικισμό Γκιόνη όπου διαμένει, διανύει μεγάλες αποστάσεις στη Μακρινίτσα, την Πορταριά, το Πουρί, τα Κανάλια, το Διμήνι, το Παλιούρι, τις Μηλιές, τα Χάνια και αλλού. Συνήθως οι μικρές διαδρομές που διανύει είναι 20 χιλιόμετρα ενώ έχει κατ’ επανάληψη διανύσει με το άλογό του μεγάλες διαδρομές 100 χιλιομέτρων πάνω στο βουνό, που διαρκούν από το πρωί μέχρι το απόγευμα, συντροφιά με το άλογό του.

Η εικόνα της φύσης είναι τελείως διαφορετική στα μάτια ενός ιππέα, διότι η επικοινωνία με το άλογο είναι το κλειδί για να δει κανείς τον κόσμο με άλλο μάτι και να διακρίνει τις ομορφιές που παραμένουν αθέατες, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. «Αντιλαμβάνεσαι πολύ διαφορετικά τον κόσμο γύρω σου όταν κινείσαι με αυτοκίνητο, μηχανή ή όταν περπατάς. Εγώ τολμώ να πω ότι έχω κλάψει πολλές φορές από την ομορφιά που αντικρίζω, και πολλές φορές τραβώ βίντεο με το κινητό μου για να θυμάμαι αυτές τις στιγμές», αναφέρει ο ίδιος.

Η επικοινωνία με το άλογο προσφέρει σωματική και ψυχική ευεξία, διότι «η ενασχόληση με το άλογο εξισορροπεί την ψυχική διάθεση του καθενός, και γι’ αυτό τον λόγο προτείνω, για άλλη μια φορά, όχι μόνο τους μεγάλους ανθρώπους, αλλά και τα μικρά παιδιά, να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεδομένου ότι τα βοηθάει να αποκτήσουν υπευθυνότητα», τονίζει ο ίδιος.

Συμμετοχή σε αγώνες

Ο ένθερμος 61χρονος ιππέας είναι μέλος του Ιππικού Συλλόγου Βόλου από της ιδρύσεώς του και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται, ενώ σχολιάζει με χιουμοριστική διάθεση: «Δεν αισθάνομαι ως ο γηραιότερος αναβάτης, αντίθετα, αισθάνομαι ακμαιότατος».

Παράλληλα εντυπωσιάζει συμμετέχοντας σε ιππικές επιδείξεις και έχει αποσπάσει σειρά διακρίσεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι φωτογραφίες που κοσμούν εξώφυλλα περιοδικών, τα οποία αναφέρονται στην ιππασία. «Η μεγαλύτερη διάκριση είναι η εκτίμηση ανθρώπων που σου αποδίδουν με τον δικό τους τρόπο τα εύσημα», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο Κώστας Βάτσος συμμετέχει ανελλιπώς σε πανελλήνιες συναντήσεις, όπως η ιππική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο στις 13 και 14 Μαΐου, ενώ όπως υπογραμμίζει: «Συμμετέχω σε αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες εκτός του ότι είναι πολύ ωραίες, σπάνε τη μονοτονία της πόλης και ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας».

Κλείνοντας, προτρέπει όσους έχουν την έφεση να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο σπορ, ενώ τονίζει ότι «όσοι βάζουν ως πρόσχημα την κρίση και εγκαταλείπουν μικρότερα ζώα, απλά μπαίνουν προσχηματικά σε αυτή τη διαδικασία, γιατί ουσιαστικά δεν ήταν ποτέ έτοιμοι να συντηρήσουν αυτά τα ζώα».

Στο άλογο με τον εγγονό του

Ο Κώστας Βάτσος, μοιράζεται την αγάπη του για τα άλογα με τη σύζυγό του Άννα, τα δύο παιδιά του, Αλκμήνη και Γιάννη και τα τρία εγγόνια του. Ιδιαίτερα σημαντική είναι για τον ίδιο η στιγμή που κάθισε για πρώτη φορά στη σέλα του αλόγου ο συνονόματος εγγονός του, τη μέρα της βάπτισής του, παίρνοντας επί της ουσίας το «βάπτισμα» του αναβάτη.

Ο κ. Βάτσος διήνυσε μια επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή ως ιδιοκτήτης συνεργείου αεριοκίνησης αυτοκινήτων, παραδίδοντας μετά από 30 χρόνια τη σκυτάλη της διαδοχής της επιχείρησης στο γιό του, καθώς έχει καταθέσει τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση.

Στα μάτια των τριών εγγονιών του, βλέπει τους νέους, μελλοντικούς αναβάτες, που θα συνεχίσουν την αγαπημένη του δραστηριότητα, περιβάλλοντας με την ίδια αγάπη το άλογο, στην καθημερινότητά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου