ΤΟΠΙΚΑ

Ρομά αφηγούνται τη ζωή τους

ρομά-αφηγούνται-τη-ζωή-τους-484047

Στιγμιότυπα από τη ζωή τους θα αφηγηθούν με λόγο και εικόνα οι δεκάδες Ρομά που ζουν στην περιοχή μας, μέσω της πρωτότυπης δράσης που θα φιλοξενηθεί από αύριο στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

«Τα παλιά όμορφα χρόνια: στιγμιότυπα από τη ζωή των ΡΟΜΑ στον Βόλο», πρωταγωνιστούν στην πρωτότυπη έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στις 19.00 και συνδιοργανώνεται με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, το Κέντρο Στήριξης Ρομά της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στόχος είναι να δοθεί το βήμα στους Ρομά, προκειμένου να μιλήσουν για τη ζωή τους, να μοιραστούν την καθημερινότητά τους με τους κατοίκους του Βόλου και παράλληλα να επικοινωνήσουν με ενήλικες και παιδιά, μέσα από τη φωνή των «Ρομαλέων», της ομάδας που συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που παραπέμπει στο εσωτερικό τσαντιριού, προκειμένου να γίνει με βιωματικό τρόπο η προσέγγιση των Ρομά. «Η έκθεση είναι το καινούργιο βήμα της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των τριών τοπικών φορέων, προκειμένου να βοηθηθούν οι Ρομά, να επιτευχθεί στην πράξη η κοινωνικοποίηση και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και παράλληλα να δοθούν κίνητρα μόρφωσης στα νέα παιδιά. Η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο, είναι μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από το Μουσείο της Πόλης», υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ιουλία Τριανταφύλλου, υπεύθυνη του κέντρου στήριξης ΡΟΜΑ της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου.

Η παραπάνω έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που προέρχονται από το αρχείο οικογενειών Ρομά που ζουν στο Αλιβέρι και την Αγία Παρασκευή και προσφέρονται για βιωματική προσέγγιση από μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη 3 Μαΐου και ώρα 19.00, η ομάδα «ΡΟΜΑλέοι», που αποτελείται από εφήβους μαθητές Ρομά, θα παρουσιάσουν τσιγγάνικες ιστορίες με επιμέλεια του Δρ. Στέλιου Πελασγού. Μέσα από την αφήγηση ιστοριών της ζωής των Ρομά και δημιουργικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής στην ίδια πόλη και αξίζει να αναδειχθεί.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου