ΤΟΠΙΚΑ

Τραγούδια μέχρι την άκρη της γης

τραγούδια-μέχρι-την-άκρη-της-γης-489050

Υπόθεση καρδιάς είναι η σύνθεση και η δημιουργία για τον Βολιώτη Θανάση Κατεργάρη, ο οποίος επικοινωνεί με περισσότερους από 6.000 φίλους της μουσικής από όλο τον κόσμο, μέσω του Yοutube και των τραγουδιών του. Διαδικτυακοί ακροατές από όλη την Ευρώπη, μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία επικροτούν τη μουσική έμπνευση του συνταξιούχου φυσικού, ο οποίος μετά από την ολοκλήρωση της 30χρονης εκπαιδευτικής του θητείας ως καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης, συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη ζέση τη συνθετική του πορεία, που μετράει περισσότερα από 100 τραγούδια και πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Από μικρό παιδί έδειξε την κλίση του στη μουσική και στα 12 χρόνια του συνέθεσε το πρώτο του τραγούδι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πηγαίνοντας με τα πόδια στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων, συνέθετε νοερά μελωδίες, οι οποίες «όταν έφθανα στον προορισμό μου, έφευγαν σαν πούπουλο που το παίρνει ο αέρας».

Η μουσική του διαδρομή, που ξεκίνησε ουσιαστικά στα 12 χρόνια του, συνεχίστηκε τόσο στη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών, όσο και μεταγενέστερα, δίνοντας μάλιστα κίνητρα σε αρκετούς μαθητές του να ασχοληθούν ενεργά με την μουσική. «Πάντα έπαιρνα δύναμη από τη μουσική, ακουμπούσα στη μουσική και είτε μόνος είτε με διάφορα σχήματα φίλων δημιουργήσαμε συγκροτήματα», επισημαίνει ο συνταξιούχος φυσικός.

Ο ίδιος γράφει μουσική και στίχους σε πολλά τραγούδια του, ενώ παράλληλα έχει επενδύσει με τις μουσικές μου σκέψεις τους στίχους αγαπημένων φίλων, στο οικιακό στούντιο που έχει δημιουργήσει, αλλά και στο στούντιο του Γιώργου Ζαγόρη. Η μουσική του άποψη και σκέψη έχει έντεχνες πινελιές, και σε όλη τη διάρκεια της ευδόκιμης διδακτικής του θητείας, ο πολυπράγμων εκπαιδευτικός και αυτοδίδακτος μουσικός, δημιούργησε αρκετά μαθητικά μουσικά σχήματα, ενώ καμαρώνει για την μετέπειτα μουσική εξέλιξη πολλών μαθητών του, όπως ο Ηρακλής Ζάχος, ο Αλέξανδρος Κασαρτζής, ο Αλέξανδρος Καζήλας και άλλοι.

Δίδαξε σε πολλά σχολεία ως Φυσικός, στην Ξινιάδα Δομοκού, στην Πελασγία, στο Λύκειο Νέας Αγχιάλου, στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου, το 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας και στο 6ο Λύκειο Βόλου, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε, κατέχοντας τη θέση του υποδιευθυντή.

Η εκπαιδευτική του θητεία έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην ψυχή του κι όπως αναφέρει ο ίδιος «οι εικόνες είναι θετικές και ζεστές. Η επαφή με τους συναδέλφους αλλά κυρίως με τους μαθητές ήταν πάντα ζεστή, υπήρχε πραγματικά μια σχέση αγάπης, που μου έδινε πάντα δύναμη για να συνεχίσω την πορεία μου».

Καλλιτεχνική συντροφιά

Το συγκρότημα «Ηχόμελον» που κάνει αισθητή την παρουσία του στα μουσικά πράγματα της πόλης, είναι «η νέα μουσική μου στέγη» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ δηλώνει πανευτυχής διότι συνεργάζεται με φίλους, άξιους μουσικούς, οι οποίοι συμπλέουν αρμονικά.

Το «Ηχόμελον» δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο και απαρτίζεται από τους: Κατερίνα Κασιμάτη, πιάνο – τραγούδι, Θανάση Κατεργάρη, κιθάρα – τραγούδι, Μιλτιάδη Μίλτο, κιθάρα – μπάσο –τραγούδι και Νίκο Παρθένη, τραγούδι – κρουστά. Όλα τα μέλη είναι συνθέτες και τα τραγούδια τους έχουν σημαντική θέση στο πρόγραμμα που παρουσιάζουν στις εμφανίσεις τους.

Στίχους γράφουν και οι ίδιοι αλλά συνεργάζονται και με στιχουργούς όπως οι: Αργύρης Χατζηνάκης , Αστέρης Σχοινάς, Στέφανος Τακτικός, Μένια Συρούκη, Θεοδόσης Τζιαφέτας.

Ορισμένα από τα δικά τους τραγούδια που έχουν ήδη έχουν ανεβεί στο διαδίκτυο, είναι:

*«Σιγή ασυρμάτου», σε στίχους Στέφανου Τακτικού, μουσική Θανάση Κατεργάρη, ερμηνεία Νίκου Παρθένη στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=sSAioSmWXg4

*«Μαύρο μαργαριτάρι», σε στίχους Μένιας Συρούκη, μουσική Θανάση Κατεργάρη, ερμηνεία Νίκου Παρθένη στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=n5l6gX-UrP0

*«Ονειρο», σε στίχους, μουσική και ερμηνεία Νίκου Παρθένη, στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=NQ7BKbQFJXw

*«Κόκκινα γράμματα», σε στίχους, μουσική και ερμηνεία της Κατερίνας Κασιμάτη στο https://soundcloud.com/katerina-kasimati και

*«Tango de primavera» σε στίχους και μουσική Κατερίνας Κασιμάτη, ερμηνεία Κατερίνα Κασιμάτη-Θανάση Κατεργάρη, είναι προσβάσιμο στη διεύθυνση https://soundcloud.com/katerina-kasimati

Παράλληλα βρίσκονται σε διαδικασία ηχογράφησης τα τραγούδια: «Έφηβο μελτεμάκι», σε στίχους Αστέρη Σχοινά, μουσική και ερμηνεία Νίκου Παρθένη, «Δεν έπρεπε», σε στίχους Αστέρη Σχοινά, μουσική Θανάση Κατεργάρη, ερμηνεία Νίκου Παρθένη, «Έκλεισα την πόρτα», σε στίχους Αστέρη Σχοινά, μουσική Μιλτιάδη Μίλτου, ερμηνεία Νίκου Παρθένη, «Έλα μαζί μου», σε στίχους Θεοδόση Τζιαφέτα, μουσική και ερμηνεία Μιλτιάδη Μίλτου, «Μας κλέψαν την Ελένη», σε στίχους Αστέρη Σχοινά, μουσική Μιλτιάδη Μίλτου, ερμηνεία Κατερίνας Κασιμάτη και «Θαλασσοπούλα», σε στίχους Αστέρη Σχοινά, μουσική και ερμηνεία του Νίκου Παρθένη.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του συγκροτήματος περιέχει γνωστά τραγούδια σε ελληνικό και ξένο στίχο, Ισπανικό, Αγγλικό , Γαλλικό και Ιταλικό. Το γκρουπ έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη το πρόγραμμά του στο Cafe -Χώρος έκφρασης «Περισπωμένη», στον πολυχώρο Τέχνης Φουντούλη, στο Νεοχώρι Πηλίου, ενώ το καλοκαίρι προγραμματίζονται εμφανίσεις στον Βόλο, στο Πήλιο αλλά και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας.

Με οδηγό τη μουσική

Ο Θανάσης Κατεργάρης πορεύεται από μικρό παιδί με τη μουσική κι όπως ομολογεί, τα πρώτα παιχνίδια που λαχταρούσε να αποκτήσει ήταν μικρές παιδικές κιθάρες.

Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης και πάντα συμπορευόταν αρμονικά με τη Φυσική, έχοντας ως γέφυρα την αρμονία. «Όταν κανείς έχει την αρμονία στην ψυχή του, μπορεί να ακουμπήσει και στα δύο», επισημαίνει ο ίδιος.

Σημαντική στιγμή στη συνθετική του διαδρομή αποτέλεσε η μουσική που έγραψε για δύο παλαιότερες παραγωγές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και το ευχάριστο παιδικό θεατρικό έργο «Που να σκάσεις Κριστομπίτα δεν θα πάρεις τη Ροζίτα», τα οποία παρουσιάστηκαν σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Στόγια.

Ο κ. Κατεργάρης δηλώνει αυτοδίδακτος στη μουσική και δεν σταματάει να εξελίσσεται, εμπλουτίζοντας διαρκώς, με έντεχνες πινελιές την καθημερινότητά του. Έχει εμφανιστεί σε μουσικούς χώρους της περιοχής μας, σε μουσικές και ποιητικές βραδιές, συμμετείχε στα φοιτητικά του χρόνια σε συγκροτήματα, ενώ στη διάρκεια της εκπαιδευτικής του θητείας συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων, δίνοντας εκφραστικό βήμα στους μαθητές του. Η έννοια της αρμονίας αναδεικνύεται μέσα από κάθε συνεργασία, στη μουσική επένδυση των φωτογραφικών εικόνων του Μιχάλη Πόρναλη, που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στις καλλιτεχνικές βραδιές με τον εικαστικό Αστέρη Γκέκα και σε κάθε στιγμή της ζωής του.

Οι εμφανίσεις είναι μέσο επικοινωνίας με τον κόσμο, «πολύ σημαντικό εργαλείο για αυτούς που θέλουν να επικοινωνήσουν τις μουσικές τους σκέψεις», παρατηρεί ο ίδιος.

Τα πιο δημοφιλή του τραγούδια, «Νότιος Ευρωπαίος», «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Μοίρες», αλλά και το «Ταγκό των γυμνών ονείρων» προσελκύουν το ενδιαφέρον των φίλων της μουσικής από Γερμανία μέχρι Καναδά και Αμερική.

Το συναίσθημα του δημιουργού που μοιράζεται τις σκέψεις του με το ευρύ κοινό είναι «χαρά και ικανοποίηση» γιατί «στα δύσκολα, η μουσική είναι στήριγμα και προτροπή, ένα είδος διδασκαλίας». Ο Βολιώτης συνθέτης δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει με την ίδια μουσική ζέση τη συνθετική του πορεία, ενώ τονίζει ότι είναι ευτυχής συγκυρία η συμμετοχή στο «Ηχόμελο» που απαρτίζεται «από φίλους, εξαιρετικούς ανθρώπους, εξαιρετικούς μουσικούς και είμαι πολύ χαρούμενος που συνυπάρχω με αυτά τα άτομα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου