ΤΟΠΙΚΑ

Συλλογές που ζωντανεύουν μνήμες

συλλογές-που-ζωντανεύουν-μνήμες-491429

Μνήμες των παιδικών και νεανικών χρόνων ζωντάνεψαν στη διάρκεια του μπαζάρ που πραγματοποιήθηκε χθες στο καφέ Poco Pico, με τη συμμετοχή συλλεκτών του Βόλου, οι οποίοι είναι λάτρεις του βινυλίου, των παιδικών εικονογραφημένων και των παλιών περιοδικών. Μανιώδεις συλλέκτες, παρουσίασαν μέρος των συλλογών τους στο πρωτότυπο μπαζάρ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, με την προοπτική το μπαζάρ να πραγματοποιείται σε σταθερή βάση, μια φορά τον μήνα, στον ίδιο χώρο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το χθεσινό μπαζάρ αποτέλεσε ταυτόχρονη την αφορμή για μια ευχάριστη συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, συζητήσουν για τα πολύτιμα αποκτήματά τους, που φέρουν αέρα άλλων εποχών.

Εμπνευστής του χθεσινού παζαριού ήταν ο Γιάννης Βασταρδής, ιδιοκτήτης του καφέ Poco Pico, ο οποίος ανήκει στους μανιώδεις συλλέκτες παλιών κλασικών εικονογραφημένων, τα οποία φυλάει ως κόρη οφθαλμού από μικρή ηλικία, σε μεγάλα χάρτινα κιβώτια. Οι ήρωες των κλασικών εικονογραφημένων, ο Σεραφίνο, ο Τιραμόλα, ο Ταρζάν, ο Μπλέκ, ο Μικρός ήρωας και δεκάδες ακόμη φιγούρες ζωντανεύουν σε κάθε σελίδα, για να αφηγηθούν τις περιπέτειές τους, που συγκινούν πάντα μικρούς και μεγάλους.

Τα κλασικά εικονογραφημένα που απαρτίζουν τη συλλογή του Γιάννη Βασταρδή, ανάγονται στις δεκαετίες του ‘50, του ‘60 αλλά και σε μεταγενέστερες εποχές, μέχρι και σήμερα. Ο πλούτος των πολύχρωμων εικόνων αντιπροσωπεύει για τον ίδιο «παιδικές αναμνήσεις περισσότερο. Είναι ευχάριστο το συναίσθημα, γιατί όταν βλέπεις μια εικόνα, ένα παλιό εικονογραφημένο, συνδέεσαι μαζί του, νιώθεις ότι γίνεσαι και πάλι δέκα χρονών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεκάδες κιβώτια γεμάτα από δίσκους βινυλίου κέντρισαν παράλληλα την προσοχή των επισκεπτών του μπαζάρ, οι οποίοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους και εξέφρασαν τα συναισθήματα που τους προκαλεί η συγκεκριμένη ενασχόληση.

«Συλλέκτης μουσικής», δηλώνει ο Νίκος Ζαμπαρδίκος, ο οποίος διαθέτει εντυπωσιακή συλλογή με παλιούς δίσκους βινυλίου, ορισμένοι από τους οποίους ανάγονται από τη δεκαετία του ’20 και εντεύθεν. «Συλλέγω δίσκους επί 36 χρόνια και είναι ευχάριστη η συγκεκριμένη ενασχόληση, διότι μπαίνεις στη διαδικασία να εμβαθύνεις στη μουσική, να αναζητήσεις κομμάτια που δεν είχες βρει τόσο καιρό, βρίσκεσαι σε μια δημιουργική αναζήτηση γενικότερα» υπογραμμίζει ο ίδιος συλλέκτης.

Ένθερμος φίλος του συγκεκριμένου είδους είναι και ο Αποστόλης Βαλασσάς, ο οποίος ασχολείται με τη μουσική. «Έπαιζα παλιά μουσική και έχω μια συλλογή από τα τρυφερά εφηβικά χρόνια, από το λύκειο, με δίσκους ροκ από το 1955 και μετά», όπως υπογραμμίζει ο Βολιώτης συλλέκτης. Η συλλογή του μετράει «κάποιες εκατοντάδες δίσκους βινυλίου, γύρω στους 500», όπως σημειώνει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι το μπαζάρ είναι μια καλή ευκαιρία «να βρεθούμε μεταξύ μας και να κάνουμε ανταλλαγή, πέρα από την πώληση αντικειμένων, που ανήκουν στις συλλογές μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου