ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωντανό κομμάτι ιστορίας η Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου

ζωντανό-κομμάτι-ιστορίας-η-εξωραϊστι-517349

Σύμφυτη με την εξέλιξη του Βόλου είναι η ιστορική διαδρομή της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου, η οποία συνεχίζεται με στόχο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο με σειρά κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη λέσχη, παρουσία μελών και φίλων αλλά και πολλών υπέρμαχων της τοπικής ιστορίας.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του νέου ΔΣ, Θανάσης Χαρμάνης, είπε: «Πέρα από την επίλυση φλεγόντων θεμάτων που κληρονομήσαμε, προγραμματίζουμε και κοινωνικές εκδηλώσεις και κοινωνικές δράσεις για το άμεσο μέλλον, γιατί αυτός ήταν ο σκοπός που έθεσαν το 1933 οι ιδρυτές της λέσχης. Θα πραγματοποιηθούν δράσεις φιλανθρωπικές, κυρίως, τόνισε ο ίδιος, για να γνωρίζει η κοινωνία του Βόλου ότι η λέσχη ανήκει στην πόλη».

Την μακρόχρονη διαδρομή της λέσχης, ανέπτυξαν τρεις εισηγητές, οι οποίοι σκιαγράφησαν τους άρρηκτους δεσμούς που αναπτύχθηκαν με την ζωή της πόλης, από τα τέλη του 19ου αιώνα και εντεύθεν.

Το πάνελ των ομιλητών

Ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του Βόλου στα χρόνια του μεσοπολέμου. Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει συνάφεια μεταξύ της κρίσης του ’29 και της σημερινής, διότι η σημερινή είναι πολύ χειρότερη. «Τα σημερινά στάνταρντς είναι πολύ υψηλότερα, οπότε η πτώση του βιοτικού επιπέδου σαφώς είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν, δεδομένου ότι κατά την περίοδο εκείνη, η ανεργία είχε μονοψήφιο νούμερο, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή» όπως σημείωσε ο ίδιος.

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδόπουλος, μέλος του ΔΣ, αναφέρθηκε στην πορεία της Λέσχης Κοινωνίας Βόλου από της ιδρύσεώς της, σε συνάρτηση με τη θερμή ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας. Ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η συνολική εικόνα της λέσχης από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα, είναι η εικόνα ενός νομικού προσώπου το οποίο είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την κοινωνική ζωή της πόλης και όχι μόνο. Είναι ζων οργανισμός που θα συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Σπανού, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, αναφέρθηκε στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Βόλου, υπογραμμίζοντας το σημαίνοντα ρόλο που ανέπτυξε η λέσχη και το ιστορικό της κτήριο στην πορεία του χρόνου και στην εικαστική ζωή της πόλης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Από τη χθεσινή εκδήλωση στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου