ΤΟΠΙΚΑ

«Ζωντανή η ψυχή του Ελληνισμού» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Προύσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

ζωντανή-η-ψυχή-του-ελληνισμού-υπογρ-534096

«Οσο η ψυχή του Ελληνισμού είναι ζωντανή, δεν φοβάμαι» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος από το Βόλο, με αφορμή την προχθεσινή ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Φόρουμ».

Ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μητρόπολη Δημητριάδος, ιερούργησε χθες στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, τις Θερμοπύλες πίστης που φυλάττει, τις προσπάθειες επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το πνεύμα καταλλαγής και συμφιλίωσης που προωθεί μεταξύ των δύο λαών.

Η προχθεσινή ομιλία του Σεβασμιώτατου, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος και Σχολάρχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Αν. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ, διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τη Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, εις ένδειξη τιμής για τις συνεχείς και κοπιώδεις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή επί 46 χρόνια με απόφαση των τουρκικών αρχών.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θεωρεί ότι είναι εφικτή η επαναλειτουργία της Σχολής -ορόσημο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι: «το θέμα του εφικτού, είναι θέμα του Θεού. Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία αν θα γίνει, πότε θα γίνει, αν είναι εύκολο, αν είναι δύσκολο. Εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Η Εκκλησία πάντα αυτό έκανε και το Πατριαρχείο πάντα αυτό έκανε και το καθήκον μας είναι όχι απλά να αγωνιστούμε για την επαναλειτουργία της Σχολής, αλλά να προετοιμαζόμαστε για εκείνη τη μέρα».

Αυτό ήταν, άλλωστε, και το θέμα της ομιλίας του, ενώπιον πυκνού ακροατήριου, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «εμείς ετοιμαζόμαστε για τη μέρα της επαναλειτουργίας. Δεν είναι μια χίμαιρα την οποία φανταζόμαστε και την οραματιζόμαστε, αλλά είναι μια πραγματικότητα, την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα την ζήσουμε και γι’ αυτό την προετοιμάζουμε συγκεκριμένα».

Υπέρμαχος της καταλλαγής και του διαλόγου, αναφέρθηκε στη συνύπαρξη των δύο λαών, αλλά και τον ενοποιό ρόλο της Εκκλησίας, ενώ όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την Εκκλησία έχουν θέση όλοι οι άνθρωποι. Αυτή η Εκκλησία, είναι μια Εκκλησία που μπορεί και διαλέγεται με όλους τους ανθρώπους, χωρίς όρια και χωρίς προκαταλήψεις».

Ερωτηθείς για την πορεία του Ελληνισμού και τις μελλοντικές εξελίξεις με φόντο τα διεθνή γεγονότα και σε συνάρτηση με την περίοδο της ύφεσης, ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. «Οσο κρατάει ο Ελληνισμός τον πνευματικό του πλούτο, αναπόσπαστο μέρος του πλούτου του, που είναι και η Ορθόδοξη πίστη και η Ορθόδοξη Εκκλησία, κρατάει την ψυχή του. Και όσο η ψυχή του Ελληνισμού είναι ζωντανή, δεν φοβάμαι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Προύσης και οι κληρικοί που φυλάττουν Θερμοπύλες πίστης, αγωνίζονται να μεταλαμπαδεύσουν στους μεταγενέστερους τις αξίες που καθόρισαν τη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού σε εποχές δύσκολες, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «ο Θεός μας έταξε στην Εκκλησία να έχουμε αυτό τον ρόλο. Και είμαστε ευγνώμονες στο Θεό που μας έδωσε ένα τέτοιο στόχο και την αποστολή αυτή προσπαθούμε κατά τις δυνάμεις μας να την φέρουμε σε πέρας, όσο γίνεται καλύτερα».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου