ΤΟΠΙΚΑ

Νεολιθικά από τη Μαγνησία στο Τόκυο

νεολιθικά-από-τη-μαγνησία-στο-τόκυο-534230

Νεολιθικά αγγεία από το Διμήνι και το Σέσκλο, καθώς επίσης και εύρημα της ίδιας περιόδου από το Καστρί Τυρνάβου, «ταξίδεψαν» για πρώτη φορά στη μακρινή χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, την Ιαπωνία, στο πλαίσιο μεγάλης αρχαιολογικής έκθεσης με θέμα «Ταξίδι στη γη των αθανάτων». Τα σημαντικά ευρήματα από τη Μαγνησία και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, θα «φιλοξενηθούν» στα μεγαλύτερα μουσεία της Ιαπωνίας, τα οποία προσελκύουν εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα εξαιρετικής αισθητικής νεολιθικά ευρήματα, που ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια μακριά, για να μεταφέρουν στοιχεία του μακραίωνου πολιτισμού της περιοχής μας στη μακρινή Ιαπωνία, περιλαμβάνουν αγγεία και ειδώλια.

Από το Διμήνι προέρχεται, ειδικότερα, εκπληκτικό εγχάρακτο αγγείο, το οποίο χρονολογείται στη νεώτερη νεολιθική περίοδο, από το 5.300 π.Χ. έως το 4.500 π.Χ. Το συγκεκριμένο, σκουρόχρωμα νεολιθικό αγγείο είναι σπάνιο, διότι είναι κατασκευασμένο με μια ιδιαίτερη τεχνική που συναντάται μόνο στο Διμήνι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος Γιώργος Χουρμουζιάδης είχε γράψει εκτενές άρθρο για το συγκεκριμένο εύρημα, υπογραμμίζοντας ότι προήρχετο από εξειδικευμένο εργαστήρι της νεότερης νεολιθικής περιόδου στο Διμήνι.

Τα ευρήματα που προέρχονται από το Σέσκλο, αγγείο και ειδώλιο, ανήκουν στη μέση νεολιθική περίοδο και χρονολογούνται στην 5η χιλιετία, από το 5.600 έως το 5.300 π.Χ.

Στη νεολιθική περίοδο ανήκει, παράλληλα, και το μαρμάρινο ειδώλιο που προέρχεται από το Καστρί Τυρνάβου και παρουσιάζεται επίσης στην Ιαπωνία.

Τα παραπάνω ευρήματα «είναι αντιπροσωπευτικά των παραπάνω εποχών στη Θεσσαλία και ανήκουν στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου», όπως υπογραμμίζει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Έλσα Νικολάου. Η ίδια αναφέρει παράλληλα ότι τα ίδια ευρήματα έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, σε σημαντικούς χώρους όπως το Μουσείο Γουλανδρή.

Εντυπωσιακό σκουρόχρωμο αγγείο από το Διμήνι

Σημαντική έκθεση

Η συγκεκριμένη έκθεση εντάσσεται στον προγραμματισμό δράσης της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, τη διετία 2016 – 2017 και για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε ο κατάλογος των προτεινόμενων έργων, με τη συνεργασία των Ειδικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Στόχος της εν λόγω έκθεσης είναι η γνωριμία της μεγάλης αυτής ασιατικής χώρας με τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από εμβληματικά έργα τέχνης, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο έως την ύστερη αρχαιότητα. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 300 αρχαία έργα, παρουσιάστηκε αρχικά στο Tokyo National Museum, ένα μουσείο με εκτεταμένο εκθεσιακό χώρο, άρτια υποδομή και τεράστια επισκεψιμότητα, που παρέχει τα εχέγγυα για μια αισθητικά και μουσειολογικά συγκροτημένη παρουσίαση, πλαισιωμένη από εποπτικά μέσα και σύγχρονους τρόπους συμπληρωματικής πληροφόρησης.

Στη συνέχεια, η έκθεση παρουσιάστηκε στο Nagasaki Prefectural Art Museum και σήμερα βρίσκεται στο Kobe City Museum, όπου θα φιλοξενηθεί έως τις 2 Απριλίου.

Δεδομένου ότι η Ιαπωνία δεν έχει ως τώρα φιλοξενήσει μια τόσο μεγάλη έκθεση με ελληνικές αρχαιότητες, διαμορφώθηκε, μετά από κοινές συζητήσεις, μια πρόταση που περιλαμβάνει μια χρονολογική παρουσίαση σταθμών του ελληνικού πολιτισμού μέσα από χαρακτηριστικές πολιτισμικές εκφάνσεις του, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με τα έργα τέχνης και υλικά κατάλοιπα της ελληνικής αρχαιότητας, να αποκτήσει μια αρχική επαφή με τη διαχρονικότητα του πολιτισμού μας, τόσο στον τομέα της τέχνης, όσο και στον τομέα των ιδεών, γενικότερα.

Νεολιθικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο Σέσκλο

Διεθνές ενδιαφέρον

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω των ευρημάτων που κοσμούν τις προθήκες του αλλά και λόγω του πρωτότυπου τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται τα εκθέματα στο κοινό.

Γηγενείς και ξένοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, ακόμη και τη μακρινή Ιαπωνία, εντάσσονται στον κύκλο των επισκεπτών, ενώ όπως σημειώνει η κ. Νικολάου «όλοι έρχονται με πολύ σεβασμό και μεγάλο ενδιαφέρον για το μουσείο. Οι Ιάπωνες, ειδικότερα είναι καλλιεργημένοι και έχουν σχέση με τους προγόνους τους, οπότε σέβονται και τους δικούς μας τους προγόνους».

Παραθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την άποψή της για την αρχαιολογική έκθεση στην Ιαπωνία, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας υπογραμμίζει ότι «είναι τιμή να παρουσιάζονται στο εξωτερικό τα ευρήματα που προέρχονται από την περιοχή μας και δείχνουν τον πολιτισμό μας. Είναι σημαντικό να ταξιδεύουν σε τόσο μακρινές χώρες και να δείχνουν τις απαρχές του πολιτισμού που ξεκίνησε από την πατρίδα μας, από την Ελλάδα και από τη Θεσσαλία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου