ΤΟΠΙΚΑ

Απ’ τις μουσικές σκηνές της Αθήνας στα πάτρια

απ-τις-μουσικές-σκηνές-της-αθήνας-στ-535209

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ

Τύχη αγαθή οδήγησε την Άννα Μαρία Κάλφα στο χώρο του τραγουδιού, δίνοντάς της την ευκαιρία να ξεδιπλώσει, μέσω της ερμηνείας, το αστείρευτο ταλέντο της. Μετά από μια αξιόλογη μουσική διαδρομή στην Αθήνα, και συνεργασίες με θρυλικά ονόματα όπως η Βίκυ Μοσχολιού και η Γλυκερία, επέστρεψε στα πάτρια, κάνοντας τη δική της πολιτιστική αποκέντρωση στη γενέτειρά της. Η χαρισματική Βολιώτισσα ερμηνεύτρια, εμφανίζεται σε μικρές μουσικές σκηνές του Βόλου, με εφόδια το ταλέντο και την ευαισθησία της, και αποσπά το πιο θερμό χειροκρότημα των φίλων της μουσικής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εντελώς συμπτωματικά, από ένα νεύμα της τύχης, άνοιξε ένας επιτυχημένος κύκλος στο τραγούδι, με αφετηρία την «Καλλιθέα» στον Άναυρο, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά, κατόπιν παρότρυνσης της επιστήθιας φίλης της Αναστασίας Σπέγα, έχοντας παράλληλα την εμπειρία του ραδιοφώνου, αρχικά στο «Δίκτυο 88,6» και στη συνέχεια στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου.

Λάτρης της μουσικής από παιδί, ανακάλυψε μια διαφορετική πτυχή έκφρασης και δημιουργίας μέσα από το τραγούδια, μετρώντας πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις σε γνωστές μουσικές σκηνές του Βόλου, όπως το «Ντέφι» και ο «Σταθμός», ενώ παρακολούθησε, παράλληλα, μαθήματα κλασσικού τραγουδιού για δύο χρόνια με τη Φανή Καρκάλα.

Το 1998 ανοίγει ο κύκλος των εμφανίσεων στην Αθήνα, με αφετηρία το θρυλικό «Χάραμα» και τη συνεργασία – σταθμό, για την ίδια, με τη θρυλική Βίκυ Μοσχολιού και τον Θανάση Πολυκανδριώτη. Παράλληλα, παρακολούθησε εξαετή κύκλο μαθημάτων σύγχρονου τραγουδιού, με την Άννα Διαμαντοπούλου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Η μία αξιόλογη συνεργασία διαδέχεται την άλλη και η χαρισματική Βολιώτισσα ερμηνεύτρια ενώνει τις δυνάμεις της με «μεγαθήρια» της ελληνικής μουσικής όπως η Γλυκερία, ο Μίμης Πλέσσας, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Ηλίας Κλωναρίδης, η Ζωή Τηγανούρια, η Αθηναϊκή Κομπανία και άλλοι.

Επιστροφή στο Βόλο

Η Άννα Μαρία Κάλφα, ερμηνεύει έντεχνα τραγούδια, έχοντας, παράλληλα, εντρυφήσει σε όλα σχεδόν τα είδη μουσικής, μέσω της πρότερης ενασχόλησής της με το ραδιόφωνο. Άλλωστε, στη ραδιοφωνική της εκπομπή, «Η κρυφή γοητεία του χθες», στο Δίκτυο 88,6 παρουσίαζε μουσικές και τραγούδια που άφησαν εποχή, ιχνηλατώντας το μουσικό στίγμα θρυλικών ονομάτων του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως η Τζούντι Γκάρλαντ, η Μάρλεν Ντίτριχ, ο Ντιουκ Έλλινγκτον.

Η γνωριμία με την ελληνική μουσική προϋπήρχε, ωστόσο, μέσα από τα οικογενειακά ακούσματα, που καθόρισαν, στην πορεία, τη διαδρομή της.

Η επιλογή της επιστροφής στα πάτρια ήταν απολύτως συνειδητή, και όπως επισημαίνει η ίδια «αισθάνομαι πολύ όμορφα που βρίσκομαι και πάλι στο Βόλο, απλώς χρειάζομαι λίγο χρόνο προσαρμογής. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις, γιατί αν δεν ξεκινούσα τόσο όμορφα από την πόλη μου, δεν θα συνέχιζα στην Αθήνα. Αυτό είναι το πιο βασικό, ότι έκανα ένα πολύ καλό ξεκίνημα εδώ».

Συνεργάζεται με τον ταλαντούχο πιανίστα και τραγουδιστή Δημήτρη Γεωργίου και παρουσιάζουν μαζί ένα μουσικό πρόγραμμα αξιώσεων με ένα πιάνο και δύο φωνές, προσβλέποντας στη συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας τους.

Η μουσική και το τραγούδι είναι υπόθεση καρδιάς για την Άννα Μαρία, η οποία έχει συμμετάσχει δισκογραφικά στον «Καλοκαιρινό αέρα», ένα συλλεκτικό δίσκο, όπου οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ερμηνεύουν διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών και η ίδια δίνει το στίγμα της, με μια διαφορετική εκδοχή της «Κοντούλας λεμονιάς».

Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, προγραμματίζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της, ενώ όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά «θέλω να είμαι καλή στη δουλειά μου. Αυτό που είχα πάντα, θέλω να το διατηρήσω».

«Υπέροχος άνθρωπος η Βίκυ Μοσχολιού»

Ολες οι μουσικές συνεργασίες έχουν καταγραφεί με χαρούμενα ηχοχρώματα στην ψυχή της, ενώ όπως υπογραμμίζει η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αποκόμισε πολύ σημαντικές εμπειρίες, δουλεύοντας στο πλευρό σημαντικών ανθρώπων του πενταγράμμου. «Πέρασα πολύ όμορφα με τη Βίκυ Μοσχολιού. Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτός, αυθόρμητος. Ήταν από τους λίγους ανθρώπους που μας έπιανε από το χέρι και μας έλεγε «ελάτε να σας δείξω στον κόσμο, για να σας μάθουν», θυμάται η Άννα Μαρία.

Με ανάλογα συναισθήματα ανακαλεί μνήμες από τη συνεργασία της με τη Γλυκερία, τον Λάκη Χαλκιά, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τη Ζωή Τηγανούρια και πολλούς ακόμη.

«Έχω πάει και στο Ισραήλ με τη Γλυκερία. Είναι πολύ ευγενική με όλους. Το ίδιο και ο σύζυγός της, Στέλιος Φωτιάδης. Ήταν πάρα πολύ όμορφα στο Ισραήλ και είδα πόσο πολύ την αγαπάνε. Όπου και να εμφανίστηκε, είτε θέατρο είτε στάδιο, γέμιζε ασφυκτικά» υπογραμμίζει η ίδια, για να προσθέσει ότι έχει πολύ καλές αναμνήσεις από όλους τους σπουδαίους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε.

Η Αννα Μαρία με τον Μίμη Πλέσσα

Από τη συνεργασία της με τη Βίκυ Μοσχολιού

Mε τον Λάκη Χαλκιά

Mε τον Γεράσιμο Ανδρεάτο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου