ΤΟΠΙΚΑ

Μήλα από τη Ζαγορά στην Απω Ανατολή

μήλα-από-τη-ζαγορά-στην-απω-ανατολή-537276

Ανοδική πορεία σημειώνεται στη διεθνή ζήτηση των μήλων της Ζαγοράς, καθώς εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από τη μακρινή Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα από την Ταιβάν, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς με το Ντουμπάι και τα Αραβικά Εμιράτα σε ευρύτερη βάση. Στο μεταξύ, ο κύκλος των διεθνών διερευνητικών εμπορικών επαφών παραμένει ανοιχτός, καθώς έπεται η συμμετοχή του Αγροτικού Συνεταιρισμού μέσω προγράμματος προώθησης σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ενώ προβλέπεται παράλληλα συνάντηση με επιχειρηματίες.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα μηνύματα που καταφθάνουν από το εξωτερικό, ακόμη και από μακρινές περιοχές της γης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Ζαγοράς να σχεδιάζει τα επόμενα εξαγωγικά του βήματα.

Η ετήσια παραγωγή του Συνεταιρισμού υπολογίζεται σε 13.000 τόνους περίπου, από τους οποίους εκτιμάται ότι εξάγονται περί τους 2.000 τόνους μήλα, ενώ στο μεταξύ η παραγωγή παρουσιάζει αύξηση λόγω της αναδιάρθρωσης που κάνουν οι καλλιεργητές, με τα μελλοντικά δεδομένα να διαγράφονται εξίσου ευοίωνα για την πορεία της παραγωγής.

Τα μήλα της Ζαγοράς θα ταξιδέψουν προσεχώς έως τη μακρινή Ταιβάν, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ παράλληλα θα γίνουν εμπορικές επαφές, προκειμένου να διερευνηθεί η προοπτική εξαγωγών στην Άπω Ανατολή, απ’ όπου εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Διονύσης Βαλασσάς υπογραμμίζει ότι «επί του παρόντος εξάγουμε σε χώρες της Μέσης Ανατολής, κυρίως στο τρίγωνο Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος και σε χώρες των Βαλκανίων. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι δυναμικές αγορές με προοπτική αύξησης της απορρόφησης των προϊόντων μας, διότι οι γεύσεις μας είναι πιο συμβατές με αυτούς. Δηλαδή η Βόρεια Ευρώπη προτιμάει πιο υπόξινες γεύσεις. Τα δικά μας μήλα είναι γλυκά και με αυτή την έννοια θέλουμε να επεκταθούμε προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής».

Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η συμμετοχή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και των προϊόντων του, σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι τον περασμένο Νοέμβριο. «Σε αυτή την έκθεση συμμετείχαμε μέσω προγράμματος προώθησης, προβάλλαμε προϊόντα και κάναμε και συνάντηση με επιχειρηματίες ντόπιους, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον για τα ελληνικά μήλα και μάλιστα τα μήλα Ζαγοράς. Είναι δυναμική η αγορά στο Ντουμπάι, είμαστε στη φάση της προσπάθειας και υπάρχει σοβαρή προοπτική εξαγωγών προς τα Αραβικά Εμιράτα, διότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως εμπορικός κόμβος για μείζονα περιοχή, για πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής» όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Παράλληλα, τα μήλα Ζαγοράς ταξίδεψαν και στην έκθεση «Fruit Logestica» του Βερολίνου τον περασμένο Φεβρουάριο, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό κανάλι TV Berlin για το πετιμέζι, κυρίως, αλλά και για τα μήλα.

Στο μεταξύ, ο κύκλος των διεθνών διερευνητικών εμπορικών επαφών παραμένει ανοιχτός, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος, ο πρέσβης του Αζερμπαιτζάν είχε επισκεφτεί το Συνεταιρισμό Ζαγοράς το Δεκέμβριο 2013 και εξέφρασε ευθύς εξαρχής ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα.

Το εξαγωγικό ενδιαφέρον ενισχύεται, όπως είναι προφανές, με τις προσπάθειες διατήρησης της υψηλής ποιότητας του προϊόντος, να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Όπως επισημαίνει, κλείνοντας, ο κ. Βαλασσάς «το σύνολο της καλλιέργειάς μας γίνεται με το σύστημα της ολοκληρωμένης παραγωγής, το οποίο είναι αρκετά αυστηρό, τηρούνται πρωτόκολλα για όλες τις ενέργειες των καλλιεργητών, ενώ υπάρχει και ποσότητα βιολογικών προϊόντων. Περίπου 8 παραγωγοί μας αυτή τη στιγμή κάνουν βιολογική καλλιέργεια, και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο για το μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου