ΤΟΠΙΚΑ

Ταρακουνήθηκε ο Βόλος

ταρακουνήθηκε-ο-βόλος-548729

ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Σεισμός εντάσεως 4,2 βαθμών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην πόλη του Βόλου και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους ενοίκους διαμερισμάτων που βρίσκονται στους πάνω ορόφους πολυκατοικιών, με τους επιστήμονες ωστόσο να εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες στις 2,47 το μεσημέρι, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν επιφανειακός, το βάθος της εστίας υπολογίζεται περίπου 6 χιλιόμετρα και το επίκεντρο εντοπίζεται περίπου 30 με 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βόλου.

Συγκεκριμένα, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο, έξω από το Πήλιο, με κοντινότερη παράκτια περιοχή εκείνη της Ζαγοράς. Σκέψεις για πιθανή σύνδεση με το ρήγμα της Ζαγοράς εκφράστηκαν αυθόρμητα από κατοίκους του Βόλου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου να επισημαίνει, σε κατηγορηματικό τόνο, ότι σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση που είναι υποθαλάσσια δεν συνδέεται με κάποιο χερσαίο ρήγμα.

Κλίμα ανησυχίας επικράτησε προς στιγμή, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη Μαγνησία, αλλά και σε συνάρτηση με τα φαινόμενα που σημάδεψαν το μεταπολεμικό Βόλο.

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αυτολεξεί ότι «πρόκειται για ένα μεμονωμένο σεισμό μεγέθους 4,2, που είναι πολύ συνηθισμένος, σχεδόν καθημερινά στον ελλαδικό χώρο. Επίσης, προσέθεσε ο ίδιος, η εστία βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, οπότε όλα τα επιμέρους δεδομένα μας δίνουν μια εικόνα η οποία δεν είναι ανησυχητική. Είναι δηλαδή, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, η τρέχουσα συνηθισμένη σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου, που εκδηλώνεται τη μια στιγμή στο ένα σημείο της χώρας και την άλλη σε άλλο σημείο της».

Παραθέτοντας ενδεικτικά παραδείγματα, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε ότι σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, καταγράφηκαν σεισμικές δονήσεις εντάσεως 4,2, 4,4 αλλά και 4,5 βαθμών Ρίχτερ τις πέντε τελευταίες μέρες, φαινόμενο σύνηθες, όπως τόνισε, σε καθημερινή βάση. «Πριν από τρεις μέρες ένας ακόμη μικρότερος σεισμός ασφαλώς θα μπορεί να έχει γίνει, όπως συμβαίνει παντού. Δεν υπάρχει λόγος προβληματισμού και ανησυχίας, με όλα τα στοιχεία που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε», σημείωσε κλείνοντας ο ίδιος ο επιστήμονας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου