ΤΟΠΙΚΑ

Σταθερή αξία η Τσικνοπέμπτη για πολλούς Βολιώτες

σταθερή-αξία-η-τσικνοπέμπτη-για-πολλο-565023

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα καταστήματα εστίασης ενόψει Τσικνοπέμπτης, με τις κρατήσεις να έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν έγκαιρα τραπέζι όσοι επιθυμούν να απολαύσουν παραδοσιακές λιχουδιές, όπως το προστάζει η μέρα. Κινητικότητα σημειώνεται σε όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων εστίασης, παρά το γεγονός ότι η περίοδος της κρίσης έχει περιορίσει τις παραγγελίες των Βολιωτών, σε σύγκριση με αντίστοιχα προηγούμενα χρόνια.

Σε πείσμα της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, οι αίθουσες αναμένεται να γεμίσουν αύριο από δεκάδες παρέες αλλά και οικογένειες που θα τηρήσουν και φέτος το έθιμο, με βάση πάντα τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Κατά γενική ομολογία, η κίνηση έχει διαφοροποιηθεί στα χρόνια της κρίσης, ενώ όπως αναφέρει ο Απόστολος Λιάγκος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, «ο κόσμος θέλει να βγει έξω και να διασκεδάσει, επιλέγοντας ποιοτικά καταστήματα. Οι πελάτες έχουν γίνει πάρα πολύ απαιτητικοί, γιατί κάθε ευρώ που χαλάνε θέλουν να αξίζει, και σίγουρα η διάθεση δεν είναι πάντα η ίδια. Το βλέπεις στον κόσμο ότι τις πιο πολλές φορές βγαίνει έξω απλώς για να αλλάξει παραστάσεις». Ο ίδιος επαγγελματίας σημειώνει ότι η Τσικνοπέμπτη είναι σταθερή αξία και μια ευκαιρία παράλληλα για ξεφάντωμα, γιατί είναι μια μέρα που ο κόσμος επιλέγει να βγει έξω, ενώ προσθέτει πως «ό,τι γίνεται με αγάπη το εισπράττει ο κόσμος και το στηρίζει».

Στο μεταξύ, η καθημερινότητα των επαγγελματιών είναι δύσκολη, με τις υποχρεώσεις να είναι πολλαπλάσιες των εισπράξεων. «Όταν υπάρχει βαριά φορολογία στους καταστηματάρχες, όταν ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί στο 24%, όταν ακριβαίνουν τον καφέ, όταν βάζουν φόρο στο κρασί, πώς να επιβιώσει η επιχείρηση που απορροφά τις αυξήσεις για να μην επιβαρύνει τον πελάτη» υπογραμμίζει από την πλευρά της η Σωτηρία Νικοβιώτη. Τα τραπέζια γεμίζουν αλλά ο τζίρος είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις παλιές, καλές, εποχές. «Τα πάντα έχουν ακριβύνει και εμείς διατηρούμε τις τιμές για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που ζητάει να ξεδώσει, να χορέψει, να ξεφύγει από τα προβλήματά του, έστω για μια μέρα» τονίζει η ίδια επιχειρηματίας.

Η εικόνα της Τσικνοπέμπτης είναι λίγο ως πολύ η ίδια, με το ενδιαφέρον του κόσμου να διατηρείται αναλλοίωτο για την αυριανή μέρα, παρά τις φειδωλές παραγγελίες στα πιάτα και στις ποσότητες των εδεσμάτων που επιλέγουν να γευτούν αρκετοί Βολιώτες. «Η γενική εικόνα είναι γεμάτη αίθουσα με μικρότερο τζίρο πλέον, γιατί υπάρχει λιγότερη κατανάλωση. Είναι πιο φειδωλή η ζήτηση. Δεν υπάρχει η διάθεση που υπήρχε πάντα» αναφέρει από την πλευρά του ο Άγγελος Δεληγιάννης. Ο ίδιος επαγγελματίας τονίζει ότι «είναι καθαρά θέμα τύχης όποιος ασχολείται με ελεύθερο επάγγελμα, σε όποιον τομέα κι αν δραστηριοποιείται, να υπάρχει στο χώρο που αντιπροσωπεύει», ενώ σημειώνει κλείνοντας ότι «οι επαγγελματίες διατηρούν τις τιμές με ελαφρά πτωτική τάση, αλλά και πάλι ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου