ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση των περιστατικών Αλτσχάιμερ – ΠΕΡΙΡΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 500 ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

αύξηση-των-περιστατικών-αλτσχάιμερ-569537

Αυξητική τάση σημειώνεται στα καταγεγραμμένα περιστατικά πασχόντων από Αλτσχάιμερ στη Μαγνησία, τα οποία υπολογίζονται σε 550 στη διάρκεια των δώδεκα χρόνων δράσης της Μονάδας Αλτσχάϊμερ Βόλου, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανέρχονται σε 46. Η νόσος Αλτσχάιμερ τίθεται στο επίκεντρο της εκδήλωσης-προβολής που διοργανώνεται σήμερα στο «Αχίλλειο», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, με το ζήτημα της πρόληψης να τίθεται σε πρώτο πλάνο.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον και σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, ενώ όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι επιβεβλημένες οι προληπτικές εξετάσεις και το τεστ μνήμης, που πολλές φορές εντοπίζουν το πρόβλημα εν τη γενέσει του. Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί άνοια αυξάνεται με τη γήρανση, ενώ όπως εκτιμάται από στατιστικές μελέτες, το 3% του γενικού πληθυσμού θα νοσήσει σε ηλικία 60 ετών και άνω.

Οι γενεσιουργές αιτίες οι οποίες «ευνοούν» την εμφάνιση της νόσου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μάγδα Σουσουρή, επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάϊμερ του Βόλου, «υπάρχουν καταγραφές περιστατικών Αλτσχάιμερ αλλά τα ποσοστά μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρά. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μειώνονται τα όρια ηλικίας αλλά ο αριθμός είναι πολύ μικρός. Η αύξηση των περιστατικών γενικότερα, οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, γιατί πλέον μιλάμε και για τέταρτη ηλικία, όχι απλά για την τρίτη ηλικία, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, άρα έχουμε πλέον περισσότερα περιστατικά».

Άξιο αναφοράς είναι, παράλληλα, το γεγονός ότι άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών συμμετέχουν στα τεστ μνήμης, με την κ. Σουσουρή να υπογραμμίζει ότι «σε πολλές περιπτώσεις δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας. Όλοι μας ξεχνάμε, αλλά αυτό που μας διαχωρίζει από τον ανοϊκό ασθενή είναι ότι κάποια στιγμή, όταν ηρεμίσουμε και βάλουμε σε μια σειρά τις σκέψεις μας, θα θυμηθούμε αυτό που θέλουμε».

Το πρόβλημα υφίσταται και διευρύνεται διαρκώς, ενώ όπως δείχνουν οι έρευνες, η πρόληψη είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την έγκαιρη διάγνωσή του. Όπως επισημαίνει, στο σημείο αυτό, η επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Νόσου Αλτσχάϊμερ Βόλου, «είναι σημαντική η διασφάλιση της ποιότητας ζωής και η πρόληψη, σε ένα μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα και αφορά την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων» για να προσθέσει ότι «πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των ειδικών όταν νιώσει κανείς ότι κάτι αλλάζει στην καθημερινότητά του».

Η ίδια επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι «πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε μια καλή φυσική ζωή και να φροντίζουμε τη διατροφή μας. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει κοινωνική απομόνωση, αλλά, αντίθετα, να επιδιώκεται η κοινωνικότητα και η κοινωνική επαφή».

Εκδήλωση για τη νόσο Αλτσχάϊμερ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, στο μεταξύ, το ντοκιμαντέρ της Jean Carper «Monster in the Mind» («Η βολική αναλήθεια για το Alzheimer»), που θα προβληθεί σήμερα στις 20.00 στο Αχίλλειο, στο πλαίσιο των προβολών του CineDoc.

Μέσα από συνεντεύξεις με κορυφαίους γιατρούς και ερευνητές, το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις φαρμακευτικές δοκιμές, τις παρανοήσεις και τα κρυμμένα γεγονότα σχετικά με το Alzheimer. Με τρόπο που εμπνέει, το ντοκιμαντέρ δε διστάζει να προτείνει τρόπους για μια ποιοτικότερη και μακροβιότερη ζωή, απαλλαγμένη από τον φόβο της άνοιας.

Η ταινία είναι υποτιτλισμένη στα ελληνικά. Η τιμή εισιτηρίου είναι γενική είσοδος 5 ευρώ.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ιωάννα Γεωργιάδου, ψυχολόγο της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer Βόλου και συστημική ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου Σωματικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Πορεία Υγείας, και τον Απόστολο Κοσμά, καθηγητή Φυσικής Αγωγής και ιδιοκτήτη των γυμναστηρίων GYM WAY, σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου Alzheimer.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου