ΤΟΠΙΚΑ

9 στους 10 είναι χρήστες του διαδικτύου. Εθισμός στο 6% του πληθυσμού

9-στους-10-είναι-χρήστες-του-διαδικτύου-ε-577874

Συστράτευση τοπικών φορέων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και της κοινωνίας ευρύτερα

Διευρύνεται διαρκώς η χρήση του διαδικτύου, η οποία θα απασχολεί τους 9 στους 10 πολίτες τα επόμενα χρόνια, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που διεξήχθησαν σε 31 χώρες, το ποσοστό εθισμού ανέρχεται σε ποσοστό 6%.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο απέναντι στο φαινόμενο του εθισμού, τίθεται στο επίκεντρο της διημερίδας που διοργανώνεται στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό της Μητρόπολης, με στόχο να αποτραπούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για παιδιά και εφήβους. Η συγκεκριμένη διημερίδα είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας τοπικών φορέων, οι οποίοι επιχειρούν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία ευρύτερα.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν από τους διοργανωτές στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Αναφερόμενος στους στόχους της διοργάνωσης, ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας του φορέα «Μαγνήτων κιβωτός», επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο πολιτισμός του διαδικτύου τείνει να εξελιχθεί σε μια νέα μορφή κουλτούρας. Το διαδίκτυο και οι ψηφιακές μορφές ψυχαγωγίας είναι μια διαμορφωμένη πραγματικότητα μέσα και έξω από την εκπαίδευση. «Μέσω της παραπάνω διοργάνωσης, σημείωσε ο ίδιος, θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ως εργαλείο, δημιουργικά και με ασφάλεια, με διαλέξεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια που διοργανώνει η «Μαγνήτων κιβωτός» σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα».

Παίρνοντας το λόγο ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, τόνισε από την πλευρά του ότι «σε όλα τα χαρακτηριστικά του διαδικτύου που προκαλούν εθισμό, σπαταλώντας τις ζωές των νέων, πρέπει να αντιτάξουμε όλα εκείνα που προκαλούν εθισμό, στο «καλό κ’ αγαθό». Παράλληλα, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας σημείωσε ότι «έχουμε καθήκον πρώτα απ’ όλα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και κατόπιν όλοι οι άνθρωποι του πνεύματος, να μην αγνοήσουμε τον εθισμό για τους νέους και να μεριμνήσουμε άμεσα και καθοριστικά ώστε να εξαλειφθεί».

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος, ανέφερε από την πλευρά του ότι πέρα από τις χρήσιμες πληροφορίες, το διαδίκτυο κρύβει και τις σκοτεινές πλευρές του. «Ένας ενήλικας μπορεί να κρίνει και να αποφύγει τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά για ένα παιδί είναι τελείως διαφορετικά. Ο ενήλικας, γονιός είτε εκπαιδευτικός, έχει μεγάλη ευθύνη να το προστατεύσει και η ευθύνη επεκτείνεται σε όλη την κοινωνία. Η λύση, τόνισε, δεν είναι ούτε η πλήρης απαγόρευση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, ούτε η απουσία οποιασδήποτε επιχείρησης».

Ο δρ Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, επεσήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ψηφιακή μας νοημοσύνη και στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η επιμόρφωση των νέων, πρωτίστως, των οικογενειών και της κοινωνίας γενικότερα. Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο χρήστης του διαδικτύου πρέπει να το χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι εις βάρος της κοινωνικής του ζωής, της ψυχολογίας και της εργασίας του», και κάλεσε την κοινωνία του Βόλου και ευρύτερα της Θεσσαλίας να αγκαλιάσει την προσπάθεια.

Μιλώντας, τέλος, ο Αντώνης Πλαγεράς, υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δευτεροβάθμιας, υπογράμμισε ότι « σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να «δαιμονοποιηθεί» το διαδίκτυο, αλλά να προβάλουμε τις δημιουργικές δυνατότητες που δίνει, ώστε να έχουμε πολύ καλύτερα και θετικότερα αποτελέσματα είτε στη μάθηση είτε στην ψυχαγωγία, για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Δημιουργική συνεργασία

Τη διημερίδα διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης και των γονέων στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για το ασφαλές διαδίκτυο. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι οι: Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου