ΤΟΠΙΚΑ

Κακοποιείται 1 στις 3 γυναίκες

κακοποιείται-1-στις-3-γυναίκες-591714

Εντείνεται και διαιωνίζεται το φαινόμενο της κακοποίησης, που απασχολεί κατά μέσο όρο 1 στις 3 γυναίκες, και διευρύνεται παράλληλα με νέες μορφές, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία να αναπτύξει δομές και μηχανισμούς προστασίας, υποστήριξης και ενημέρωσης των γυναικών και ευρύτερα της κοινωνίας. Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων η Ζέφη Δημάδα, τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκ των ομιλητών της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ και θέμα «Κακοποίηση Γυναικών-Μορφές και Επιδράσεις».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ομιλητές της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Κυψέλη» ήταν οι : Ζέφη Δημάδα, τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ελένη Μπρισμπέου, εκπρόσωπος Ελληνικής Μέριμνας, κοιν. λειτουργός, Βάσω Κυριαζή, πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ελλάδος – παράρτημα Μαγνησίας, αρχισυντάκτρια του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, Ηλίας Κουτσερής, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου, δημοσιογράφος, Κώστας Γούσης, δικηγόρος Μ. Δ. Ε. Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συντόνισε ο γραμματέας της Ν. Ε. του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, Γιάννης Σακκόπουλος.

Η τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ποικίλες μορφές που εκλαμβάνει η έννοια της κακοποίησης, στην οποία προστίθεται η νέα τεχνολογία, η εργασιακή βία, τα στερεότυπα που διαιωνίζονται, το οικογενειακό περιβάλλον. Η ίδια επεσήμανε, με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι «το ζητούμενο είναι να αναπτυχτεί μηχανισμός από την πολιτεία που θα μας οδηγήσει στον τελικό αποδέκτη. Είναι βασικό να υπάρχει παιδεία σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, για να επιτευχθεί στην πράξη η καταπολέμηση των στερεοτύπων. Θέλουμε δουλειά στην οικογένεια, δουλειά στο σχολείο, δουλειά στο Πανεπιστήμιο. Να δίνονται ισόρροπες ευκαιρίες στα δύο φύλλα, ισόρροπη επένδυση στα δύο φύλα και ισόρροπη ευκαιρία και στα δύο φύλλα να εκπαιδευθούν, να εργαστούν και να έχουν ίδιες δυνατότητες συμμετοχής είτε στα κοινά είτε στην κοινωνική τους ζωή». Παράλληλα η κ. Δημάδα κατέστησε σαφές ότι θα έπρεπε πριν από την κρίση, στις «καλές εποχές», να είχαν αναπτυχθεί από την πολιτεία εκείνοι οι μηχανισμοί που θα συμβάλουν στην προσέγγιση, ενημέρωση και προστασία των γυναικών και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου.

Ανάλογες θέσεις ανέπτυξε από το βήμα η Βάσω Κυριαζή, πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος-παράρτημα Μαγνησίας, η οποία τόνισε από την πλευρά της το πλαίσιο των ενεργειών και, εν γένει, των προσπαθειών που αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του δυσάρεστου φαινομένου. Όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια «Η ένταση των φαινομένων, που δεν σχετίζονται μόνο με την ενδοοικογενειακή βία αλλά και με την κακοποίηση στους χώρους δουλειάς, την οικονομική κακοποίηση, τη λεκτική κακοποίηση που δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, δυστυχώς, είναι απόρροια της κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας τα τελευταία επτά χρόνια». Κατά συνέπεια «από τη στιγμή που είναι ένα φαινόμενο κοινωνικό και πολιτικό, πολιτικά πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Εμείς ως Ε.Γ.Ε. πιέζουμε όλα τα κόμματα μέσα από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας που συμμετέχουμε, παράλληλα και την κυβέρνηση, να λάβει περισσότερα μέτρα αφενός, και αφετέρου, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, να δημιουργήσει εκείνες τις δομές που θα ανακουφίσουν τις κακοποιημένες γυναίκες» όπως επεσήμανε η ίδια.

Την εκδήλωση συντόνισε ο γραμματέας της Ν. Ε. του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, Γιάννης Σακκόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για μια «πιλοτική πρωτοβουλία», ενώ αξίζει να καταγραφεί ως επωδός η προτροπή του «οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις να γίνονται διακομματικά, υπεράνω κομμάτων, ώστε να μπορούμε να αγγίξουμε τον άνθρωπο και την κοινωνία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου