ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης σκιτσογράφος ζωντανεύει τοίχους

βολιώτης-σκιτσογράφος-ζωντανεύει-το-634568

Εντυπωσιακές τοιχογραφίες με σύγχρονη άποψη δημιουργεί ο πολυτάλαντος Μιχάλης Κόπανος, γνωστός μπάρμαν του Βόλου, ο οποίος είναι παράλληλα επιτυχημένος σκιτσογράφος. Ο 45χρονος Βολιώτης δραστηριοποιείται επί αρκετά χρόνια στο χώρο της εστίασης, αλλά και του τουρισμού, ως ξενοδοχειακός υπάλληλος, διανθίζοντας, παράλληλα, την καθημερινότητά του με χρώματα και εικόνες που προσδίδουν εικαστική όψη σε γνωστά καταστήματα εστίασης και επαγγελματικούς χώρους της πόλης. Το σκίτσο είναι πλέον προέκταση του χεριού του, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, έχει αναπτύξει το δικό του στυλ, το οποίο αποτυπώνει σε ένα φύλλο χαρτιού είτε σε τοίχους είτε, ακόμη, και σε έπιπλα, αφήνοντας την προσωπική του σφραγίδα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το καλλιτεχνικό του ταλέντο φάνηκε από την παιδική του ηλικία, ενώ οι πρώτες δημιουργικές σκέψεις γεννήθηκαν, ξεφυλλίζοντας τα παιδικά εικονογραφημένα όπου πρωταγωνιστούσαν οι θρυλικές, και διαχρονικές, ταυτόχρονα, φιγούρες του Ντόναλντ Ντακ, του Ποπάι, του Σεραφίνο. «Πάντα είχα την ευχέρεια να σκιτσάρω, αλλά δεν το είχα αντιληφθεί όταν ήμουν μικρός. Το εξέλιξα σιγά-σιγά από το δημοτικό και όταν έφτασα στο Λύκειο, επέλεξα να σπουδάσω σε σχολή γραφιστικής και συγκεκριμένα στο ΙΕΚ Δημητρέλη στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου αποφοίτησα μετά από τρία χρόνια σπουδών στη φωτογραφία και γραφιστική», όπως αναφέρει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο Μιχάλης Κόπανος μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την καλλιτεχνική του δράση

Εκτοτε το σκίτσο κατέχει σημαντική θέση στην καλλιτεχνική δράση του Μιχάλη Κόπανου, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι «όλα αυτά τα χρόνια εξέλιξα το σκίτσο με επιρροές από κόμικ, κυρίως, που διάβαζα από παιδί και επειδή μου άρεσε πάρα πολύ, εξάσκησα το χέρι μου, κάνοντας κάποιες ασκήσεις μόνος μου. Αργότερα, με τη βοήθεια του internet, βλέποντας και άλλους σκιτσογράφους οι οποίοι υιοθετούν διάφορες τεχνικές, διαμόρφωσα το δικό μου στυλ, δημιουργώντας έργα και σε τοίχο και σε χαρτί και σε έπιπλο».

Παρότι διαθέτει ζωγραφικό ταλέντο και εικαστική διάθεση, εντούτοις, δηλώνει «σκιτσογράφος», ενώ τονίζει παράλληλα ότι «ο σκιτσογράφος, κρατάει μόνο τη βασική εικόνα με δυο – τρεις σκιές, σε αντίθεση με ένα ζωγράφο που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια».

Τα υλικά που χρησιμοποιεί ποικίλλουν: από έναν απλό παιδικό μαρκαδόρο έως τα ακρυλικά χρώματα, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, με έμφαση στο χρώμα, το μολύβι και το σκίτσο. Τα καθημερινά εφόδια του ταλαντούχου σκιτσογράφου είναι η έμπνευση, το μεράκι και η καλή του διάθεση, ανεξίτηλοι μαρκαδόροι, υγρή κιμωλία και χρώμα, προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» η εικόνα που έχει στο μυαλό του.

Εντυπωσιακή τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο

Χρώμα στην καθημερινότητα

Οι τοιχογραφίες που δημιουργεί, δίνουν καλλιτεχνική διάσταση σε καταστήματα εστίασης, δηλαδή καφέ μπαρ ή εστιατόρια, σε χώρους επαγγελματικούς, όπως γυμναστήρια και διαιτολογικά γραφεία, σε ξενοδοχεία, αλλά και σε παιδικά δωμάτια. «Το τελευταίο διάστημα, πολλοί φίλοι μου έχουν ζητήσει να δημιουργήσω επιτοίχια σκίτσα σε παιδικά δωμάτια, στο Βόλο, ακόμη και στο Αμστερνταμ. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό ως διαδικασία και με ευχαριστεί ιδιαίτερα ως καλλιτέχνη», ομολογεί ο ίδιος.

Ο πάντα ανήσυχος σκιτσογράφος δεν σταματάει να εξελίσσει τη δουλειά του, επεκτείνοντας την καλλιτεχνική του δράση και στο πεδίο της εικονογράφησης παιδικών βιβλίων, με ιδιαίτερη επιτυχία. «Πρέπει να είσαι σε άμεση συνεργασία με το συγγραφέα, προκειμένου να αποδώσεις με εικόνες το νόημα και τα μηνύματα του βιβλίου και να τα κατανοήσει το κάθε παιδί, με τη βοήθεια της εικόνας», όπως υπογραμμίζει ο Μιχάλης.

Συγκεκριμένα αποτύπωσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο στα σκίτσα που κοσμούν τα παιδιά βιβλία της Γιολίνας Αποστολάκη «Η Λου και το πολύχρωμο κουνούπι» και της Αθανασίας Χατζηζήση «Παραμυθο… ιστορίες για γονείς και παιδιά».

Το αδιαμφισβήτητο εικαστικό του ταλέντο, τον οδηγεί σε νέες ενδιαφέρουσες εκφραστικές διαδρομές, που περικλείουν ακόμη και παλιά έπιπλα ή χρηστικά αντικείμενα. «Μπορώ να επεξεργαστώ ένα έπιπλο με απλή μέθοδο, επεμβαίνοντας, αντίστοιχα, απευθείας στο ξύλο, πάνω στην επιφάνεια, αν δεν χρειάζεται, προηγουμένως επεξεργασία», εξηγεί. Ετσι, μπορεί να δώσει άλλη όψη σε ένα τραπέζι, μια καρέκλα, ένα σκαμπό, μια κρεμάστρα, ακόμη και σε μια ξύλινη φάσα, έχοντας ως απώτερο στόχο να δημιουργήσει τη δική του σειρά επίπλων – έργων τέχνης.

Αλλαξε όψη το ξύλινο τραπέζι

Εντυπωσιακές τοιχογραφίες

Τα θέματα που αποτυπώνει σε τοίχους, κάνοντας ακόμη πιο ελκυστικό το περιβάλλον, είναι το αποτύπωμα της ψυχής του καλλιτέχνη, ο οποίος δημιουργεί ακατάπαυστα, αφήνοντας την ιδιαίτερη εικαστική του σφραγίδα με έμπνευση και μεράκι.

Δημιουργεί μεγάλα έργα, διαστάσεων 3Χ3 περίπου, μεταφέροντας εντυπωσιακές εικόνες σε τοίχους, ενώ υπογραμμίζει ότι «με ευχαριστεί πολύ η συγκεκριμένη δραστηριότητα, γιατί το χέρι μου είναι πλέον αυτοποιημένο, αλλά το κυριότερο είναι ότι με έκανε πιο γνωστό για να φτάσω εκεί που θέλω, με απώτερο στόχο να ασχολούμαι αποκλειστικά με το σκίτσο στο μέλλον, στο δικό μου χώρο».

Τα θαυμαστικά σχόλια που συνοδεύουν κάθε επιτοίχια εικαστική παρέμβαση, η οποία φέρει τη σφραγίδα του, ενθαρρύνουν τον καλλιτέχνη, προκειμένου να συνεχίσει την ίδια διαδρομή, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε ξενοδοχείο ως υπάλληλος υποδοχής και σποραδικά, πλέον, στον τομέα της εστίασης, ως μπάρμαν.

Ο ίδιος δηλώνει ότι όλες οι δραστηριότητες που αναπτύσσει, γεμίζουν δημιουργικά τη μέρα του, καθώς του αρέσει να επικοινωνεί με τον κόσμο. Ολες οι δραστηριότητες που αναπτύσσει, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς του, που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τη δημιουργία. Στόχος και προσδοκία του, είναι να καθιερωθεί ως σκιτσογράφος και να επικεντρωθεί μελλοντικά στο χρώμα και την εικόνα, που αποτελούν έκφραση ψυχής για τον ίδιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου