ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ζοφερή εικόνα

ζοφερή-εικόνα-635408

Ζοφερή εικόνα

Οι 200.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά που σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ανέστειλαν τη λειτουργία τους εντός του 2015, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της οδυνηρής πραγματικότητας για τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας. Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι τα χειρότερα δεν πέρασαν, αλλά βρίσκονται μπροστά μας, με αφορμή και τις δραματικές επιπτώσεις που αναμένονται στην πραγματική οικονομία από τους νέους νόμους για τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ορεξη να έχουν λοιπόν τα επιστημονικά στελέχη του ΙΟΒΕ να καταγράφουν λουκέτα και απώλειες σε θέσεις εργασίας. Τουλάχιστον από την πλευρά τους ακούμε αλήθειες και διαμορφώνουμε ξεκάθαρη άποψη για την πραγματική κατάσταση στην οικονομία. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε την επαφή με τη μνημονιακή πραγματικότητα μετά από τόση προπαγάνδα για «την ανάπτυξη που έρχεται και τις θετικές προοπτικές, οι οποίες διαγράφονται για τη χώρα μας από τη νέα χρονιά».

Γ.Λ

Αντιδράσεις για ΦΠΑ

«Ταφόπλακα» χαρακτηρίζει η επιτροπή αγώνα Σκοπέλου την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, ζητώντας από τους αιρετούς, τους φορείς και την τοπική κοινωνία, να στείλουν δυνατό μήνυμα στην κεντρική εξουσία. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή την επερχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιανουαρίου, το ζητούμενο είναι «η άμεση κατάθεση τροπολογίας η οποία θα εξαιρεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ισοπεδωτική φιλοσοφία της εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς αυτά αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες εθνικά, οικονομικά και πολιτικά περιοχές».

Γ. Υ.

Σε ασφυκτικό κλοιό

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις, που δεν έχουν τέλος. Το ίδιο ισχύει και για τους μικροπωλητές των λαικών αγορών, οι οποίοι βλέπουν τον καθημερινό τζίρο να μειώνεται δραματικά, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις τους, που ακολουθούν την ανιούσα, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό, γύρω τους.

Γ. Υ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου