ΤΟΠΙΚΑ

Προβλήματα γονιμότητας στο 64% των ζευγαριών

προβλήματα-γονιμότητας-στο-64-των-ζευγα-644192

Η αρνητική επίπτωση του οξειδωτικού στρες στη γονιμότητα που είναι εμφανής στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 64% των ζευγαριών και η ευεργετική δράση της αντιοξειδωτικής διατροφής, υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Αχίλλειο, με θέμα «Εξελίξεις στη Διερεύνηση της Γονιμότητας: με Στόχο ένα υγιές παιδί».

Την ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα HJ-13 «Αργοναύτες» της ΑΗΕPA με ομιλητές τους Αλέξανδρο Δ. Οικονομίδη, Μοριακό Βιολόγο και Γενετιστή – Ιατρό και Βασίλειο Ι. Γιασλακιώτη M.D, Χειρουργό Γυναικολόγο – Μαιευτήρα – Βιολόγο.

Η συγκεκριμένη ημερίδα σηματοδοτεί το φετινό κύκλο δράσης για το τοπικό τμήμα των ΑΧΕΠΑΝΣ, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος Δημήτρης Παταβάλης, η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση, που μετράει 91 χρόνια ζωής, έχει αναπτύξει σημαντικό έργο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και συνεχίζει, με ανάλογους στόχους την πορεία του και σε τοπικό επίπεδο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιασλακιώτης, επεσήμανε ότι επιβαρυντικοί παράγοντες των προβλημάτων υπογονιμότητας είναι η κακή διατροφή, που περιλαμβάνει κατά κόρον έτοιμες και γρήγορες τροφές, το στρες, ο αρνητικός τρόπος αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Ο ίδιος τόνισε παράλληλα την ανάγκη υιοθέτησης φυσικού τρόπου ζωής, με σωστή διατροφή, άσκηση, πιο θετική αντιμετώπιση της καθημερινότητας και χρήση αντιοξειδωτικών ουσιών και συμπληρώματα διατροφής που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως καροτένια, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, σελήνιο, χρώμιο, και όλο το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β, το οποίο κάνει καλό και στον εγκέφαλο.

Ο ίδιος ομιλητής υπογράμμισε τη σημασία της Μεσογειακής διατροφής, με περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό διαιτολόγιο, αντί των τεχνητών υδατανθράκων – επεξεργασμένων τροφών, ενώ σημείωσε ότι είναι πέραν των φυσικών τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος, χρειάζονται συχνές επισκέψεις στο γιατρό «γιατί αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται πολλές φορές από μόνα τους, αλλά απαιτούν έναν ολόκληρο διαγνωστικό και θεραπευτικό αλγόριθμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονομίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας εντοπίζεται σε ποσοστό 40% στους άνδρες και σε ανάλογο ποσοστό στις γυναίκες, ενώ το 20% του προβλήματος είναι αγνώστου αιτιολογίας. «Πέρα από το κομμάτι της ψυχολογίας, στη νέα διερεύνησή μας υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί, τους οποίους εξετάζουμε. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδάκι και συγκεκριμένες οδηγίες που δίνονται στο ζευγάρι για να τεκνοποιήσει», τόνισε.

Η ανάγκη παρακολούθησης της γυναίκας από το γυναικολόγο, ο προγεννητικός έλεγχος, οι υπέρηχοι α και β επιπέδου ήταν επίσης μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν, ενώ παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα όπως ο ρόλος του Μοριακού Βιολόγου και του Γενετιστή στη διερεύνηση της υπογονιμότητας και ο ρόλος του ανδρολογικού εργαστηρίου στη μελέτη της ανδρικής υπογονιμότητας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου