ΤΟΠΙΚΑ

Συνταγές δια χειρός του φημισμένου σεφ του Αγίου Ορους

συνταγές-δια-χειρός-του-φημισμένου-σε-652659

Αγιορείτικες γεύσεις δια χειρός του φημισμένου μάγειρα του Αγίου Ορους, Γέροντα Επιφάνειου Μυλοπαμινού, πλαισίωσαν την επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό της Μητρόπολης, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο ίδιος εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη χαρά και τη συγκίνησή του για τη θερμή υποδοχή της Μητρόπολης Δημητριάδος, της «Μαγνήτων Κιβωτού» και των δεκάδων Βολιωτών, οι οποίοι γέμισαν τη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού, για να ακούσουν το φημισμένο σεφ του Αγίου Ορους να αναλύει τα μυστικά της Αγιορείτικης μαγειρικής. Ο Γέροντας Επιφάνιος υπογράμμισε τις ευεργετικές επιπτώσεις της Αγιορείτικης διατροφής, σημειώνοντας ότι «αποτελεί πηγή μακροζωίας», για να προσθέσει ότι προσφέρει «σωματική και πνευματική υγεία».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γέροντας Επιφάνιος ομολόγησε ότι μέσα από τη μαγειρική δραστηριότητα «βρήκα τον τρόπο να πλησιάζω τους ανθρώπους, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα φτάσω κοντά στο Θεό». Είπε ότι «δεν υπάρχει πνευματικότητα χωρίς νηστεία», ενώ προέτρεψε το ακροατήριο να μην λησμονεί ότι το κύριο συστατικό του νόστιμου φαγητού, είναι «η αγάπη, η οποία μαζί με την ποιότητα, δείχνει τον πολιτισμό και την καταγωγή μας».

Ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός στα πάνελ των ομιλητών, μαζί με τον κ. Ιγνάτιο και το γενικό γραμματέα της «Μαγνήτων Κιβωτού» Νίκο Τσούκα

Ως κεντρικός ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης, ανέφερε ότι τα κύρια συστατικά της Αγιορείτικης διατροφής είναι τα λαχανικά, το ψωμί, τα όσπρια, τα ψάρια, το λάδι και το κρασί, όταν επιτρέπεται κατάλυση «οίνου και ελαίου», όπως είπε χαρακτηριστικά, βότανα και μυρωδικά. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Αγιορείτικη κουζίνα έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, τα οποία μεταφράζονται σε μείωση της χοληστερίνης, του σακχάρου, των καρδιακών παθήσεων. Εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο η επισήμανση του ιδίου, ότι η Αγιορείτικη διατροφή λειτουργεί ως «ασπίδα» κατά του καρκίνου, ενώ έχει ταυτόχρονα αντιγηραντικές ιδιότητες.

Η ομιλία του φημισμένου σεφ του Αγίου Ορους, συνοδεύτηκε από οπτικό υλικό, ενώ το επιστέγασμα ήταν οι Αγιορείτικες γεύσεις που προσφέρθηκαν στο κοινό και περιελάμβαναν ρύζι με θαλασσινά, σαλάτα με φακές, χταποδοκεφτέδες, πατάτες φούρνου και για επιδόρπιο χαλβά σιμιγδαλένιο, τα οποία παρασκεύασε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη χθεσινή εκδήλωση, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία είναι πρόσκληση σε δείπνο ευχαριστιακό», ενώ προσέθεσε ότι «η αγάπη κάνει το φαγητό νόστιμο». Ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το φαγητό γύρω από το ίδιο τραπέζι ενισχύει τους δεσμούς ενότητας και επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας, ενώ σημείωσε παράλληλα τη σημασία της νηστείας στην εποχή μας, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη, σε πνευματικό, αλλά και σωματικό επίπεδο.

Πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά το Συνεδριακό της Μητρόπολης

Η εκδήλωση, η οποία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», διοργανώθηκε κατόπιν συνεργασίας της «Μαγνήτων Κιβωτού» με την Παγκόσμια Οργάνωση «AGAPE HELLAS» και το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης, με έδρα το Αγιον Ορος.

Αντί επιλόγου, καταγράφονται τα ενθουσιώδη σχόλια των παρισταμένων για την παρουσία του Γέροντα Επιφάνιου Μιλοποταμινού στο Βόλο και η δήλωση του ιδίου «η πίστη μας στηρίζει στις δυσκολίες και η νηστεία πρέπει να εκφράζεται με ταπείνωση και εγκαρδιότητα στο συνάνθρωπό μας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου