ΤΟΠΙΚΑ

Ενας Πηλιορείτης του κόσμου

ενας-πηλιορείτης-του-κόσμου-656907

ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ιδιαίτερα επιτυχημένη είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσει στην Αμερική ο Ιωάννης Πάππος από την Αργαλαστή, ένας τεχνοκράτης με συγγραφικές ευαισθησίες, ο οποίος διατηρεί πάντα στενούς δεσμούς με την πατρίδα του. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Hotel living» σαρώνει στη Νέα Υόρκη, όπου κυκλοφόρησε στα Αγγλικά, για να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ελλάδα, μέσω των εκδόσεων «Λιβάνη». Το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 30 Νοεμβρίου στο Βόλο, είναι γραμμένο στην Αργαλαστή, η υπόθεση εκτυλίσσεται μεταξύ Πηλίου και Αμερικής και οι κριτικές που έχει αποσπάσει από τον Αμερικανικό Τύπο είναι διθυραμβικές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Ιωάννης Πάππος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του INSEAD και έχει εργαστεί τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Κινείται μεταξύ Νέας Υόρκης και Πηλίου και όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, όνειρό του είναι να επιστρέψει στο Πήλιο και συγκεκριμένα στην Αργαλαστή, την οποία επισκέπτεται κάθε φορά που το επιτρέπουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

«Ελκω την καταγωγή μου από την Αργαλαστή, από την πλευρά του πατέρα μου Γεώργιου και όλες οι μνήμες των παιδικών και νεανικών μου χρόνων είναι συνδεδεμένες με το νότιο Πήλιο», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Ο συνονόματος παππούς μου, ήταν δάσκαλος στην Αργαλαστή και ο πατέρας μου μεγάλωσε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αργαλαστή» συνεχίζεται η αφήγηση – αναδρομή στις Πηλιορείτικες ρίζες του συγγραφέα.

Στην πορεία η οικογένεια μετακινήθηκε σταδιακά προς την Αθήνα λόγω των σπουδών του Ιωάννη Πάππου, οι οποίες είχαν ως αφετηρία το Μετσόβειο, όπως προαναφέρθηκε, για να ακολουθήσουν διεθνείς σπουδές σε μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το Πήλιο, ωστόσο, πάντα ήταν συνδεδεμένο με τη ζωή του, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος «ως παιδί αλλά και στη διάρκεια των σπουδών μου, περνούσα πολλές φορές τα καλοκαίρια μου εκεί, γιατί η Πηλιορείτικη καταγωγή είναι πολύ δυνατή μέσα μου και στην οικογένειά μου. Αλλωστε ο πατέρας μου ζει στην Αργαλαστή και περνάω πολύ όμορφα όταν επισκέπτομαι τον τόπο καταγωγής μου».

Η επαγγελματική του πορεία στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου είναι η βάση του τα τελευταία είκοσι χρόνια, κινείται σε υψηλά επίπεδα και έχει συνεργαστεί με πολλές μεγάλες εταιρείες ως σύμβουλος επιχειρήσεων για οικονομικά θέματα. Η δραστηριότητά του κινείται σε ένα ευρύ οικονομικό φάσμα, το οποίο περιλαμβάνει βιοτεχνίες, φαρμακευτικές, ακόμη και αεροπορικές εταιρίες.

Επιτυχημένη διαδρομή

Παρά το γεγονός ότι η επαγγελματική του πορεία στην Αμερική είναι επιτυχημένη, εντούτοις, έχει πάντα το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «θέλω οπωσδήποτε να γυρίσω στην πατρίδα μου και να αναπτύξω δραστηριότητα στο Πήλιο, σε σχέση με τη γη και τη θάλασσα, που μου αρέσει».

Ανάλογη διαδρομή ακολουθεί ο ήρωας του πρώτου του βιβλίου, ο Στάθης Ρακής. «πολύ τοπικό όνομα στο νότιο Πήλιο», επισημαίνει ο συγγραφέας, για να προσθέσει ότι η υπόθεση έχει ως αφετηρία το Τρίκερι, που αποτελεί ιδιαίτερα αγαπημένη διαδρομή για τον ίδιο.

Σύμφωνα με την υπόθεση του βιβλίου, ο Στάθης Ρακής αφήνει το χωριό του στο Τρίκερι σπρωγμένος από την περιέργεια και την τύχη, για να βρεθεί στην Καλιφόρνια την εποχή της φούσκας των dot-coms. Επιστρέφει στην Ευρώπη για MBA και στη συνέχεια πιάνει δουλειά σε γαλαζοαίματη εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων γεμάτη golden boys, που τον οδηγεί από πελάτη σε πελάτη και από πόλη σε πόλη. Ερωτευμένος με κάποιον που είναι το άκρως αντίθετό του, περνάει το λίγο χρόνο που δεν είναι φυλακισμένος στο γραφείο δικαιολογώντας τις επιλογές του, λεηλατώντας το μίνι μπαρ, παλεύοντας με την αϋπνία και παραγγέλνοντας ρουμ σέρβις σε σουίτες στη Νέα Υόρκη, στο Λος Αντζελες, στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και καθώς η οικονομία καλπάζει ξέφρενα προς την επόμενη φούσκα, ο Στάθης συμπαρασύρεται προς τα πάνω και γίνεται μάρτυρας της παρακμής και των χρηματιστηριακών οργίων που θα οδηγήσουν στην κρίση του 2008, μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο που έχει στηθεί γύρω του. Σε ένα χώρο διαπλεκόμενων, από συγχωνεύσεις και εξαγορές μέχρι πολεμικούς ανταποκριτές και σταρ του Χόλιγουντ, παραμένει ο αιχμάλωτος αουτσάιντερ: υπερβολικά Ελληνας για να μείνει, υπερβολικά κυνικός για να φύγει.

HOTEL LIVING

Το βιβλίο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές

Το πρώτο βιβλίο του Πηλιορείτη Ιωάννη Πάππου, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού στην Αμερική και την Ελλάδα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, ήταν έκπληξη για τον ίδιο η ένθερμη ανταπόκριση ανθρώπων με διεθνή ακτινοβολία. Ο συγγραφέας κάνει λόγο για «μια ιστορία αγάπης και κοινωνικής κριτικής της προηγούμενης δεκαετίας» από «έναν τεχνοκράτη με συγγραφικές ευαισθησίες».

Οι κριτικές που έχει αποσπάσει το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα είναι διθυραμβικές, όπως διαφαίνεται σε τρεις χαρακτηριστικές, που σταχυολογούνται ενδεικτικά.

«Tο Hotel Living θα μπορούσε να είναι Ο Mεγάλος Γκάτσμπι μετενσαρκωμένος σε μια σύγχρονη κόλαση πέρα και από τη φαντασία του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Είναι οδυνηρό, είναι ευφυές και σέξι, είναι αστείο και τραγικό. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα τρομακτικά όμορφο βιβλίο», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Κάνιγχαμ, μπεστ σέλερ συγγραφέας, βραβευμένος με Πούλιτζερ για το μυθιστόρημα «Οι ώρες».

«Αν ο Τρόλοπ ζούσε σήμερα και έγραφε το The Way We Live Now για τους ελίτ συμβούλους επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη, θα έγραφε το Hotel Living. Πραγματικά ένα υπέροχο βιβλίο», σημειώνει ο Εντμουντ Γουάιτ.

«Το Hotel Living είναι ένα αριστούργημα», επισημαίνει ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου