ΤΟΠΙΚΑ

25.000 διαβητικοί στη Μαγνησία

25-000-διαβητικοί-στη-μαγνησία-657882

Ορατό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει την καθημερινότητα 25.000 περίπου κατοίκων της Μαγνησίας, είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας τη σημασία της άσκησης και της σωστής διατροφής. Ο παραπάνω αριθμός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, δεδομένου ότι αναλογεί στο 10% του γενικού πληθυσμού και αφορά ενήλικες αλλά και παιδιά. Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα σακχαρώδη διαβήτη, την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, δύο ειδικοί μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αναλύοντας τις παραμέτρους της νόσου.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Όπως αναφέρει ο ιατρός Φώτης Σπύρου, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, ο διαβήτης τύπου 1 που εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά είναι αυτοάνοσο νόσημα, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 που εμφανίζεται, αντίστοιχα, στους ενήλικες, οφείλεται, κατά κανόνα, στην παχυσαρκία, στην αλλαγή στον τρόπο διατροφής και την έλλειψη άσκησης.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται ως «κρυφή ασθένεια» διότι δεν υπάρχουν συμπτώματα, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος γιατρός πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κάθε αύξηση στην τιμή του σακχάρου, διότι πολλές φορές το πρόβλημα εντοπίζεται από μια τυχαία εξέταση αίματος. Ενας από τους βασικούς παράγοντες στους οποίους αποδίδεται το πρόβλημα είναι, όπως προαναφέρθηκε, η παχυσαρκία, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Σπύρου, «λόγω της παιδικής παχυσαρκίας, εμφανίζεται διαβήτης τύπου 2 και σε παιδιά, αλλά σε μικρά ποσοστά».

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, ο χρυσός κανόνας είναι σωστή διατροφή, στα πρότυπα της Μεσογειακής, η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, η άσκηση και η διαρκής εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα, εφόσον υπάρξουν συμπτώματα, με τη βοήθεια των ειδικών.

Ο Κωνσταντίνος Λάμπης, Διατροφολόγος Διαιτολόγος MSc , πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλίας της Ενωσης Διατροφολόγων-Διαιτολόγων Ελλάδος, επισημαίνει από την πλευρά του ότι παρατηρείται αύξηση στο σακχαρώδη διαβήτη και αρκετοί ζητούν τη συνδρομή των ειδικών, προκειμένου να διαμορφώσουν ανάλογα το πρόγραμμα της καθημερινής τους διατροφής.

Παράλληλα ο πρόεδρος των διαιτολόγων της Θεσσαλίας επισημαίνει ότι ενήλικες, παιδιά αλλά και οικογένειες απευθύνονται στους διατροφολόγους για τη σύνταξη του διαιτολογίου τους, γεγονός που αποδεικνύει τη γενικότερη ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η γενική κατεύθυνση που δίνεται σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι πολλά και μικρά γεύματα, με έμφαση στους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα λαχανικά, ενώ συνιστάται προσοχή στην κατανάλωση απλών υδατανθράκων, όπως ζάχαρη και αλεύρι. Όπως διευκρινίζει ο κ. Λάμπης «προτιμότερο είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη» ενώ ο ίδιος συνιστά, τέλος, την κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου