ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι καφεπώλες του Βόλου

σε-απόγνωση-οι-καφεπώλες-του-βόλου-666143

Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί στους καφεπώλες της περιοχής μας η εφαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017, επιβαρύνοντας την ήδη μειωμένη κίνηση στα τοπικά καφεκοπτεία.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η αύξηση στην τιμή του πράσινου καφέ, λόγω του ειδικού φόρου, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε ποσοστό 80%, γεγονός που συνεπάγεται παράλληλη αύξηση της τάξης του 30 έως 40% στον ελληνικό καφέ, προς μεγάλη δυσφορία των επαγγελματιών.

Αναφερόμενος στις αντικειμενικές δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες, ο Βαγγέλης Κοντός, ιδιοκτήτης τοπικού καφεκοπτείου, υπογραμμίζει ότι η καθημερινότητα των επαγγελματιών, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη. «Εμείς που κάνουμε εισαγωγές, καλούμαστε να καταβάλουμε 2.000 ευρώ ανά τόνο από την 1η της νέας χρονιάς, λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στον οποίο θα προστεθεί και ΦΠΑ 24%. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, διότι θα υπάρχει αύξηση της τάξεως του 2 ευρώ ανά κιλό στον πράσινο καφέ, ανεξαρτήτως ποιότητος. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι θα προστεθεί στο κόστος παραγωγής, δεν θα είναι στο τελικό προϊόν, και αν συνυπολογιστούν τα λειτουργικά έξοδα, θα ανέβει πάρα πολύ η τιμή του καφέ και θα φτάσει γύρω στα 16 με 17 ευρώ ο ελληνικός», όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κοντός.

Το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο για όλους σε μια περίοδο κατά την οποία οι καταναλωτές έχουν μειώσει τις ποσότητες του καφέ του προμηθεύονται, με τους συνταξιούχους να περιορίζουν δραματικά τις αγορές των καθημερινών ειδών διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του καφέ.

«Εάν ο κόσμος διαπιστώσει ότι οι τιμές είναι ασύμφορες, θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις ποσότητες που προμηθεύεται και από τη στιγμή που θα γίνει ασύμφορος ο καφές, τίθεται σε κατάσταση αβεβαιότητας και το μέλλον των καταστημάτων μας», επισημαίνει ο ίδιος επαγγελματίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει την τρίτη γενιά στην τοπική επιχείρηση.

«Η φορολογία 2 ευρώ το κιλό είναι εξοντωτική για μας, διότι αντιστοιχεί σε 2.000 ευρώ ανά τόνο. Στους δύο τόνους είναι 4.000 ευρώ, συν την τιμή εισαγωγής, το κόστος του καφέ, το οποίο είναι αυξητικό, καθώς ανεβαίνει ο καφές διεθνώς στα χρηματιστήρια, δημιουργούν ένα δυσβάσταχτο βάρος για τους επαγγελματίες. Αν διαφοροποιηθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος του έτους και προσπαθήσουν να βοηθήσουν την ντόπια βιοτεχνία και τις Ελληνικές βιομηχανίες, θα καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι εξοντωτικός ο ειδικός φόρος», καταλήγει ο ίδιος επαγγελματίας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου