ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναγκαίο το υδατοδρόμιο για τη Σκόπελο

αναγκαίο-το-υδατοδρόμιο-για-τη-σκόπελ-689916

Βασικό αίτημα αποτελεί για το Δήμο Σκοπέλου η ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας ίδρυσης υδατοδρομίων και δρομολόγησης υδροπλάνων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας του νησιού.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, εκφράζει, ωστόσο, την άποψη ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί η θέση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων, προκειμένου η άδεια να χορηγείται, «όχι μόνο στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ώστε να συνεχιστούν ομαλά και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Τις θέσεις του, ο δήμαρχος Σκοπέλου και πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης μεταφέρει με επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη. Επισημαίνει ότι «τα δημοτικά λιμενικά ταμεία της χώρας μας, και ειδικότερα των Βορείων Σποράδων, που αποτελούν νεοσύστατα νομικά πρόσωπα, αδυνατούν λόγω έλλειψης προσωπικού και περιορισμένων χρηματικών πόρων να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια».

Αναφέρει ακόμη ότι «τα πληθυσμιακά μεγέθη και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας υπαγορεύουν την αναγκαιότητα ίδρυσης υδατοδρομίων και δρομολόγησης υδροπλάνων. Η ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά μας είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην τόνωση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και στην άρση της απομόνωσης κατά τη χειμερινή περίοδο».

Υπενθυμίζει στον κ. Σπίρτζη ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου, από διετίας, έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η έκδοση της άδειας λειτουργίας του Υδατοδρομίου Λιμένος Σκοπέλου έχει ανατεθεί μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, με τον οποίο παραχωρήθηκε και ο απαιτούμενος χώρος εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος Σκοπέλου, στην εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ/Hellenic Seaplanes SA», μέσω της θυγατρικής της εταιρείας «Υδατοδρόμια Σποράδων ΙΚΕ», έναντι ανταλλάγματος, «χωρίς κόστος για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου, με ενέργειες και δαπάνη του παραχωρησιούχου κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις», επισημαίνεται στην ίδια επιστολή, στην οποία καθίσταται σαφές ότι σύμφωνα με την αρχική διαδικασία, δεν επιβαρύνεται οικονομικά το δημοτικό λιμενικό ταμείο της Σκοπέλου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου