ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση γεννά παχύσαρκα παιδιά

η-κρίση-γεννά-παχύσαρκα-παιδιά-699309

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι διαιτολόγοι, τονίζοντας ότι αυξητική τάση σημειώνεται στην παιδική παχυσαρκία λόγω της κρίσης, η οποία «ευθύνεται» σε μεγάλο ποσοστό, για το γεγονός ότι το 60% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 40% αντίστοιχα, παχύσαρκα. Τα παραπάνω ποσοστά είναι ευδιάκριτα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, μηδέ εξαιρουμένης της Μαγνησίας, ενώ στο μεταξύ, εντείνονται οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, ενηλίκων και παιδιών, που καταβάλλονται από το περιφερειακό τμήμα Θεσσαλίας, της Ενωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενημερωτική δράση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, 11 το πρωί έως 2 το μεσημέρι, στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο Βόλο, σε συνεργασία με τις «Οικοδράσεις», εταιρεία που υλοποιεί προγράμματα υπαίθριων δραστηριοτήτων. Τα συγκεκριμένα προγράμματα, έχουν σκοπό να μάθουν στον κόσμο να αθλούνται, να έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, διατηρώντας την υγεία τους σε πολύ καλά επίπεδα, σε συνάρτηση με τη σωστή διατροφή.

Η παραπάνω πρωτοβουλία είναι συνυφασμένη με την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού και το έτος παιδικής παχυσαρκίας και περιλαμβάνει ένα διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους ηλικίας από 5 έως 105 ετών, να συμμετάσχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες, και ταυτόχρονα σε παιχνίδια διατροφής.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ημέρας «επικεντρωνόμαστε στην Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού που ουσιαστικά είναι αφιερωμένη στη δίκαια διάθεση της τροφής, την δίκαιη ανακατανομή της τροφής και την ανάπτυξη των τοπικών αγροτικών καλλιεργειών, με σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας» όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η διαιτολόγος – διατροφολόγος Νότα Μπλούχου, γραμματέας στην περιφερειακή Ενωση Θεσσαλίας της Πανελλήνιας Ενωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.

Παράλληλα η ίδια επισημαίνει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα, ένα υπέρβαρο παιδί έχει περισσότερες από 50% πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος έφηβος και αν ο παχύσαρκος έφηβος δεν βοηθηθεί πολύ πριν από το τέλος της εφηβείας του, έχει πιθανότητες πάνω από το 70% να παραμείνει ένας παχύσαρκος ενήλικας, μελλοντικός πολυασθενής. Η πρόληψη είναι το πιο ισχυρό εφόδιο για την εξάλειψη του προβλήματος, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία η πολυφαγία και οι διατροφικές επιλογές περιστρέφονται και έχουν ως αφετηρία την οικονομική ύφεση. Οπως εξηγεί η κ. Μπλούχου, επιλέγονται, για καθαρά οικονομικούς λόγους, τροφές φθηνές, όπως ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά αλλά και προσφορές που προσθέτουν πολλές θερμίδες και επιπλέον κιλά, από την παιδική ηλικία.

Η ενημερωτική εκστρατεία των διαιτολόγων – διατροφολόγων του Βόλου, της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα, είναι πολύ σημαντική από κάθε άποψη και θα συνδυαστεί με ανάλογες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες Θεσσαλικές πόλεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου