ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από 500 περιστατικά Αλτσχάιμερ στη Μαγνησία

πάνω-από-500-περιστατικά-αλτσχάιμερ-στη-709621

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά νόσου Αλτσχάιμερ στη Μαγνησία, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 534 άτομα από τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ (Μ.Α.Ν.Α.), την τελευταία δεκαετία, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος, καθώς ορισμένοι μένουν στο σπίτι, ενώ άλλοι νοσηλεύονται σε κλινικές ή σε άλλους ευαγείς χώρους. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, ενώ ως ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι και ενήλικες, κάτω των 60 ετών, έρχονται πλέον αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεταξύ, η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, αναπτύσσει διάφορες δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ, έχοντας στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών του νομού Μαγνησίας. Στο πλαίσιο αυτό, χθες πραγματοποιήθηκε Ομάδα νοητικής ενδυνάμωσης από την Ψυχολογική Υπηρεσία της Μ.Α.Ν.Α με τη συμμετοχή ωφελούμενων του Γηροκομείου και του Κέντρου Ημέρας.

Στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση, πρόληψη, αλλά και το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να γίνουν γνωστές σε όλες τις ηλικίες, οι παράμετροι του προβλήματος.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κοινωνική λειτουργός Μάγδα Σουσουρή, επιστημονικά υπεύθυνη των δομών της Μονάδας, επισημαίνει ότι από το 2005 μέχρι και σήμερα έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, 534 άτομα, ενώ ταυτόχρονα, αρκετοί συμμετέχουν στα τεστ μνήμης που πραγματοποιούνται από ψυχολόγους, στην ίδια δομή.

Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 έχουν λάβει μέρος σε δωρεάν έλεγχο μνήμης περισσότερα από 180 άτομα, ηλικίας από 49 έως και 91 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη. Ορισμένοι από τους προαναφερθέντες ανήκουν στους ασθενείς της μονάδας και κάποιοι άλλοι είναι καινούργιες περιπτώσεις, γεγονός που συνεπάγεται ανησυχητική αύξηση της συγκεκριμένης νόσου.

Παράλληλα η κ. Σουσουρή αναφέρει ότι υπάρχουν και νέα άτομα τα οποία συμμετέχουν σε ατομικά προγράμματα γνωστικής ενδυνάμωσης. Ο μικρότερος ηλικιακά συμμετέχων είναι 53 ετών και ο μεγαλύτερος, σε ηλικία, καταγεγραμμένος ασθενής, 97 ετών.

Οι αιτίες εμφάνισης της νόσου είναι πολλές, με κυριότερες το έντονο στρες, ψυχολογικές διαταραχές και παθολογικά, γενικότερα, αίτια. «Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο του καθενός και με όλα τα προβλήματα που έχει επιφέρει η κρίση, είναι ένα αίτιο πολύ σοβαρό και πολύ σημαντικό για την εμφάνιση της νόσου», όπως υπογραμμίζει η κ. Σουσουρή. Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι ανησυχητικό, γιατί το χρόνιο στρες και οι αλλαγές στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, «ευθύνονται» πολλές φορές για την εμφάνιση του προβλήματος.

Η συμβουλή των ειδικών σε κάθε περίπτωση είναι, προληπτικά, έντονη δραστηριοποίηση στη διάρκεια της μέρας, υιοθετώντας χόμπι, αθλητικές δραστηριότητες και υγιεινή διατροφή, προκειμένου να μειώνεται το καθημερινό στρες.

Σε αντίθετη περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη παρακολούθηση των νοητικών λειτουργιών που έχει εμφανίσει ο ασθενής, με στόχο την άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση, μετά την ιατρική διάγνωση του προβλήματος. «Το πεδίο στο οποίο θα βοηθήσουμε εμείς, είναι στη μη φαρμακευτική παρέμβαση με στόχο την κινητοποίηση του ασθενούς, για να του ενισχύσουμε την αυτονομία και την καθημερινή του λειτουργικότητα», τονίζει η κ. Σουσουρή, καθιστώντας σαφές ότι η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας, σε κάθε περίπτωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου