ΤΟΠΙΚΑ

Χολυγουντιανό βραβείο με «Παρρησία» Εσθονός λάτρης της Μαγνησίας

χολυγουντιανό-βραβείο-με-παρρησία-785358

Ενθερμος φίλος της Μαγνησίας είναι ο 56χρονος Εσθονός Μαρτ Ράουκας, ο οποίος απέσπασε δύο βραβεία στο Διεθνές φεστιβάλ ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιείται στο Χόλυγουντ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα απέσπασε βραβείο σε δύο κατηγορίες, μουσικής και ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, για τη δημιουργία του με τίτλο «Παρρησία» που γυρίστηκε στην Εσθονία και τη Μαγνησία.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας, έχει αναπτύξει σημαντική πορεία ως κινηματογραφιστής και παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων, με θέμα την αρχαία Ελλάδα, τους μύθους και τα πρόσωπα που έγραψαν ιστορία. Ο Μαρτ Ράουκας μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη μέχρι τώρα διαδρομή του, ενώ, όπως αποκάλυψε, έχει ξεκινήσει γυρίσματα ενός νέου ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του βραβευμένου με Οσκαρ Βολιώτη συνθέτη, ο οποίος είναι γνωστός διεθνώς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Καθηγητής Πανεπιστημίου στα πανεπιστήμια Ταλίν και Τάρτο, ο Εσθονός μαθηματικός και φιλόσοφος, ανακάλυψε το δικό του επίγειο παράδεισο στη Μαγνησία και το Πήλιο, που αποτελούν πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και σκηνοθέτης από την Εσθονία, φέρει επίσης το Ελληνικό όνομα Αρίσταρχος, το οποίο έλαβε στον Ολυμπο, στο πλαίσιο της γιορτής του αρχαίου πολιτισμού στην οποία συμμετέχει κάθε χρόνο, παρακολουθώντας τα συνέδρια και τις φιλοσοφικές συζητήσεις που έχουν ως επίκεντρο το αρχαιοελληνικό πνεύμα.

Μετά από 25 χρόνια Πανεπιστημιακής θητείας, αποφάσισε να ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική διαδρομή, που γεμίζει την ψυχή του όμορφα συναισθήματα. Οπως αναφέρει ο ίδιος, πριν από μια πενταετία σταμάτησε να εργάζεται ως καθηγητής Πανεπιστημίου και πραγματοποιεί διαλέξεις, ενώ παράλληλα δημιουργεί ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά προγράμματα. «Μετά από 25 χρόνια αποφάσισα να ακολουθήσω μια πορεία που με κάνει να νιώθω πιο ελεύθερος. Ως νέος, μου άρεσε η ζωγραφική και είχα πάντα την ψυχή του καλλιτέχνη. Τώρα έχω συνδυάσει αυτά τα δύο, εργάζομαι για την τηλεόραση του Ταλίν, κάνω τηλεοπτικά προγράμματα και ομιλίες στο ευρύ κοινό» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι περισσότερα από 600 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη Τραπεζών, παρακολούθησαν την ομιλία που πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών του Ταλίν.

Ο Μαρτ Ράουκας ζει έξι περίπου μήνες το χρόνο στο Μάραθο και δηλώνει γοητευμένος από τη Μαγνησία, τις φυσικές ομορφιές, τους μύθους και την ιστορία της. «Εχω γνωρίσει όλους τους κλασικούς του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και ερωτεύθηκα το Πήλιο για πολλούς λόγους. Διότι είναι πολύ όμορφο, υπάρχουν βαθιές ιστορικές καταβολές, συνδέεται με ηρωικά πρόσωπα και οι άνθρωποι είναι καλοί, ευγενικοί και φιλόξενοι. Ολα αυτά τα στοιχεία τα διακρίνω παντού» επισημαίνει ο ίδιος.

Ντοκιμαντέρ με ιστορία

Ως κινηματογραφιστής εμπνέεται από την αρχαία Ελλάδα και όπως αναφέρει, πριν από δύο χρόνια έκανε μια πλήρη σειρά έξι τηλεοπτικών προγραμμάτων για τον Ελληνικό πολιτισμό. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο γόρδιος δεσμός, η εκστρατεία στην Περσία, αποτέλεσαν το θέμα του παραπάνω τηλεοπτικού προγράμματος, που είχε ως θέμα «Το αρχαιοελληνικό πνεύμα και μύθοι».

Σημαντικό μέρος του προγράμματος έχει γυριστεί στη Μαγνησία, στη Δράκεια, το Τρίκερι, την Αγία Κυριακή και αλλού. «Μίλησα με ανθρώπους, πήγα στο μαρτυρικό χωριό της Δράκειας, τους ρώτησα πως νιώθουν σήμερα. Τα τηλεοπτικά προγράμματα που κάνω, έχουν ως θέμα την Ελλάδα της κρίσης αλλά και άρωμα αρχαίου πολιτισμού. Καλύπτουν την αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή» όπως αναφέρει ο κ. Ράουκας.

Με ανάλογη φιλοσοφική διάθεση προσέγγισε το θέμα «Παρρησία» το οποίο αποτύπωσε σε ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει επιλεγεί επίσημα για το Διεθνές βραβείο ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ στο Χόλυγουντ, το οποίο απέσπασε τελικά, στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες. Επίσης είναι υποψήφιο για το βραβείο «Χρυσή Αφροδίτη» στην Κύπρο και θα προβληθεί παράλληλα στο Ναύπλιο. «Ασχέτως αποτελέσματος, είναι πολύ σημαντική η υποψηφιότητα» τονίζει ο ίδιος.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έχει ως πρωταγωνιστή έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και ζει μια ήρεμη ζωή. Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ σημειώνει παράλληλα ότι η παρρησία και η ελευθερία στην έκφραση του λόγο, είναι η κλασική αρχαία ιδέα του «παρουσιάζομαι» και η βάση της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας.

Τα γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί στην Εσθονία και το Πήλιο, βασίζεται στην ελληνική ιδέα και επικεντρώνεται, όπως εξηγεί ο δημιουργός, στη φυσιογνωμία ενός ανθρώπου, που λέει με θάρρος τη γνώμη του.

Στο μεταξύ, ο Μαρτ Ράουκας, συνεχίζει την κινηματογραφική του περιήγηση στη Μαγνησία, έχοντας ως άμεσο στόχο να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στη γνώση της Ελληνικής γλώσσας, ενώ δηλώνει «έλληνας στην καρδιά». Του αρέσει η ζωή στη Μαγνησία και όπως αναφέρει παράλληλα «ο παππούς μου, μου έμαθε να διαβάζω για τους αρχαίους ήρωες της Ελλάδας, από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Από μικρή ηλικία γνωρίζω τον Ιάσονα και τον Ηρακλή και η εικόνα του αρχαίου ναού, μάγεψε την ψυχή μου, μόλις διάβασα το βιβλίο».

Ο ίδιος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει μια ακόμη φορά πόσο φιλικοί και φιλόξενοι είναι οι άνθρωποι της Μαγνησίας, για να προσθέσει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την Ελληνική γλώσσα, για να μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους.

Ντοκιμαντέρ για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για τον ίδιο το ντοκιμαντέρ με θέμα τον κορυφαίο Βολιώτη συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, το οποίο βρίσκεται εν τη γενέσει και όταν ολοκληρωθεί, θα ταξιδέψει σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το έναυσμα δόθηκε «συνομιλώντας με τον Τάσσο Μητρογώγο, ο οποίος μου αφηγήθηκε την ιστορία του Βαγγέλη και μαζί πήγαμε στην Αγριά, στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Βολιώτης συνθέτης, μιλήσαμε με συγγενείς, είδα παλιές φωτογραφίες και μου αφηγήθηκαν ιστορίες από την παιδική του ηλικία» όπως επισημαίνει ο κ. Ράουκας.

Μέσω του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, ο δημιουργός προσεγγίζει τη Ελληνική διάσταση μιας διεθνούς προσωπικότητας, τη γένεση μιας μουσικής ιδιοφυΐας και πως εξελίχθηκε.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις τα πρώτα βήματα ενός διακεκριμένου συνθέτη και ελπίζω να έχω την ευκαιρία να τον συναντήσω και να συνομιλήσω μαζί του, στην πορεία των γυρισμάτων» τονίζει ο ίδιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου