Ποιοι καταχώνιαζαν τα 3.200 τελεσίδικα πρωτόκολλα για τις κατεδαφίσεις;

ποιοι-καταχώνιαζαν-τα-3-200-τελεσίδικα-πρ-780698

Η κυβέρνηση προχωρά σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, αρχίζοντας από το Μάτι και την Μάνδρα. Και πολύ καλά κάνει. Τι θα γκρεμίσει; Όπως μας είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, στην κοινή συνέντευξη με τον Σκουρλέτη και τον Φάμελλο, το πρόγραμμα κατεδαφίσεων, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει από πενήντα έως εκατό ακίνητα. Εδώ κολλά η παροιμία «και το λίγο της γριάς (εν προκειμένω της γερασμένης μέσα στην ανομία δημοσίας διοίκησης) καλό της κάνει».

Εκείνο που κατέστη ξεκάθαρο στην εν λόγω συνέντευξη ήταν τα εφιαλτικά στοιχεία για την έκταση της αυθαιρεσίας από την μία, αλλά και τον πονηρό, τον ασφαλώς πελατειακό, ύπνο των «αρμοδίων υπηρεσιών» από την άλλη. Τι ακριβώς μάθαμε; Ότι μόνο για την Περιφέρεια Αττικής έχουν εκδοθεί, κατά καιρούς, 3.200 (τρεις χιλιάδες διακόσια) τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων. Από τα οποία τα 2.500 αφορούν αυθαίρετα μέσα σε δάση, ακόμη και σε εθνικούς δρυμούς, όπως π.χ. ο δρυμός του Σουνίου, και υπόλοιπα 700 σε οικοδομές και περιφράξεις επί του αιγιαλού.

Ας αφήσουμε στην άκρη εκείνα που ακόμη εκκρεμούν, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αξιοποιούν κάθε νομικίστικη δυνατότητα, με προσφυγές και ενστάσεις. Θα μας πει κανείς, υπευθύνως και αρμοδίως, πως και γιατί αυτά τα ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ δεν εκτελέσθηκαν ποτέ; Ποιος είναι ποιο αρμόδιος να μας μιλήσει γι’ αυτή την πραγματικότητα; Ο υπουργός Περιβάλλοντος; Ο Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης που προΐσταται των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι υπηρεσίες των όποιων έπρεπε να έχουν υλοποιήσει τις κατεδαφίσεις, αλλά δεν το έκαναν; Η πολύφερνη περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Οδύρου, που τελευταίως έχει ανοίξει η γη και την κατάπιε;

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ευθύνη –και όχι μόνον πολιτική- για αυτή την πραγματικότητα. Αν δεν είναι οι πολίτικοι προϊστάμενοι, τότε πρέπει να είναι συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Κάποιοι επιτέλους. Κάποιοι που έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους και δεν την έκαναν. Όχι μόνο σήμερα. ούτε μόνον χθες. Από το 1983 σέρνεται αυτή η πραγματικότητα. Από τον περίφημο «νόμο Τρίτση» και εντεύθεν. Και δεν πρόκειται μόνον για την Αττική, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Ε, δεν υπάρχει ούτε ένας υπεύθυνος, με ονοματεπώνυμο και ιδιότητα;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου