Ποια θολούρα να επιλέξουμε;

ποια-θολούρα-να-επιλέξουμε-796057

Μιλούσε την Δευτέρα το μεσημέρι, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Περί πολλών και διαφόρων. Ξεδιπλώνοντας υπερηφάνως το κυβερνητικό success story. Αλλά θύμωσε όταν τον πίεσαν να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το αν τελικώς θα κοπούν ή όχι, κατά 18%, οι συντάξεις, όπως έχει ήδη δεσμευθεί εγγράφως η κυβέρνηση στην οποία μετέχει. Το μεγάλο του επιχείρημα ήταν ότι ο ΕΦΚΑ έχει παρουσιάσει ένα «θηριώδες πλεόνασμα», περί το 1,2 δισεκατομμύριο. Άρα, κατά τον κ. Κουρουμπλή, υπάρχει η δυνατότητα, τάχα, να «πέσουμε στα μαλακά», δηλαδή να δεχθούν οι δανειστές κάποια ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Είναι από την μια πλευρά κωμικό, αλλά ταυτοχρόνως και τραγικό να εμφανίζονται υπουργοί της κυβέρνησης να μιλούν με πλήρη άγνοια των δεδομένων. Το πρώτο δεδομένο που αγνοούσε ο υπουργός ήταν ότι το δήθεν θηριώδες πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είχε ήδη εξανεμισθεί, κατεβαίνοντας στα τριακόσια εκατομμύρια, από την αναθεώρηση των στοιχείων που έκανε ο ίδιος ο ΕΦΚΑ. Μια αναθεώρηση που έδειξε ότι το δήθεν περίσσευμα στηρίχθηκε στο ότι δεν είχαν υπολογισθεί κάποιες υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τρίτους. Αλλά και αυτό ακόμη το εναπομείναν ποσό, πάλι είναι πλασματικό. Διότι δεν έχει υπολογισθεί το γεγονός ότι πάνω από πέντε χιλιάδες οκτακόσιοι άνθρωποι περιμένουν ματαίως, αν και έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους από πολλού χρόνου, να πάρουν τις συντάξεις που δικαιούνται.

Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι ο κ. Κουρουμπλής δεν έλαβε καθόλου υπόψη του την ρηματική διακοίνωση του Βερολίνου, ότι δεν θα δεχθεί καμία απόκλιση σε όσα έχει δεσμευθεί να πράξει, σχετικώς με τις συντάξεις, η κυβέρνηση των Συριζανέλ. Είναι κάτι που δεν μας κάνει πια εντύπωση, όταν έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που εμφανίζει το φαινόμενο ο υπουργός Αμύνης να επιτίθεται κατά του υπουργού Εξωτερικών και τούμπαλιν.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση ασχολείται με την ρύθμιση του επιχειρηματικού δανείου των αδελφών του πρωθυπουργού. Προσδοκώντας να προσπορισθεί κομματικό όφελος από αυτή την υπόθεση που ασφαλώς και αποπνέει οσμή σκανδάλου. Αγνοώντας προφανώς ότι η ελληνική κοινωνία έχει πια πάθει ένα είδος επικίνδυνου μιθριδατισμού, έναντι των σκανδάλων των πολιτικών. Έχει αποδεχθεί ως περίπου ….αναπόφευκτο το ότι «όλοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα». Και άρα δεν είναι αυτά που θα κρίνουν, κυρίως, την έκβαση των προσεχών εκλογών.

Ίσως διότι δεν της είναι και εκείνης ευχάριστο να πει καθαρά, στους πολίτες, τι θα κάνει εκείνη με το θέμα των συντάξεων.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου