Αρον – άρον σταύρωσον… τον μειοδότη

αρον-άρον-σταύρωσον-τον-μειοδότη-815616

Συμπαθάτε με, αλλά δεν πρόκειται να υποκύψω σε καμία πίεση. Δεν επιθυμώ να είμαι οπωσδήποτε αρεστός στους πολλούς. Όσους τοποθετούνται σε κρίσιμα ζητήματα με βάση το θυμικό τους, το οποίο έχουν διεγείρει δημαγωγικές κορώνες.

Δεν θα βρισκόμουν στην πλευρά της «πλειοψηφίας» όταν ο όχλος απαντούσε στο ερώτημα του Πιλάτου «τίνα θέλετε να ελευθερώσω», κραυγάζοντας ρυθμικώς το «Βαραβάν, Βαραβάν», ενώ για τον Ιησού κραύγαζε «άρον – άρον σταύρωσον αυτόν». Ούτε όταν η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών πολιτών αποθέωνε με τα ουρανομήκη «Χάϊλ» της τον Αδόλφο Χίτλερ. Ούτε όταν ένας ολόκληρος λαός προσκυνούσε τον «πατερούλη» Στάλιν. Ούτε, για να έλθουμε στα πιο σύγχρονα, θα άνηκα σε εκείνους τους Ιταλούς που γητευθήκαν τη μια από τον Μπερλουσκόνι και την άλλη από τον Γκρίλο.

Διαφωνώ με επιμέρους σημεία της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ. Ιδίως με την αναγνώριση εθνικότητας και γλώσσας με τον όρο «μακεδονική». Όπως διαφωνώ και με τον τρόπο που έσπευσε να την κλείσει τόσο βιαστικά η κυβέρνηση. Αλλά δεν παραγνωρίζω το ότι είναι πράγματι μια ιστορική ευκαιρία να ανατρέψουμε το ως τώρα «κεκτημένο» των Σκοπίων.

Ακούω και διαβάζω τα επιχειρήματα όσων δεν θέλουν τη συμφωνία. Αλλά δεν μπόρεσα να διακρίνω ποια ακριβώς είναι η λύση που προτείνουν. Για να μην αφήσουμε τους βόρειους γείτονές μας να σύρονται πίσω από τον Ερντογάν, ή να μένουν εκτός υπερατλαντικών πλαισίων, όταν επικρέμαται η απειλή της διάσπασης τους ώστε να εξυπηρετηθούν τα σχέδια των Τιράνων για τη «Μεγάλη Αλβανία».

Αν η πρόταση είναι να επιτεθούμε στρατιωτικώς στα Σκόπια, ώστε να επιβάλουμε δυναμικώς τα δίκαιά μας, να συμφωνήσω και να καταταγώ και εθελοντής. Αλλά δεν κάναμε πόλεμο. Κάναμε διπλωματία. Και μπορεί η διπλωματία να θεωρείται «πόλεμος με άλλα μέσα», άλλα ως προς το αποτέλεσμα υπάρχει μια ουσιώδης διάφορα. Στη διπλωματία δεν υπάρχουν απόλυτες νίκες. Υπάρχουν μόνον συμβιβασμοί.

Επί 27 χρόνια οι διπλωματικές μας μάχες δεν μας απέδωσαν κάτι θετικό. Επέτρεψαν σε όλο σχεδόν τον κόσμο να αποκαλεί τη γειτονική χώρα «Μακεδονία». Διότι ξεκίνησαν με τη λαθεμένη πολιτική εκμετάλλευση από τον Αντώνη Σαμαρά. Τον οποίο αναγκάσθηκαν να… απολύσουν εν συμβουλίω οι τότε ηγέτες του τόπου: Καραμανλής, Μητσοτάκης, Α. Παπανδρέου, Φλωράκης και Κύρκος.

Ε, δεν θα σύρομαι, μετά από ένα τέταρτο αιώνος, πίσω από τον Σαμαρά.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου