Φταίνε μόνο τα ποδάρια, όχι η κεφαλή

φταίνε-μόνο-τα-ποδάρια-όχι-η-κεφαλή-97657

Πολίτες ηρεμήστε. Κοιμηθείτε ήσυχοι. Ο υπεύθυνος για την «Προστασία του Πολίτη», στρατηγός Νίκος Τόσκας, έκανε τη μεγάλη διαπίστωση: Ότι οι αστυνομικοί κάπου… κρύβονται . Ότι αποφεύγουν να έλθουν αντιμέτωποι με τους αναρχικούς του Ρουβίκωνα και των άλλων «συλλογικοτήτων», προς τις όποιες ο κ. Τόσκας είχε απευθύνει και πρόσκληση για διάλογο. Και δεσμεύεται να τους …ξετρυπώσει. Αλλά και κάτι περισσότερο. Αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους οι αξιωματικοί της αστυνομίας, είναι έτοιμος να αναλάβει ο ίδιος ρόλο «επιχειρησιακό». Ίσως και να τον δούμε στους δρόμους, να κάνει περιπολία αυτοπροσώπως.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν πράγματι αστυνομικοί που «κρύβονται» για να τους «ξετρυπώσει» ο κ. Τόσκας. Αλλά και να υπάρχουν, σίγουρα το κίνητρό τους δεν είναι η πολιτική υπονόμευση του έργου αυτής της κυβέρνησης και του συγκεκριμένου υπουργού. Προφανώς θα πρόκειται για ανθρώπους που πήραν ένα μήνυμα από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον εσμό των αμέτρητων οργανώσεων «αντιεξουσιαστών». Και προσαρμόζονται σε όσα διδάσκονται άνωθεν.

Όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διέταξε τους αστυνομικούς που υπηρετούν στη φρουρά του κοινοβουλίου να αφήσουν αμέσως ελεύθερους τους δυναμικούς «μαχητές» του Ρουβίκωνα, που τους είχαν συλλάβει κατά την εισβολή τους στον «ναό της Δημοκρατίας», είχαμε, και εγώ από τη στήλη αυτή και πολλοί άλλοι, προειδοποιήσει περί του κινδύνου να εκλάβουν οι απλοί αστυνομικοί αυτό το μήνυμα. Ότι η κυβέρνηση τους ζήτα να επιδείξουν ανοχή απέναντι στους «μπαχαλάκηδες». Ότι εκπέμπει με τον δικό της, αρκετά εύγλωττο τρόπο, μια «αριστερή» εκδοχή του ευαγγελικού «άφετε τα παιδία ελθείν προς με». Σε απλή μετάφραση, αφήστε τα «παιδιά» να κάνουν τη …δουλειά τους.

Όταν οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν και η πολιτική ηγεσία διατάζει την απελευθέρωση των συλληφθέντων, ε, πάει πολύ, να κατηγορεί για ολιγωρία τους αστυνομικούς που ακολούθου πίστα το δικό της πνεύμα. Ένα πνεύμα όχι απλώς ανοχής, αλλά σχεδόν περίεργης επίδειξης στοργής προς διάφορες «συλλογικότητες», τις όποιες άλλωστε έχει πολιτικώς νομιμοποιήσει ο ίδιος ο κ. Τόσκας, όταν κάλεσε τους εκπροσώπους τους να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.

Αντί να κατηγορείτε τα …ποδάρια της αστυνομίας, δείτε καλύτερα τις ευθύνες της κεφαλής. Από την όποια εκπέμπονται τα μηνύματα για τον τρόπο αντιμετώπισης όλων αυτών που καίνε, σπανέ, καταστρέφουν, τραυματίζουν, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου