Τι τριάντα, τι ογδόντα, τι …διακόσια

τι-τριάντα-τι-ογδόντα-τι-διακόσια-117238

Πραγματικά είναι απόλαυση να ακούει κανείς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του βουλευτές των Συριζανέλ, όταν απολογούνται για την πολιτική της κυβέρνησής τους. Αλλά χρειάζονται γερά νευρά για να μην εκραγείς όταν τους ακούς να αναφέρονται με άνεση στο πόσο μας κόστισαν τα πειράματα της καταραμένης πρώτης περιόδου. Όταν Τσίπρας και Βαρουφάκης «μάθαιναν μπαρμπέρηδες στου κασίδη το κεφάλι».

Είναι χαρακτηριστικά όσα υποστήριξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αποχωρήσαντος προέδρου του «Γιουρογόρκινγκ Γκρουπ», του Τόμας Βίζερ, ότι εκείνα τα πειράματα μας «φέσωσαν» με διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ: «Το είπε, εντελώς κουφό αυτό» επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Από τον κ. Ντράγκι και άλλους αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν έρχονται κάποια νούμερα μεταξύ 80 και 100… Τώρα πώς το βγάλανε αυτό το 200…».

Πάλι καλά που παραδέχθηκε ότι πράγματι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν ανεβάζουν τον πήχη αυτού του τεράστιου κόστους κοντά στα εκατό δισεκατομμύρια. Για να καταλάβουμε γιατί ακριβώς μιλάμε, ας θυμηθούμε τη φράση του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο με τα φάρμακα. Είπε ότι αυτά τα 23 δισεκατομμύρια που μας κόστισε, είναι «ένα μνημόνιο».

Οπότε, αυτά τα ογδόντα με εκατό, για να πάρουμε την πλέον επιεική εκτίμηση των υπευθύνων ευρωπαϊκών οργάνων, ισοδυναμούν με τέσσερα μνημόνια, για τα όποια κανείς δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε καμία προανακριτική επιτροπή και σε καμία δίκη. Άλλωστε, πρόκειται για ευθύνες υπουργών -του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου- που αφού μεσολάβησαν οι δεύτερες εκλογές του 2015 …έχουν παραγραφεί. Εις δόξαν βεβαίως του Ευαγγέλου Βενιζέλου που κατέστησε άρθρο του συντάγματος το επαίσχυντο κατασκεύασμα της χούντας «περί ευθύνης υπουργών».

Παίζοντας το παιγνίδι της κολοκυθιάς, ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει κάποιο κόστος, αλλά, όπως είπε, ο υπεύθυνος τωρινός υπουργός Οικονομικών, ουδέποτε έδωσε στοιχεία οσάκις εκλήθη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι, υπάρχει ένα κόστος. Μια προσπάθεια μεγαλύτερη δική μου, να προσδιοριστεί περισσότερο από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, μου έδειχναν ένα μέγεθος των 30-35 δισ. ευρώ, όχι παραπάνω»

Ψιλοπράγματα δηλαδή. Τι είναι 30-35 δισ.; Μόλις ενάμισι μνημόνιο, κατά το «γράδο» του Αλέξη Τσίπρα. Δεν αξίζει καν τον κόπο να ασχολούμεθα με τέτοιες …πενταροδεκάρες. Εσείς, τι λέτε; Αξίζει να χαλάμε τις καρδιές μας;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου