Πόσα έτη φωτός απέχει ο Καναδάς από την Τρικούπη;

πόσα-έτη-φωτός-απέχει-ο-καναδάς-από-την-286956

Στον Καναδά, ένας Σιχ με χρωματιστό τουρμπάνι και γενειάδα, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της θρησκείας του, που απαντάται στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα, αλλά με άψογο κοστούμι ραμμένο στα μέτρα του, στο χέρι, και κλασική δυτική γραβάτα, ο 38χρονος Τζαγκμίτ Σίνγκ, εξελέγη πρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος «Νέοι Δημοκράτες». Αν διερωτάσθε γιατί μέσα στον ελληνικό χαλασμό θεμάτων επέλεξα σήμερα να ασχοληθώ με κάτι που συμβαίνει στο τόσο μακρινό Καναδά, διαβάστε, στην επόμενη παράγραφο ένα σημείο από τη σχετική ειδησεογραφία και θα καταλάβετε:

Εξασφαλίζοντας το 54% των ψήφων (ηλεκτρονικών και μέσω ταχυδρομείου), ο Σινγκ κατάφερε να ξεπεράσει τρεις αντιπάλους και να διαδεχτεί τον Τόμας Μάλκερ, που ήταν πρόεδρος του κόμματος την τελευταία πενταετία.

Δυστυχώς, ο Καναδάς, αλλά και άλλες χώρες που αποδέχονται τόσο την επιστολική ψήφο όσο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, είναι πολύ μακριά από μας. Φαίνεται ότι απέχουμε έτη φωτός. Εδώ κάποιοι επιμένουν να δικαιώνουν τη ρήση του Εγγονόπουλου «Εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε», και να χορεύουν στο ρυθμό του τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου «Εδώ είναι Μπαλκάνια, ντιλέμ, ντιλέμ, ντιλέμ». Με την κ. Φώφη Γεννηματά να σέρνει τον χορό και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να τον κλείνει. Είτε να λένε εξυπνάδες του τύπου «σιγά μην το κάνουμε Γιουροβίζιον».

Αυτοί, στη Χ. Τρικούπη, πού με τόσο πείσμα αρνούνται να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και ειδικώς η πληροφορική, εμφανίζονται ως δήθεν οι πλέον γνήσιοι κληρονόμοι του Ανδρέα Παπανδρέου. Είτε αγνοώντας, είτε παριστάνοντας ότι αγνοούν, τον βασικότερο στόχο που είχε θέσει, ως πρωθυπουργός, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, για την προκοπή του τόπου: «Να κερδίσουμε τη μάχη της βιοτεχνολογίας, της πληροφορικής και της πράσινης ανάπτυξης». Προειδοποιώντας μάλιστα ότι, σε διαφορετική περίπτωση, «θα μείνουμε ουραγοί». Όπως πράγματι παραμένουμε.

Αλήθεια, ακόμη και αν με ενδιαφέρει το μέλλον της Κεντροαριστεράς, γιατί να πάρω μέρος σε μια διαδικασία που δεν με αντιμετωπίζει με εμπιστοσύνη; Γιατί να σας εμπιστευθώ, όταν εσείς δεν με εμπιστεύεσθε να ψηφίσω εξ αποστάσεως, αν και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου; Όταν δεν σας κάνουν οι τρόποι ηλεκτρονικής συμμετοχής, αλλά με πνεύμα παλιομοδίτη γραφειοκράτη δεν εμπιστεύεσθε τίποτε άλλο πέρα από την αυτοπρόσωπη παρουσία;

Για να επιβραβεύσω τη γραφειοκρατία, που δυναστεύει τη ζωή μας, σε… κεντροαριστερή εκδοχή;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου