Τι τραβάει και η έρμη η Παναγία

τι-τραβάει-και-η-έρμη-η-παναγία-353789

Σαν να μην της έφθαναν όλα τα άλλα, όσα διαχρονικώς της φορτώνουν οι απλοί άνθρωποι προς επίλυση, τώρα η Παναγία φορτώθηκε και την ευθύνη κατάσβεσης των πυρκαγιών. Ο στρατάρχης Πάνος Καμμένος αποφάσισε να κηρύξει την πολιτική επιστράτευση της Θεοτόκου. Και απεφάνθη ότι τις φωτιές «θα τις σβήσει η Παναγιά μας».

Έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο οι πολίτικοι μας να αυτογελοιοποιούνται όταν δεν μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις αγωνίες, τα ερωτηματικά των απλών ανθρώπων, ενώπιον φυσικών φαινομένων που τους υπερβαίνουν. Από τον Βύρωνα Πολύδωρα που προήγαγε σε «στρατηγό» τον άνεμο -ποιος ξέρει τι βαθμό να έχει ο φυσικός αρχηγός του, ο Αίολος- ως τον Πάνο Καμμένο, που επέβαλε κατάσταση πολιτικής επιστράτευσης στην Παναγία.

Μακράν εμού οιαδήποτε πρόθεση να φορτώσω στη σημερινή κυβέρνηση την ευθύνη για τις φωτιές. Ιδίως όταν τις ίδιες μέρες δοκιμάζονται από φονικές πυρκαγιές τόσες περιοχές της Μεσογείου. Ενώπιον φυσικών φαινομένων, όπως οι σεισμοί, οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες κ.λπ., είμαστε όλοι αδύναμοι. Δεν περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να …απαγορεύσουν τα φυσικά φαινόμενα. Περιμένουμε όμως, αξιώνουμε, να είναι καταλλήλως προετοιμασμένες έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους.

Να έχουν εξασφαλίσει στην περίπτωση των πυρκαγιών, ότι όλα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης είναι πράγματι σε πλήρη ικανότητα και ετοιμότητα. Και αυτό δεν το πέτυχε ούτε αυτή η κυβέρνηση, όπως δεν το είχαν πετύχει και οι πλείστες των προηγουμένων.

Οι φωτιές δεν σβήνονται δεν περιορίζονται, ούτε με τα ευχολόγια του Καμμένου, ούτε με την αναζήτηση εμπρηστών από τον Τόσκα, ούτε με τις θεατρικές παραστάσεις των Σκουρλέτη και Τόσκα στο «γυαλί» της δουλοπρεπούς ΕΡΤ. Όπου υποχρέωσαν και τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ να παριστάνουν τις τηλεοπτικές «γλάστρες», αντί να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους, στα μέτωπα της φωτιάς ή στα αρχηγεία τους.

Δυστυχώς υστερούμε μονίμως στο προνοείν και προλαμβάνειν. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις φωτιές. Θα ακολουθήσουν οι πλημμύρες. Και βλέπω στη γειτονιά μου -μακάρι να συμβαίνει μόνον εδώ- ότι οι σχάρες των υπονόμων έχουν ήδη φράξει από τα σκουπίδια. Και όταν έλθουν οι νεροποντές θα μαλώνει η ΕΥΔΑΠ με τους δήμους και η Δούρου με τους υπουργούς, για το ποιος έπρεπε να καθαρίσει τους υπονόμους και δεν το έκανε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου