Εξ όνυχος …το αύριο

εξ-όνυχος-το-αύριο-499025

Το ερώτημα «πώς θα είναι η κοινωνία του αύριο, θα είναι καλύτερη από την σημερινή;» δεν είναι απότοκο μόνο των αποφάσεων και των πράξεων των πολιτικών μας. Συνδέεται αμεσότατα και με την συμπεριφορά, τα ήθη που διαμορφώνουμε οι πολίτες στον ιδιωτικό μας βίο. Και επ’ αυτού οι οιωνοί δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστοι.

Χθες το πρωί, φεύγοντας από ιατρική επίσκεψη, επιβιβάσθηκα στο λεωφορείο, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Ήμουν δε ιδιαιτέρως τυχερός διότι υπήρχε μια άδεια θέση. Λίγο μετά το ξεκίνημα, ο οδηγός ξανασταμάτησε. Διότι μια κυρία, με εμφανέστατα κινητικά προβλήματα του έκανε παρακλητικό νόημα να περιμένει. Και εκείνος ανταποκρίθηκε, διευκολύνοντας ένα άτομο που χρειαζόταν βοήθεια.

Μπήκε η γυναικά από την μπροστινή πόρτα, ευχαριστώντας τον ευγενικό οδηγό. Και με το μάτι αναζήτησε μια θέση να καθίσει. Στην μια πλευρά κάθονταν δυο δεσποινίδες γύρω στα είκοσι. Βυθισμένες αμφότερες στα «έξυπνα» κινητά τους, δεν έδωσαν καμιά σημασία. Το ίδιο και η κυρία μπροστά μου. Μια σαρανταπεντάρα, από αυτές που κάπως οψίμως αποφάσισαν να γίνουν μητέρες. Με το επτά έως οκτώ ετών αγοράκι της να καταλαμβάνει μια θέση διπλά της και εκείνη να είναι αφοσιωμένη σε κάτι κρέμες που έβγαζε από την τσάντα, για να κάνει επάλειψη στα δάκτυλα της. Σιγά μην έκανε τον κόπο να πάρει το παιδί στην αγκαλιά της, για να δώσουν την θέση στην γυναικά με το πρόβλημα.

Τελικώς, οι μόνοι που σηκωθήκαμε να παραχωρήσουμε την θέση μας είμαστε δυο άνδρες της ηλικίας μου. Δηλαδή καταφανώς πρεσβύτεροι από την γυναίκα με το πρόβλημα, που ήταν γύρω στα πενήντα. Η όποια δικαίως αντέδρασε: «Σας ευχαριστώ, αλλά δεν είναι σωστό». Για να τονίσει με έμφαση: «Υπάρχουν τόσοι νεώτεροι που θα μπορούσαν να προσφέρουν τη θέση τους».

Αν πιστεύετε ότι μετά από αυτό ξύπνησε το φιλότιμο αυτών των «νεωτέρων» και ότι τσακίσθηκαν ποια θα προσφέρει πρώτη μια θέση στην γυναίκα με τα κινητικά προβλήματα, τότε ζείτε και εσείς με «αυταπάτες», όπως οι περισσότεροι από τους πολιτικούς ηγέτες μας.

Ευτυχώς, λίγο πιο κάτω, όταν το λεωφορείο έφθασε στην Αγία Φωτεινή, βεβαιώθηκα ότι το αύριο θα είναι τελικώς καλύτερο. Διότι η κυρία με το αγοράκι έσπευσε να σταυροκοπηθεί τρις. Και εκείνο την μιμήθηκε αμέσως. Τι άλλο θέλετε δηλαδή;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου