Φάτε άλλη μια «εξεταστική»

φάτε-άλλη-μια-εξεταστική-527800

Με την κρισιμότητα που έχει προσλάβει η τροπή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας, για τη δεύτερη αξιολόγηση, που είχατε πει ότι θα κλείσει πριν από τα Χριστούγεννα αλλά πάει για μετά το Πάσχα, (και βλέπουμε), περιμέναμε κ. Πρόεδρε ότι, μιλώντας στην «ώρα του πρωθυπουργού» την Παρασκευή στη βουλή, θα μας διαφωτίζατε για το «που πάμε». Περιμέναμε να μας φωτίσετε. Να διαλύσετε, ως υπεύθυνος κυβερνήτης της χώρας, τα νεφελώματα που επικάθηνται επί της κοινωνίας, έχοντας παραλύσει την μηχανή της, την οικονομία της.

Το ότι η κατάσταση έχει φθάσει και πάλι σε οριακό σημείο το κραυγάζουν όλα τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, το ένα μετά το άλλο. Από εκεί που πανηγυρίζατε ότι έχουμε μείωση της ανεργίας, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ότι η ανεργία αυξήθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Από εκεί που μας ενημερώνατε ότι θα κάνετε παροχές επειδή θα έχετε υψηλά πλεονάσματα, τώρα η πραγματικότητα σας διαψεύδει τραγικώς. Από την μία αποδέχεσθε νέες περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου. Και από την άλλη η πραγματικότητα ξεπουπουλιάζει τον φουσκωμένο διάνο των εισπρακτικών προσδοκιών σας, τις οποίες θα μοιράζατε στους φτωχούς.

Το γνωρίζατε, πριν ανεβείτε στο βήμα, ότι, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, η αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν στις φοβερές φορολογικές επιδρομές, τους σπρώχνει να γίνουν οπαδοί του κινήματος «δεν πληρώνω», το οποίο πολλά στελέχη σας χρησιμοποίησαν ως βατήρα για να εκτοξεύουν εντός του κοινοβουλίου. Ότι δηλαδή μόνο κατά τον πρώτο μήνα του νέου οικονομικού έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξηθήκαν κατά 1,6 δισεκατομμύρια.

Αλλά δεν μας είπατε τίποτε για όλα αυτά. Απλώς, οντάς πράγματι δεινώς στριμωγμένος, ακολουθήσατε μια πεπατημένη πολλών προκατόχων σας. Που όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, εξαγγέλλοντας κάποια εξεταστική επιτροπή. Επιχειρώντας δηλαδή να στήσουν πολιτικά δικαστήρια για τους αντιπάλους τους. Το ίδιο κάνατε και εσείς. Μας προαναγγείλατε μια ακόμη εξεταστική επιτροπή, για τα σκάνδαλα στον χώρο της δημόσιας υγείας». Με την υπόσχεση ότι θα έχουμε θέαμα: «και εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Εκεί θα κοπούν τα χαμόγελα και κάποιοι θα χάσουν τα γελάκια τους. Να μη μείνει τίποτα στη σκιά, αυτή ήταν η δέσμευσή μας».

Ό εστί μεθερμηνευόμενον: Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά… εξεταστική.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου