Στις Βερσαλλίες άνοιξαν τάφο, στην Αθήνα…

στις-βερσαλλίες-άνοιξαν-τάφο-στην-αθή-537065

Ευτυχώς για μας, έχουμε πολιτικούς ηγέτες άριστα ενημερωμένους για τα πιο κρίσιμα προβλήματα της οικουμένης. Που παρακολουθούν τις εξελίξεις, μας ενημερώνουν υπευθύνως για τα τεκταινόμενα και τα επερχόμενα και αντιδρούν αναλόγως.

Για όποιον δεν το κατάλαβε, αυτό που συνέβη στην «μίνι σύνοδο κορυφής» των «τεσσάρων ισχυρότερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στις Βερσαλλίες, ( Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας), είναι η αρχή του τέλους της ευρωπαϊκής ιδέας. Διότι οι Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόϊ και Τζεντιλόνι, πήγαν στους αιματοβαμμένους κήπους των Βερσαλλιών κουβαλώντας καθένας και το φτυάρι του. Τέσσερα πτύα εργάστηκαν για να παραχώσουν την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε μια «Ευρώπη των λαών» που θα είναι πράγματι ενωμένη και με όλους ίσους.

Λίγο πριν από τα εξηκοστά γενέθλια της Ευρώπης και την πανηγυρική σύνοδο της Ρώμης, έσπευσαν να «καπελώσουν» αυτή τη σύνοδο με μια απόφαση που θέτει τέρμα στα οράματα των πρωτοπόρων ευρωπαϊστών. Διακηρύσσοντας ως νέο δόγμα, αυτό ακριβώς που απεύχονται οι υπόλοιποι, οι «μικροί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που επί δεκαετίες εξόρκιζαν όλοι οι σημαντικοί πολίτικοι ηγέτες της: Μία Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων».

Ο θλιβερός Ολάντ, αφού …κατάφερε, να ανεβάσει στα ύψη την ακροδεξιά Λεπέν, αφού …κατάφερε να διαλύσει την Συρία, γεμίζοντας την Ευρώπη με πρόσφυγες, με την άφρονα στρατιωτική και πολιτική στήριξη που παρέσχε στους εκεί φανατικούς ισλαμιστές, τώρα που απέρχεται, μη τολμώντας καν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αφήνει το τελευταίο επίτευγμα του. Με το ιδεολόγημα «η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία». Και προδιαγράφοντας μια Ευρώπη όπου θα διέπεται από «διαφοροποιημένες συνεργασίες».

Και οι δικοί μας ηγέτες τι κάνουν; Πως αντιδρούν; Ασχολούνται με τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Παρί Σεν Ζερμέν. Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πανηγυρίζει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο «τουίτερ», επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε το στοίχημα, αφού είχε ποντάρει σε πρόκριση των Γάλλων πρωταθλητών.

Εδώ η Ευρώπη χάνεται, οι κατά τόπους ακροδεξιοί εθνικιστές θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις τους, μετά από αυτό που συνέβη στις Βερσαλλίες, αλλά οι δικοί μας ηγέτες δεν έχουν τίποτε να πουν.

Σκέπτομαι τι θα γινόταν αν αυτό το «καπέλο» επιχειρούσαν να το φορέσουν οι τέσσερις των Βερσαλλιών στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και θλίβομαι για τους σημερινούς.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου